PREDSEDNIKU radikala Vojislavu Šešelju zamrznuto je 70.000 dolara u Siti banci u Portoriku, kao i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na "crnoj listi" Amerike.

Uprkos tome što je odslužio kaznu u Hagu, i dalje je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inostranstvu. A dokle god ne bude skinut sa "crne liste" neće moći da podigne 187.000 dolara koje je, kako kaže, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige srpskoj četničkoj emigraciji širom sveta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

Šešelju su sankcije uvedene pre 15 godina, kada je Tribunal u Hagu tražio da dođe u Holandiju na suđenje za zločin protiv čovečnosti.

- Na "crnu listu" SAD stavljen sam pod izgovorom da sam begunac od Haškog suda. A uopšte nisam begunac, jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao - kaže Šešelj, za "Novosti". - Preko srpskog konzula u Hagu, pisao sam američkoj ambasadi tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da mogu da ga koristim samo ako unajmim američkog advokata da me brani i da ga platim tim parama. Taj papir još čuvam.

Pročitajte još - Šešelj u Skupštini: Došao sam da vidim ko sme da me nazove ratnim zločincem, pa da mu razbijem njušku

Šešelj navodi da je imao i neki iznos u Kaliforniji koji je uspeo da izvuče krajem devedesetih godina, dok je njegova supruga Jadranka uspela da dobije oko 42.000 dolara koji su se nalazili u Kanadi.

- Ona je preko jedne od naših banaka izvukla te pare dok sam ja bio u Hagu, tada je doziđivala kuću - priseća se Šešelj.

Skidanje s "crne liste" američke agencije nije nimalo lako. To potvrđuje i činjenica da se na njoj i dalje nalazi bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, koji već 12 godina nije živ. Osim njega, tu su i njegova supruga Mirjana Marković, sin Marko i ćerka Marija, nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić...

Šešelj još nije podneo zahtev da bude skinut sa spiska onih kojima su uvedene sankcije.

"Novostima" je u Službi za kontrolu imovine rečeno da svako ko želi da mu budu ukinute sankcije može da podnese zahtev i da u njemu priloži dokumentaciju da su se okolnosti promenile. Međutim, ne žele da komentarišu te zahteve niti da li su pojedini uvaženi ili odbijeni.

- Neki primeri situacija koji mogu dovesti do isključenja sa liste su pozitivna promena u ponašanju, smrt, da osnova za uvođenje sankcija više ne postoji ili da je stavljen na listu na osnovu zamene identiteta - objašnjavaju u američkoj službi.

Konačna odluka se donosi na osnovu prikupljenih informacija iz više izvora - agencija SAD, stranih vlada, štampe, eksperata Ujedinjenih nacija. Zahtev za ukidanje sankcija može se ponavljati bezgranično puta.

Foto A. Delić

UGASILI MU RAČUN PRI KUPOVINI KUĆE

PRVI čovek SRS tvrdi da mu je prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma zabranjeno da "obavlja devizne transakcije u Srbiji".

- Kada smo kupili kuću u Hrkovcima nisu mi dali da prebacim pare kupcu preko jedne banke - objašnjava Šešelj. - Moj sin Mihajlo otvorio je račun u drugoj banci u Rumi i uspeli smo da prebacimo pare. Nakon dva dana obavešten je da mu je konto zatvoren.

"Novosti" su od Ministarstva finansija tražile odgovor na pitanje da li je Šešelju stavljena zabrana poslovanja, ali odgovor nismo dobili.