Dačić: Rešenje za KiM ne može da bude priznanje nezavisnosti

Tanjug

26. 06. 2018. u 09:25

Dačić smatra da smo još daleko od konačnog rešenja i raspisivanja referenduma u Srbiji, te da se mora tragati za rešenjima

Дачић: Решење за КиМ не може да буде признање независности

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ukoliko želimo trajno rešenje za Kosovo i Metohiju, ono ne može da se zasniva na tome da Srbija prizna nezavisnost, a primetno je da Priština nema volju za postizanje kompromisa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić smatra da smo još daleko od konačnog rešenja i raspisivanja referenduma u Srbiji, te da se mora tragati za rešenjima.

Posle sastanka u Briselu srpske i prištinske delegacije sa Federikom Mogerini, svi su saglasni da po pitanju KiM postoje mogućnosti oko konačnog rešenja, kazao je Dačić i dodao da je takođe konstatovano da bi i jedna i druga strana trebala da učine dodatne napore da se dođe do rešenja.

Dačić je za TV Prva kazao da je na tom sastanku postignuta saglasnost oko toga da pregovori treba da se intenziviraju, te da je potrebno sve probleme rešavati u miru.

"Bilo je opasnosti, najveća opasnost je bila prilikom incidenta sa Markom Đurićem. On je sada zajedno sa nama sedeo na sastancima, a setite se kako su se prema njemu ponašali. Time su hteli da pokažu da su oni glavni", kazao je šef srpske diplomatije.

On je ocenio da su opasni momenti i pretnje miru izazvane prištinskim insistiranjem da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

"Ta pretnja govori o tome da oni neće kompromis, već hoće da Beograd prizna nezavisnost Kosova ili da oni vojnom akcijom zauzmu sever Kosova i Metohije", istakao je Dačić.

Rekao je da pregovori nisu bili intenzivni, te da će novi sastanak na predsedničkom nivou biti verovatno održan u julu, a da će u međuvremenu možda biti održani tehnički razgovori.

Dačić je naveo da albanski političari u Prištini treba da shvate da je promenjena realnost, te da nova realnost podrazumeva promenjenu međunarodnu poziciju, kao i trend, jer je sada mnogo više povlačenja priznanja nezavisnosti, nego novih priznanja.

"Američka administracija više nije spremna da podrži po svaku cenu ono što oni žele, promenjena je i EU. Situacija će za njih biti mnogo teža", smatra šef srpske diplomatije.

DAČIĆ: AJNHORST - NISTA NOVO, IDE KOD JEDNIH I DRUGIH, U SAD


Učešće u pregovorima Beograda i Prištine Angeline Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) nije ništa novo, dolazi kod jednih i drugih, razgovara, ide u Ameriku, učestvuje kao deo tima šefice diplomatije EU Federike Mogerini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.


"Ona je već tu, deo je pregovaračkog procesa, ona je u toj službi Federike Mogerini i EU, odnosno Evropske komisije i učestvuje u svim tim razgovorima od početka, od kada je došla Federika Mogerini", rekao je Dačić povodom informacija medija da će se Ajnhorst baviti "šatl diplomatijom" u pregovorima Beograda i Prištine.


"Ajnhorst je Mogerinijev direktor za Zapadni Balkan i ona je u njihovoj službi za spoljne poslove, tako da po logici stvari ne mogu da kažem da se tu nešto epohalno novo desiolo. Ona na neki način modelira taj dijalog, u smislu toga da dolazi kod jednih i drugih, razgovara, ide u Ameriku itd", kazao je Dačić.


Na pitanje na kom nivou dolazi, jednom mesečno ili kako, Dačić kaže da nema pravila.


"Kada su bili ovi problemi i kada je postojala kriza dugo i nije bilo nekih ozbiljnijih razgovora, inače ovaj sastanak koji je održan u nedelju je otvorio neku vrstu razmišljanja i o tome kako će se doći i hoće li se ići ka kompromisu", rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Čika Velja

26.06.2018. 10:06

Kazu da su pobedili Srbe,proglasili nezavisnost,a sad pregovaraju jer nemaju sever nazovi drzave??? Pa koga su pobedili,i ko je to nezavisan?!Šiptari izgleda opet slagali sami sebe!!!

Niko

26.06.2018. 10:52

kada ce biti naplaceno kosovu struja,voda,gas koji nije placan srbiji od 99g,da li neko moze da odgovori na to pitanje???? ako neplate ,gasi struju...vodu...gas...pa neka vuku produzni kabel preko bare

ZIKI

26.06.2018. 12:11

Ja sam pravi Srbin,pravoslavac,ime mi je Zivota preziime Denic,zivim na Kosovu,uceasnik rata 98 i 99.Gospodine Dacicu,Priznali mi Kosovo ili ne,ono vec je otislo,zahvaljujuci tvom sefu milosevicu,pa solevicima,bofdanovicima,sparavalama,kecmanovicima,kosti bulatovicima,itd,itd.pa i tebi.Budi u to ubedjen,da si kriv toliko,koliko i seseklj Hrvat,i ostali nesrbi.Novosti,ja sam po koliki put izneo moje podatke,i da mi objavite komentar.Nek cela Srbija zna gde je krivica i ko je krivac za nasu traged

Mr Radomir Scepanovic

26.06.2018. 12:13

Siptari,ako imate drzavu,zasto trazite od Srbije da je prizna?Valjda je dosta sto su je priznale:SAD,GB,D,F,I,A,..

MI

26.06.2018. 13:09

da prestanemo da mudroserimo svako za sebe! Udružimo se i dinar mesečno svako nek daje za ljude dole. Šta je potreno da ljudi počnu da rade? Dijaspora da organizuje izvoz. Javna kontrola trošenja para. Dinar svaki da se zna gde je. Obraz smo mi izgubili, postali SEBIČNI!