Sijarto: Srbija brže u EU, Makron razočarao

27. 04. 2018. u 12:02

Сијарто: Србија брже у ЕУ, Макрон разочарао

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio: neophodno je da ove godine EU otvori sva poglavlja u pregovorima o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom

EVROPSKA unija treba da bude mnogo odlučnija u nameri da ubrza proširenje na zemlje Zapadnog Balkana. Zato je neophodno da ove godine otvori sva poglavlja u pregovorima o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom. Mađarska je veoma nezadovoljna stavom Evropske komisije da ove dve zemlje mogu da budu primljene najranije 2025.

Taj stav je juče izneo ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.


PROČITAJTE JOŠ:
Tusk: Optimista sam kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine; Tačiju čestitke za demarkaciju i rođendan

Istovremeno, Sijarto je kao razočaravajuću ocenio prošlonedeljnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da će Pariz prijem novih članica EU podržati tek nakon što evropski blok obavi unutrašnje reforme.

- Ovaj pristup pokazuje da zapadna Evropa nedovoljno razume region. Zapadni Balkan može podjednako da postane izvor nestabilnosti ili da donese veliki ekonomski i bezbednosni napredak Evrope. Ukoliko to bude zanemareno, novi talas migracija lako bi mogao da se pojavi na južnim granicama EU, što su u našem slučaju i granice Mađarske - upozorio je šef mađarske diplomatije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Fide sed cui vide

27.04.2018. 12:16

Тактика "топло-хладно"! Добро је то за циркулацију! Можда нам прораде мождане вијуге?