NOVI ministar finansija biće Siniša Mali, a o njegovom imenovanju poslanici Narodne skupštine trebalo bi da raspravljaju u ponedeljak i utorak - saznaju "Novosti".

Našem listu je iz više izvora bliskih vlasti nezvanično potvrđeno da bi ovo trebalo da bude jedina rokada u izvršnoj vlasti i da od najavljene rekonstrukcije, zasad, neće biti ništa.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić: Mali za ministra

Premijerka Ana Brnabić juče je podnela parlamentu zvaničan predlog za imenovanje naslednika Dušana Vujovića, ali će provetravanje u Nemanjinoj biti na ledu i biće usko povezano sa daljim političkim izazovima, u prvom redu, oko rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Zasad preteže stav da su u ovom trenutku potrebni nacionalno jedinstvo i nastavak reformi koje donose privredni rast, kao i da se sa eventualnim mešanjem karata sačeka dok se ne vidi u kom će pravcu ići raspetljavanje kosovskog čvora.

Nije čak isključeno ni da se ide na vanredne parlamentarne izbore, ukoliko Zapad nastavi žestok pritisak na našu zemlju oko pitanja KiM i ako Priština ne bude spremna za kompromis. U tim okolnostima, koje niko iz državnog vrha ne isključuje, jedna od opcija je i glasanje pre roka, kako bi nova garnitura dobila legitimitet za nastavak neprijatne diplomatske borbe, ali i za eventualno preispitivanje strateškog kursa države.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je dobro da se prolongira rekonstrukcija Vlade, ali i da se ova tema ne zaključa do kraja u fioku:

- Saznanje da u svakom trenutku mogu da budu smenjeni korisno je i za članove Vlade, da se "ne opuste" i da uvek daju maksimum u svojim resorima. Očekujem da će biti nekih promena u Vladi, najkasnije do septembra, a nije isključeno ni da rekonstrukcija bude sprovedena u više faza, odnosno da ne budu svi ministri čijim radom premijerka nije zadovoljna zamenjeni odjednom.

PROČITAJTE JOŠ: ĐORĐEVIĆ O RADU VLADE: Nismo "na leru"

Narednih dana tebalo bi da bude održana i sednica Predsedništva naprednjaka, na kojoj će biti pretresana kadrovska pitanja u izvršnoj vlasti, ali i izazovi koji su pred Srbijom kada je reč o evropskim integracijama i dijalogu sa kosovskim Albancima.

BORIĆE SE ZA BOLjI ŽIVOT GRAĐANA

SINIŠA Mali poručio je juče da će dati sve da opravda poverenje koje su mu ukazali Vučić i Brnabićeva:

- Počastvovan sam i zahvaljujem predsedniku i premijerki što su prepoznali moju posvećenost. Ovo je za mene veliki izazov. Ukoliko poslanici većine prihvate predlog premijerke, kao ministar ću se svakoga dana boriti za dobrobit građana Srbije.