IZBOR novog ministra finansija neće biti u paketu s rekonstrukcijim Vlade, jer je u državnom vrhu preovladalo mišljenje da temu kadrovskog "osvežavanja" u Nemanjinoj trenutno treba staviti po strani i da izbor naslednika Dušana Vujovića ne treba dovoditi u vezu sa eventualnim "provetravanjem" ministarskog tima.

Namera je da se "spusti lopta" i smire tenzije u Vladi posle sukoba premijerke Ane Brnabić i pojedinih ministara, što umalo za epilog nije imalo njenu ostavku.

PROČITAJTE JOŠ: Do juna novi šef resora finansija

Tako su, bar zasada, ministri mirni, uključujući i Zoranu Mihajlović, Jadranku Joskimović i Nenada Popovića, aktere poslednjih trzavica u ministarskom kabinetu.


PROČITAJTE JOŠ:
Brnabić: O novom ministru finansija prvo u Skupštini

To je juče, indirektno, potvrdila i šefica Vlade, koja je rekla da postoje mnogo ozbiljnije teme, da je svakodnevna tema KiM, zatim Samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji, i druge.

- U ovom trenutku moramo u potpunosti da budemo fokusirani na niz važnih pitanja od nacionalnog značaja i da radimo u interesu građana Srbije - poručila je juče Brnabićeva, tokom posete saniranih delova korita reke Kolubare u Valjevu.

Ona nije htela da otkrije da li će za Vujovićevog naslednika predložiti Sinišu Malog, dodajući da je red da svoj predlog prvo obrazloži u Skupštini Srbije. Brnabićeva je rekla da je odlazećem ministru finansija zahvalila što je odgovorno i u najboljim namerama obavljao tu funkciju i da razume njegove razloge za ostavku. Naglasila je da je državna kasa u dobrom stanju, što nije samo zasluga Vujovića, već i rezultat novog pristupa finansijskoj disciplini, kao i rada državne uprave i žrtvovanja građana.

POLA MILIJARDE EVRA ZA SANACIJU POPLAVA

PREMIJERKA Brnabić je rekla da je u otklanjanju posledica poplava iz 2014. uloženo više od pola milijarde evra i da je Srbija danas zaštićenija i bezbednija nego ikad dosad kada je reč o poplavama. Najveći deo novca izdvojen je iz budžeta, EU je donirala 162 miliona evra, a takođe je pomogla i Vlada Japana.