SRPSKI ministri dobili su instrukcije da prilikom svakog susreta sa svojim kolegama iz inostranstva posebnu pažnju u razgovorima posvete problemu KiM, a to se posebno odnosi na sastanke sa zvaničnicima onih zemalja za koje se pretpostavlja da bi mogle da povuku priznavanje Kosova - saznaju "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ: SAMIT REGIONALNIH LIDERA U MAKEDONIJI: Kolinda: Nisam otkazala posetu Srbiji

Ova mera deo je diplomatske ofanzive Srbije, usmerene na smanjenje broja zemalja koje priznaju nezavisnost južne pokrajine. Većina članova Vlade i dosad je aktivno branila pozicije Beograda širom sveta oko KiM, ali je dogovor da se akcija pojača, posebno što Priština, zajedno sa svojim zaštitnicima, izdvaja značajna sredstva za lobiranje.


PROČITAJTE JOŠ:
Dalibor Jevtić sa francuskim diplomatom: ZSO glavna tema razgovora

Naša zemlja trenutno nema ugovore ni sa jednom lobističkom agencijom koja bi zastupala naše interese u vezi sa južnom pokrajinom, ali ni ta opcija u budnoćnosti nije isključena. Šef diplomatije Ivica Dačić izneo je podatak da 173 zemlje imaju potpisane lobističke ugovore sa američkim agencijama i ukazao da je očigledno da moderan svet fukcioniše na taj način:

- Vi jedino morate da učinite transparentnim način na koji se to radi i mislim da mi treba da lobiramo za naše interese tamo gde se donose odluke.

Srbija je u prošlosti imala aranžmane sa nekoliko lobističkih agencija, ali bez velikih rezultata.

Prema podacima iz SAD, Vlada Srbije je od 2006. do 2008. godine platila ukupno 800.000 dolara agenciji "Barbur, Grifit i Rodžers". Sa grupom "Trideset strateških tačaka" ugovor je potpisan 2008. godine i to za 42.000 dolara mesečno, odnosno ukupno oko milion i po dolara, koliko je isplaćeno tokom trajanja angažmana.

Tri godine kasnije sklopljen je i ugovor sa čuvenom "Podesta grupom" za 100.000 dolara mesečno, a isplaćeno im je ukupno 900.000 dolara. Ministar Dačić je, međutim, ukazao da je "Podesta" samo nekoliko meseci kasnije sklopila ugovor sa Prištinom po kojem je trebalo da direktno radi protiv interesa Srbije.

PROMENA UGLEDA U AMERICI

IZVRŠNI direktor Društva lobista Srbije Zoran Domazet objašnjava da je Priština dosta rano počela sa lobiranjem, da su imali profesionalne i uporne lobiste kojima su i geopolitičke okolnosti išle naruku. Zbog toga, prema njegovom mišljenju, Srbija ima sužen prostor za delovanje:

- Naša država bi, ipak, morala da uloži u lobiranje da bi poboljšala položaj, pre svega u Americi. Tamo se lobiranje obično obavlja kroz donacije Republikanskoj i Demokratskoj stranci i kontakte sa kongresmenima.