VEĆ petnaest dana sam neprestano meta verbalnih napada na javnim mestima. To je direktna posledica kampanje za referendum o izmenama izbornog zakona, kojima se traži smanjenje broja i prava poslanika manjina u hrvatskom Saboru. Kad su ispred crkava skupljali potpise vukli su ljude za rukav i govorili: "Potpišite protiv Pupovca", "Idemo se rešiti Pupovca". Tu poruku su poslali i kad su predavali te potpise. Sve to je dovelo do intenzivne verbalne agresije i netolerancije prema meni.

Ovo za "Novosti" kaže srpski poslanik u Saboru Milorad Pupovac, koji ne želi konkretnije da govori o neprilikama sa kojima se suočava, ali dodaje da su o svemu tome predstavnici drugih nacionalnih manjina obavestili vlasti.

* Šta se dešava sa tim prikupljenim potpisima?

- Oni su sada u Vladi na proveri ispravnosti. Ako ih bude dovoljno, Sabor će odlučivati da li su pitanja u skladu sa Ustavom, zatražiti od Ustavnog suda mišljenje o tome i na kraju odlučiti hoće li biti referenduma. Međutim, što se tiče odnosa prema manjinama, šteta je već učinjena u kampanji rasplamsavanjem negativnih stavova i emocija.

Pročitajte još - Pupovac: Zagreb ne sme da podstiče ustaški mit

* Hoće li Zagreb raspisati taj referendum?

- Svakome odgovornom u državi bi moralo biti jasno koje on posledice može da ima. Prihvatanje zahteva bi bio udarac koji bi za manjine značio korak ka obespravljivanju i pogodovao bi desničarskim i proustaškim krugovima. Mislim da velika većina u Saboru i Vladi nije za taj referendum, pa se nadam da ta inicijativa neće proći.


O JADOVNOM SE NE UČI U ŠKOLAMA

* NA komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovno-Gospić-Pag ukazali ste da ne dolaze ljudi iz političkog života...

- Vlast je bila prisutna na nivou državnog sekretara. Kao što obnavljamo taj spomenik, nastojimo da obnovimo i društvenu svest o tome šta se dogodilo. O tom mestu se ne uči u školama i tu ne dolaze oni koji bi trebalo da pošalju jasnu poruku osude ustaškog režima.