EVROPSKA unija treba da bude mnogo odlučnija u nameri da ubrza proširenje na zemlje Zapadnog Balkana. Zato je neophodno da ove godine otvori sva poglavlja u pregovorima o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom. Mađarska je veoma nezadovoljna stavom Evropske komisije da ove dve zemlje mogu da budu primljene najranije 2025.

Taj stav je juče izneo ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.


PROČITAJTE JOŠ:
Tusk: Optimista sam kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine; Tačiju čestitke za demarkaciju i rođendan

Istovremeno, Sijarto je kao razočaravajuću ocenio prošlonedeljnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da će Pariz prijem novih članica EU podržati tek nakon što evropski blok obavi unutrašnje reforme.

- Ovaj pristup pokazuje da zapadna Evropa nedovoljno razume region. Zapadni Balkan može podjednako da postane izvor nestabilnosti ili da donese veliki ekonomski i bezbednosni napredak Evrope. Ukoliko to bude zanemareno, novi talas migracija lako bi mogao da se pojavi na južnim granicama EU, što su u našem slučaju i granice Mađarske - upozorio je šef mađarske diplomatije.