DIREKTOR Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić kandidat je SNS za gradonačelnika Beograda.

To je danas jednoglasno odlučio Beogradski odbor SNS, na sednici u proširenom sastavu. O ostalim kandidatima za gradsku vlast naprednjaci će odlučivati na novoj sednici Gradskog odbora u sredu. Prema informacijama "Novosti", za zamenika gradonačelnika i gradskog menadžera najverovatnije će biti predložen Goran Vesić, za pomoćnika gradonačelnika Andreja Mladenović, a jednu od funkcija mogao bi da zauzme i nekadašnji košarkaš Goran Grbović.


PROČITAJTE JOŠ:
RADOJIČIĆ NA ČELU BEOGRADA? Direktor "Tiršove" ima najviše šansi da nasledi Malog

Nova vlast u Beogradu trebalo da bude izabrana u četvrtak, na sednici gradskog parlamenta, glasovima naprednjaka i koalicije SPS-JS koji imaju ubedljivu većinu u Skupštini Beograda.

- Velika mi je čast što sam predložen za gradonačelnika - rekao je Radojičić posle sednice. - Preda mnom je težak, zahtevan i odgovoran zadatak. Imamo tim koji će kao celina voditi Beograd i radujem se početku ovog posla. Želim da zahvalim predsedniku stranke i članovima Gradskog odbora.

Predsednik GO SNS Nebojša Stefanović rekao je da su naprednjaci želeli da pokažu odgovornost prema građanima jer su na izborima dobili najviše glasova:

- U kampanji smo promovisali tim i sada pokazujemo odgovornost izborom čoveka koji je bio prvi na listi. Radojičić je čovek od poverenja koji ima rezultate u svom dosadašnjem poslu, menadžerske sposobnosti i jasnu viziju pravca u kojem Beograd treba da ide.

STATUS NA KLINICI NA pitanje kakav će biti njegov status na klinici u Tiršovoj Radojičić je rekao da će to tek definisati: - Imam pacijente koji su veoma vezani za mene, koje godinama lečim, decu kojoj sam potreban kao lekar. Svakako ću nastaviti da ih lečim.

Stefanović je kazao da je SNS spreman da pokaže energiju i nove ljude i da će sprovesti sva obećanja koja su dali u kampanji:

- Na čelu Beograda će biti veliki tim koji je spreman da radi za Beograđane i neće imati prostora ni vremena da razmišljaju gde će ići na odmore tokom leta. Redovno će obaveštavati građane šta su uradili i šta nameravaju da urade.

Na pitanje - da li će Vesić biti novi zamenik gradonačelnika, Stefanović je kazao da će to biti poznato u sredu i da "niko neće biti zaboravljen":

- Poštujemo sve koji su se borili za grad i to ćemo pokazati. U rukovodstvu će, uglavnom, biti ljudi koji su i do sad bili u gradskoj vlasti. Najvažnije nam je da imaju programe i ideje koji su u interesu Beograđana. Interesuje nas samo rezultat.

Sednici odbora danas su, između ostalih, prisustvovali Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Goran Vesić, Siniša Mali, Zoran Đorđević, Zlatibor Lončar, Veselin Šljivančanin... Kako "Novosti" nezvanično saznaju, sednica je trajala kratko, a obratio se samo Stefanović. On je pozvao članove stranke da nastave da budu tim kao što su to bili u kampanji, kao i da pomognu Radojičiću koji preuzima na sebe novu ulogu. Upozorio je sve da će se korupcija oštro kažnjavati, da ne smeju da varaju Beograđane i da moraju da rade ozbiljno:

- Mora se ispuniti sve što je obećano - poručio je Stefanović iza zatvorenih vrata.


PROČITAJTE JOŠ:
Vesić: Izbor gradonačelnika moguć i pre isteka zakonskog roka

Komentarišući odluku naprednjaka, analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je Radojičić čovek koji je prihvatljiv za sve u SNS, gde postoje različite struje:

- Pretpostavljam da je Aleksandar Vučić vodio računa da prvi čovek prestonice, uz sve druge, ima i taj kvalitet. Radojičiću će dobro doći iskustvo upravljanja Dečijom bolnicom u Tiršovoj, koja je veliki sistem. A tu je i Goran Vesić koji je upućen u sve gradske projekte. Važno je da između njih dvojice postoji dobar odnos i saradnja.

VUČIĆ: OVO JE FER PREMA GRAĐANIMA

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić rekao je da smatra da je kandidatura Radojičića dobro rešenje i fer odluka prema građanima, jer je on bio prvi na listi SNS. Odgovarajući na pitanje o navodnom nezadovoljstvu "struje Siniše Malog i Irene Vujović" tim izborom, Vučić je rekao da nije bilo nikakvih problema.

- Ne mislim da bilo ko ima pravo da bude nezadovoljan. Irena je budućnost SNS-a i Srbije. Preostaje joj samo da određena znanja usavrši.

Vučić je, kroz osmeh, Malog upitao:

- Siniša, jesi li kukao negde? Možda i jesi, ali nećeš sada da kažeš.


NAPREDNjACI POČELI ČIŠĆENjE REDOVA NA LOKALNOM NIVOU, NASTAVAK OVE NEDELjE


SMENjENO PETORO FUNKCIONERA ZBOG LOŠIH REZULTATA

SLEDEĆI korak naprednjaka, posle izbora kandidata za gradonačelnika, biće raščišćavanje sopstvenih redova na lokalnom nivou. Krajem nedelje trebalo bi da bude održana sednica Izvršnog odbora SNS na kojoj će se odlučivati o političkoj sudbini funkcionera koji nisu pokazali dobre rezultate.

U proteklim danima već je pet lokalnih moćnika "odletelo" sa pozicija u SNS. Sa stranačkih funkcija smenjeni su Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo, Predrag Belić, prvi čovek Alibunara, Perica Videkanjić iz Kule, Sanja Stajić iz Merošine i Zoran Jozić iz Blaca.

Jozić je danas podneo i ostavku na funkciju predsednika opštine, a to je objasnio "narušenim međuljudskim odnosima" u povereništvu SNS u Blacu.

- Zahvaljujem se centrali stranke što je delegirala člana IO Zorana Milojevića koji je sa najboljim namerama pristupio rešavanju situacije i kome je jasan cilj - ponovno stvaranje snažnog opštinskog odbora stranke - rekao je Jozić, uz ocenu da predsedniku SNS Aleksandru Vučiću duguje bezrezervnu podršku u narednom periodu.V. M. - D. Z.