OPOZICIONI blok "Savez za Srbiju" biće formiran čim Demokratska stranka donese odluku o pristupanju, i to bi praktično moglo da znači "utapanje" i postepeni nestanak ove partije sa političke scene.

Bivši gradonačelnik Dragan Đilas prolongirao je osnivanje nove političke organizacije do završetka izbora za rukovodstvo DS. Pobedom Zorana Lutovca, za koga se spekuliše da je blizak Đilasu, otvoren je put za priključenje demokrata.

U taboru DS približavanje Đilasu gledaju kao mač sa dve oštrice. Deo funkcionera smatra da bi dalje samostalno delovanje bio nastavak sunovrata, ali ima i onih koji upozoravaju da će se "utopiti" i da će Đilas vući sve konce.


PROČITAJTE JOŠ:
ZORAN LUTOVAC NOVI PREDSEDNIK DS: Raditi zajedno na jačanju stranke, pobediti apatiju

Posao oko osnivanja bloka trebalo bi formalno da bude završen najkasnije do kraja juna. Prema našim informacijama, na čelu će biti predsedništvo, koje će činiti predsednici partija i pokreta osnivača. U njemu će, kako sada stvari stoje, sedeti Lutovac, Vuk Jeremić (Narodna stranka), Janko Veselinović (Pokret za preokret), Borko Stefanović (Levica Srbije), Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju), kao i Đilas koji ulazi kao pojedinac. Postoji mogućnost da im se priključi Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, Dveri Boška Obradovića ili Pokreta za promene Saše Jankovića. Predsedavajući će se rotirati na svakih mesec ili dva meseca.

Predstavnici ostalih partija ili organizacija koje se budu priključivale biće smeštene u konferenciju koja je nešto poput "proširenog predstavništva". Za administrativne poslove biće zadužen sekretar.


ČESTITKE I POZIV

NA sastanku koji su opozicionari okupljeni oko Đilasa održali nedavno u Šapcu, kao podršku opštinama u kojima na vlasti nisu predstavnici SNS, prisustvovao je i Lutovac. Samo nekoliko dana kasnije, on je postao lider DS, a među prvima mu je pobedu čestitao Đilas: "Čestitam Zoranu Lutovcu i DS! Čekamo vas u Savezu za Srbiju!"

Nekadašnji gradonačelnik Beograda prisustvovao je u jednom klubu proslavi pobede Lutovca.