Rumunija podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i to će biti naš prioritet tokom predsedavanja EU, izjavio je danas potpredsednik odbora za evropske poslove Štefan Mušoiu.

"Smatramo da je ta politika šansa za bezbednost i prosperitet regiona", rekao je Mušoiu na konferenciji "Idejom EU do mira i razvoja" u Skupštini Srbije i izrazio želju da zemlje koje nisu članovi otvaraju još više poglavlja.

Naveo je da će Rumunija nastaviti da podržava svoje susede uključujući pomoć u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i drugo.

Rumunija će predsedavati EU od januara 2019. godine.

"Podržavamo pristup koji ima Evropska komisija da pregovori nisu sami po sebi cilj već sredstvo za proces internih reformi", rekao je Mušoiu.

Član evropskog parlamenta Igor Šoltes podsetio je na poruku Žan Kloda Junkera da neće biti proširenja do 2019. godine što, kako kaže, nije bila optimistična poruka, međutim ukazao je da je Zapadni Balkan sada ponovo na agendi EK.

"Bili smo prijatno iznenađeni kada je Evropska komisija izašla sa ocenom da je proširenje moguće, pre svega, jer se 2017. godine činilo da se odlaže suštinska rasprava o proširenju na neka druga vremena", rekao je Šoltes.

On je podsetio da je EU značajan trgovinski partner Srbiji i da je jedan od najvećih donatora.

Komentarišući izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu, Šlotes je kazao da ima pozitivnih i manje pozitivnih stvari, te da ima još prostora za unapređenje u oblastima kao što su borba protiv korupcije, pravosuđe.

"Svima je u interesu da to što je manje pozitivno do sledećeg izveštaja pertvorimo u pozitivno", istakao je Šoltes.