Eduard Kukan: Ne pita se samo Makron o širenju EU

Goran ČVOROVIĆ

21. 05. 2018. u 09:02

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom. Bez Zapadnog Balkana, Evropska unija nije kompletna

Едуард Кукан: Не пита се само Макрон о ширењу ЕУ

Foto Tanjug

BEZ Zapadnog Balkana, Evropska unija nije potpuna ni ujedinjena, ističe, za "Novosti", predsednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan, posle poruka poslatih sa Samita EU - Zapadni Balkan, održanog u Sofiji protekle nedelje.

* Francuski predsednik Emanuel Makron ipak smatra da nije vreme za proširenje, sve dok se EU temeljno ne reformiše?

- Makronov stav samo je jedan od pogleda u okviru razgovora o budućnosti EU. To je jedna od njegovih ideja, s kojima se duboko ne slažem, i nisam samo ja protiv nekih Makronovih stavova. Nemačka, na primer, ima drugo viđenje reforme evrozone. Treba, naravno, uzeti u obzir to što Makron kaže, jer je Francuska velika zemlja. Ali, iako jak, to je, ipak, samo jedan od glasova. Francuska, Nemačka ili Holandija su, ustalom, uvek bile veoma striktne u vezi s prihvatanjem novih članica, i to se ne menja.

* Da li će se Makron nametnuti kao lider u EU, sada kada poteze Angele Merkel ograničava koalicioni sporazum?

- On pripada novoj generaciji lidera, veoma je ambiciozan, ali bez jake nemačke ekonomije neće moći da u EU sprovede svoje velike ideje. Zato mi se ponekad čini da je previše romantičan u vezi s reformama. Na kraju, moraće da dođe do kompromisa.

* Ima li EU dovoljno vremena da se reformiše do 2025?

- Najpre treba da se dogovorimo u kom pravcu ćemo sprovoditi reforme. Tek tada ćemo moći da kažemo da li ćemo ih završiti do 2025. Ali bez tako važnog regiona kao što je Zapadni Balkan, EU nije kompletna, niti ujedinjena. Moramo da budemo odgovorniji prema našim prijateljima sa Zapadnog Balkana. Ako od zemalja kandidata tražimo da ispune zahteve, onda i mi moramo da održimo naša obećanja.


BIĆE NOVCA

* U NACRTU okvira višegodišnjeg budžeta EU za 2021-2027. nije predviđen nijedan evro za ulazak novih članica?

- Strategija proširenja nije kontradiktorna s predlogom budžeta. Ovakva vrsta dokumenta nikada nije imala deo posvećen proširenju. Niko time nije doveo u pitanje perspektivu Srbije za članstvo 2025. Uostalom, predlog budžeta je predstavio predsednik EK Žan-Klod Junker, a on veoma podržava proširenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije