Biber: Vreme je za kraj Berlinskog procesa i bolju ulogu EU

Tanjug

10. 07. 2018. u 21:37

Umesto Berlinskog procesa, koji je u rukama sve većeg broja zemalja, bolje bi bilo imati proces EU i Zapadnog Balkana koji bi obuhvatio sve članice Unije i poslao signal da će taj region uskoro biti u tom bloku

Бибер: Време је за крај Берлинског процеса и бољу улогу ЕУ
BRISEL - Umesto Berlinskog procesa, koji je u rukama sve većeg broja zemalja, bolje bi bilo imati proces EU i Zapadnog Balkana koji bi obuhvatio sve članice Unije i poslao signal da će taj region uskoro biti u tom bloku, kaže Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu.

"Time bi se Evropskoj komisiji omogućilo da preuzme centralniju ulogu, da unese više doslednosti i doda instrument koji može rešiti pitanja za koja EU institucionalno nije tako dobro opremljena, kao što su bilateralna pitanja i poboljšanje odnosa među zemljama regiona i njihovim susedima", navodi on.

Biber, koji je inače danas govorio na sesiji u okviru samita u Londonu o Zapadnom Balkanu, primećuje u tekstu za ENJB da je Berlinski proces, kada je pokrenut pre pet godina, trebalo da donese novu dinamiku regionalnoj saradnji i približi Zapadni Balkan EU.

Pročitajte još - Biber: Ako svi uđu zajedno u EU neće biti blokiranja; Srbija da nađe konačni dogovor sa Kosovom kako bi postala članica

"Mnogo se toga promenilo od prvog sastanka u Berlinu. Saradnja je značajno povećana među zemljama Zapadnog Balkana i pokrenut je izvestan broj projekata i inicijativa, a bilateralni odnosi su poboljšani, posebno između Makedonije i Bugarske, kao i Grčke, Pa ipak, berlinski proces je u posrtanju. Međutim, za to nije kriv Zapadni Balkan, već članice EU koje u njemu učestvuju", kaže Biber.

Kako on objašnjava, mnoge članice Unije su, izgleda, bile zainteresovanije da budu domaćini ili da organizuju sastanke u okviru Berlinskog procesa "iz sopstvene sujete i interesa, nego iz istinske posvećenosti ili zainteresovanosti za ovaj regionu".

Među takve zemlje EU on svrstava Francusku, Britaniju, Nemačku...

Biber ukazuje i da, baš kao što, kako smatra, Berlinski proces neke zemlje članice koriste za svoje interese, dok premalo doprinose tm procesu, politika EU prema Balkanu potkopana je kratkovidošću njenih članica.

"Negativni trendovi u delovima Zapadnog Balkana posledica su podeljene EU koja šalje protivrečne poruke i više ne nudi poštenu i realističnu perspektivu članstva", navodi Biber, zaključujući da bi, posle svega, trebalo posumnjati u korisnost nastavka Berlinskog procesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije