MOSKVA

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA „NOVOSTI“

NEĆEMO nikad zaboraviti pomoć Rusije u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta. Srbija će nastaviti da čuva svoju nezavisnost i vojnu neutralnost i sigurno neće postati članica NATO, niti nekog drugog saveza. Bez Rusije i njene saglasnosti u Ujedinjenim nacijama nemoguće je da se dobije bilo kakvo rešenje za Kosovo.

PROČITAJTE I: Vučić sa Putinom u maršu "Besmrtnog puka"

To je večeras rekao šef naše države Aleksandar Vučić u Moskvi, gde se sastao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Vučić je prvi svetski zvaničnik koji se susreo sa Putinom, a koji je pre dva dana započeo svoj četvrti mandat u Kremlju.

PROČITAJTE I: VUČIĆ IZ MOSKVE: Sa Putinom ću razgovarati o pitanju Kosova i Metohije

Uoči današnje vojne parade u ruskoj prestonici, povodom Dana pobede, Putin je srpskom predsedniku najpre rekao da mu je drago što u predvečerje velike svečanosti imaju priliku da neformalno razgovarju o čitavoj lepezi tema.

- Drago mi je da vas vidim ponovo ovde povodom veoma značajnog datuma, povodom završetka Drugog svetskog rata. Uoči velikog Dana pobede, podsećam da su se Rusija i Srbija zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja. A posebno bih istakao da u ovoj godini slavimo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa - naglasio je Putin.

PUTIN STIŽE DO KRAJA GODINE PREDSEDNIK Putin doći će u Srbiju pre kraja godine, najavio je Vučić večeras, posle njihovog razgovora. Kako je rekao, šef ruske države je prihvatio njegov poziv i ostalo je da se dogovori datum posete: - Pokazaćemo mu tada naše ekonomske rezultate i napredniju armiju nego što je bila kada je poslednji put bio u našoj zemlji.

Vučić je ruskom kolegi, uz čvrst stisak ruke i kraj prepoznatljivog belog kamina prvo čestitao izbornu pobedu i zahvalio se na podršci koju je Rusija pružala i pruža srpskom narodu u teškim trenucima:

- U međunarodnim odnosima važi pravilo da ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali budite sigurni da Srbija nikada neće zaboraviti 2015. godinu, kad ste u Ujedinjenim nacijama sprečili da se ceo naš narod, najstradalniji na Balkanu, spase žiga da je genocidan, stavljajući veto na britansku rezoluciju. Srbija se pokazala kao pouzdan partner Ruske Federacije u trenucima koji nisu bili laki po Rusiju, i nikada nije išla protiv interesa Rusije i ruskog naroda.

Posle ovog uvodnog razgovora, koji je trajao desetak minuta, i kojem je prisustovao Putnov savetnik Jurij Ušakov, dvojica predsednika iza zatvorenih vrata razmotrila su mnoge važne teme. Za Srbiju, svakako, najznačajnije pitanje - Kosova i Metohija, zbog kojeg se naša zemlja već mesecima nalazi na udaru s raznih strana.

Zato je Vučić, po dolasku u Moskvu, uoči ovog značajnog sastanka, poručio da bi za Srbiju bilo veoma važno da i Rusija iznese svoj politički stav oko KiM u svim međunarodnim institucijama i organizacijama, u momentu kada su se mnogi drugi maksimalno angažovali po tom pitanju.

Na stolu, tokom večere, bile su i druge važne teme: unapređenje političke, privredne i ekonomske saradnje. A to što je poseta zakazana baš u ovom trenutku, srpski predsednik vidi kao značajan signal za Srbiju i veliku čast za njene predstavnike:

- Mislim da sam se sastao više puta sa predsednikom Putinom nego svi predsednici u prethodnih 30 godina zajedno sa svim ruskim predsednicima. To govori o unapređenju naše saradnje, većoj bliskosti, o većem poverenju.

Jedna od važnih tema, za koju su podjednako zainteresovane obe države, bila je i vojno-tehnička saradnja. Što se tiče nabavke vojne opreme, Vučić je naveo da je to uvek tema na sastancima s Putinom, podsetivši da Moskva Srbiji vojnu opremu daje po povoljnijim uslovima. Kako je najavio, do kraja godine javnosti će biti predstavljeno sve što je u toj oblasti urađeno u poslednjih nekoliko godina, ali je napomenuo i da kod nabavke vojne opreme važi ona narodna "koliko para, toliko muzike"

- Odredićemo jedan od mnogih važnih datuma iz istorije za predstavljanje šta je sve urađeno u opremanju Vojske Srbije. To može biti pobeda u Prvom svetskom ratu, oslobođenje više naših gradova u Drugom svetskom ratu, ulazak srpske vojske u Novi Sad, prisajedinjenje Vojvodine... - naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, na tu proslavu biće pozvan i predsednik Putin:

- Ovo hoćemo da obeležimo i da pokažemo da polako ali sigurno Srbija postaje bezbednije i bolje mesto za život njenih građana.

Na ovoj manifestaciji, prema našim informacijama, predstaviće se novi protivoklopni helikopteri "mi-35", i raketni sistem "pancir", ukoliko do tada bude isporučen iz Rusije. Ovaj sistem se, inače, pokazao uspešnim jer su njime Sirijci uspeli da sruše mnoge "tomahavk" rakete tokom agresije SAD, Britanije i Francuske. Plan je i da se do proslave formira eskadrila od 14 lovaca "mig 29".

Među ključnim temama bila je i energetika, pre svega, "Turski tok" i gasno snabdevanje Srbije, a Vučić je Putina izvestio i o našem putu ka EU.

Srpski predsednik prisustvovaće u sredu vojnoj paradi povodom Dana pobede, na kojoj će od stranih zvaničnika biti još samo izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Sa svojim ruskim kolegom, posle svečanosti, Vučić će položiti venac na Spomenik neznanom junaku, kao i cvet na spomen-ploče gradova heroja. U planu je da prisustvuje i prijemu u Velikom kremaljskom dvorcu.

Inače, Putin i Vučić poslednji put su se sastali takođe u Moskvi prošlog decembra i danasje bio njihov drugi zvanični susret otkako je Vučić izabran za šefa države.