PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


NIŠTA od ubrzanja dijaloga, bar zasad. Iako su u kabinetu visoke predstavnice učesnicima razgovora na najvišem nivou između Beograda i Prištine saopštili da nameravaju da daju novu dinamiku susretima, trenutno nema novih poziva iz Brisela.

Prema saznanjima "Novosti", postojao je plan da se novi susret između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih institucija iz Prištine Hašima Tačija održi u roku od dve nedelje od prethodnog, što se uklapalo u najavu intenziviranja dijaloga u ovoj fazi. Taj okvirni rok je istekao u nedelju, ali se iz evropske prestonice nisu oglasili. Saznajemo iz pouzdanih izvora, takođe, da dijalog nije planiran ove sedmice. Ni posrednica Angelina Ajhorst još nije krenula u šatl diplomatiju.

Prema našim saznanjima, EU namerava da ubrza dijalog, tako da što pre izdejstvuje sprovođenje dva ključna sporazuma, o ZSO i energetici, a zatim da se, od septembra krene u skiciranje famoznog pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji.

Pročitajte još - EU Srbiju koči planski?

Problem je, međutim, u Prištini, koja bi "ublaženu" verziju ZSO da ubaci direktno u konačni sporazum, jer se pribojavaju da bi, u suprotnom, kasnije morali da "daju" još nešto.

- Kosovo je dalo mandat Upravljačkom timu za izradu statuta ZSO i ovaj rad je u toku. EU je u bliskom kontaktu sa obe strane o svim neophodnim koracima u pogledu implementacije ovog i svih drugih sporazuma postignutih u dijalogu - poručila je, za "Novosti", portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

NE ZOVU NA KONSULTACIJE OKO ZSO

Iz Brisela, čak, ne zovu na konsultacije ni Upravljački tim za izradu nacrta statuta zajednice srpskih opština, iako je do isteka roka, koji je EU sama postavila, ostalo još manje od mesec dana.

Inače, čvrst cilj EU je da se do marta sledeće godine potpiše pravno obavezujući sporazum jer će tada početi predizborna kampanja za Evropski parlament.