Moskva blokira vojsku Kosova

D. R. ĐORĐEVIĆ

petak, 16. 03. 2018. u 10:02

Москва блокира војску Косова
Rusija spremna da podrži otvaranje rasprave u Savetu bezbednosti o oružanim snagama. Zaharova: Opasni ciljevi koji su postavljeni kad je Srbija rasparčavana

ZVANIČNA Moskva u četvrtak se javno usprotivila stvaranju vojske takozvanog Kosova, a kako "Novosti" saznaju, spremna je i politički da podrži napore Beograda da se spreči formiranje oružanih snaga koje su velika pretnja po mir i stabilnost na čitavom Balkanu.

Prema našim izvorima iz diplomatskih krugova, Rusija i njen predsednik Vladimir Putin voljni su da se ovo pitanje otvori i u Savetu bezbednosti UN, ukoliko vlast u Prištini, po nalogu SAD, prekrši Rezoluciju 1244 po kojoj je Kfor jedina legalna oružana formacija u našoj južnoj pokrajini.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u četvrtak je na redovnoj konferenciji za medije objasnila da bi stvaranje tzv. vojske Kosova dodatno zaoštrilo ionako napetu situaciju:

- Formiranje Kosova, način na koji je to urađeno i ciljevi koji su postavljani kad je Srbija rasparčavana i kad je odvojen deo teritorije jedne suverene države, način na koji je na informativnom i političkom planu jačana ta nova formacija, kao i sve do čega je to dovelo predstavlja dodatni i veoma ozbiljan faktor nestabilnosti na evropskom kontinentu.

Prema Rezoluciji 1244, usvojenoj 1999. godine, zahteva se demilitarizacija OVK i dovođenje međunarodnog bezbednosnog prisustva uz znatno učešće Severnoatlantskog pakta sa ovlašćenjem da uspostavi bezbedno okruženje i olakša raseljenim i izbeglicama bezbedan povratak.


Pročitajte još - Predsednik: Pokažite mi papir koji omogućava formiranje vojske tzv. Kosova; Mičel: Priština ima pravo na vojsku


Po mišljenju Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije, ukoliko Beograd to želi, Moskva će sasvim izvesno pripomoći i zatražiti raspravu u SB UN, ali, Jovanović smatra da, nezavisno od Rusije, Srbija samostalno mora da zahteva razmatranje ovog pitanja na SB UN. Diskusija pred SB UN povodom tzv. vojske Kosova, dodaje, ne bi mogla da škodi, a mogla bi da udahne život Rezoluciji 1244 koja se podriva na razne načine.

- Ta rasprava ne treba da bude napad na SAD, već da bude posvećena grubom kršenju Rezolucije 1244 koja je jedino merodavna kad je KiM u pitanju. Iako od takve diskusije ne treba očekivati da rezultira konkretnim merama, ostalo bi zabeleženo da su registrovane velike razlike u gledanju na Kosovo. Odnosno, da Rusija i Srbija ovo pitanje posmatraju sa pravne tačke gledišta, dok Amerika i neke druge zemlje pristupaju prema praktičnim interesima - kaže Jovanović.

Da bi Priština dobila oružane snage, inače, morao bi da se promeni ustav Kosova, za šta su neophodni i glasovi srpskih poslanika u kosovskom parlamentu. Zbog toga je u sredu u Beogradu američki zvaničnik Ves Mičel, dajući podršku za formiranje "profesionalne vojske Kosova" rekao da je za to potrebna i promena ustava, ali i da niko nema "pravo veta na to".

Nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović, međutim, podseća da su za vojsku nepremostiva brana upravo glasovi srpskih poslanika, ukoliko se svi budu izjasnili protiv. Stojanović primećuje i da dok Amerika najavljuje "kosovsku vojsku", Evropa ćuti:

- S obzirom na to da je naša zemlja opredeljena za ulazak u EU, od Unije treba tražiti da se izjasni gleda li blagonaklono na nameru Prištine. A, aspiracije SAD su jasne još otkad je formirana baza Bondstil. Nisu oni tamo izgradili čitav grad da bi se odatle povukli. Njihova težnja je da kad se formira vojska Kosova, zaokruže priču pristupanjem Kosova u NATO.


SIMIĆ: MOŽE SAMO KFOR

ZA Srbe na KiM i Srpsku listu Kfor je jedina legalna oružana vojna sila na KiM. Oni su došli uz saglasnost države Srbije i u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom SB UN 1244 i kao jedina vojna snaga na KiM predviđaju i povratak do hiljadu pripadnika srpske vojske uz saglasnost Kfora. Nikava "kosovska vojska" se ne spominje ni u jednom međunarodno priznatom dokumentu - kaže za "Novosti" portparol i poslanik Srpske liste Igor Simić.

(D. Z.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Dragutin

16.03.2018. 12:26

@Nebojša - Braci Rusima , niti treba niti zele pola Kosova i Metohije. Eventualno bi napravili vojnu bazu a ni ona im nije neophodna ako je srbska vlast ...

Stefan

16.03.2018. 10:37

Ovde nije u ptanju Kremalj, nego vera nase politicke elite u put "bez alternative". Setimo se samo ulazka Rusa na aerodrom Slatina a onda njihov iznenadan odlazak. Da nije bilo "blagoslova" iz Beograda, danas bi situacija na Kosovu bila mnogo drugacija.

Milan Nestorovic

16.03.2018. 10:46

Напашће запад све Православне земље, уз Божију помоћ одбранићемо наше светиње.

Vadadada

16.03.2018. 10:50

Ee to je ono , kad das prst na kraju izgubis ruku ... Treba odmah igrati na kartu Republike Srpske..

PORAZ

16.03.2018. 11:08

@Vadadada - RS ne može ništa jer prvo nema više od 35% srba u njoj jer su zajedno bošnjaci i muslimani i hrvati velika većina i imaju pravo glasa na referendumu i sve izbeglice tako da od cepanja ništa i ne može od Dejtonskog sporazuma da dobije ništa drugo nego ovo šta sada ima svoj entitet. Kosovo može sutra da ide na referendum ali igraju pametno i čekaju da se srbi sami ponize i da ih sami priznaju što je gore i od ratnog poraza i predaje srpske vojske, hrvatim u Glini a posle samo da se šire...

Стефан Зоран

16.03.2018. 12:05

@Vadadada - @Raskrsca Никад! Доста је било одрицања - Скадар, Драч, Љеш, Кроја (1913), Охрид, Прилеп, Скопље, Куманово (1945), Трн, Брезник, Ћустендил, Видин (1879), Темишвар (1919), Дубровник, Книн, Карловац, Вуковар (1945), Плоче, Мостар, Сарајево, Тузла (1945), Трст (1957), Бар, Будва, Подгорица, Цетиње (2006)!

Robert William Seton-Watson: "The Spirit Of The Serb"

16.03.2018. 12:09

@Vadadada - За образованог Србина, који зна историју, не постоји избор!

Dragutin

16.03.2018. 12:21

@Vadadada - U RS ima preko 80% Srba. U BIH ih ima bar 40%. Popisi su "stelovani jos u brozovo vreme pa tako i do danas kada je potrebno preko dvije godine da se objave , kakvi takvi rezutati.,,,,,,,,,,,,,,,

RepuBLikanac

16.03.2018. 12:28

@Vadadada - Porazu, nas ima u našoj DRŽAVI Republici Srpskoj 95% ako nisi znao ;)

Goran

16.03.2018. 12:30

@Vadadada - Stručnjak odakle ti ta info da je u Republici Srpskoj samo 35% Srba. Da je tako valjda bi onda sve odlukedonosili muslimani i hrvati.

Mila

16.03.2018. 12:46

@Vadadada - ...ima...proglasiti teritoriju KiM okupiranom teritorijom...samo toliko...i čekati promenu snaga u svetu...neće ni američka goreti doveka...

KOrektor

16.03.2018. 13:09

@Vadadada - Kosovo ne moze na referendum. To ti je stavka br. 3 kumanovskog sporazu,a. Da su mogli, isli bi na referendum. Kraj.

vladimir

16.03.2018. 10:50

To je, ujedno, odgovor onima, koji se pitaju- kako će to Rusi da izvedu!? I ne samo njima, nego i "prolupanom" Drecunu, koji /odjednom/ zastupa "teoriju" da su Rusi SAMO okrenuti Istoku!? Neka se seti šta je pričao /davno/ na TV MOST, gde je jedino imao pristupa!

Filip

16.03.2018. 10:52

Pod imenom zastitni korpus i TMK setaju i paradiraju vojnici Kosova uz parade i sadejstvu sa trupama NATO koji ih obucavaju i na helihopterima i tenkovima.Oni koji su nas bombardovali i okupirali dozvolili su i paljevine i progon 300000 Srba a o povratku i sigurnosti i napadima na povratnike citamo i gledamo svakodnevno.Nasi politicari uveli su Eulex i otpisali rezoluciju 1244 a UNMIK je sveden na 50 clanova na severu kako bi i tamo zavladala Kosovska demokratija.

Mila

16.03.2018. 12:43

@Filip - ...ne prihvatam ovo "naši političari"...hoću da se naglasi "Boris Tadić"...da se zna KO je pustio Eulex,EU i Ameriku da nam kroje sudbinu i rešavaju pitanje Kosova i Metohije,a zna se koji su im ciljevi...jedino u UN imamo podršku Kine,Indije,Rusije,imamo Rezoluciju 1244 UN,a gospodin maneken(kako ga je zvao pokojni Đinđić,s pravom) je dozvolio da se o sudbini kolevke srpatva raspravlja među onima koji su nas bombardovali i čerečili...pametnom dosta...

prellee

16.03.2018. 12:19

US voli Ruse koje vodi Jelcinj i kad mogu raditi po svijetu šta hoće.Putinova Rusija im je neprijatelj jer nisu naučili, tj.zaboravili su uvažavati neku drugu stranu. Za njih postoji samo jednoumlje i SILA!

rajko

16.03.2018. 12:50

Ja mislim da ni Evropa nije glupa da ne razume koji su planovi formiranje kosovske vojske. Na taj nacin USA hoce da za vek vekova unese rak ranu u Evropu da je tako za uvek napravi nestabilnom. To bi bilo za USA pun pogodak, sto bi znacilo u jednoj ruci bi nosila vatru a u drugoj vodu,i ako bi Evropa bila neposlusna odmah pripali slamu,

Plava

16.03.2018. 13:36

Postovani,svaka drzava na svetu ima suvereno pravo da formira svoju vojsku. Izgleda vi nieste shvatili da je Kosovo nezavisna i suverena drzava. To sto je vi drugacije gledate to je Vase pravo. Cim je Kosovo proglasilo nezavisnost bilo je jasno da ce imati i svoju vojsku.Drbija po obicaju die jedan Korak napred i dva nazad. Kako mogu 5% stanovnistva da odlucuje o sudbini ostalog dela te iste drzave. Prosla su ta vremena

Gen52

16.03.2018. 14:06

@Plava - "Plava" Kosovo nije država, to je bombardovanjem ocepljena teritorija Srbije. To je samoproglašena država i nije članica UN. Priznali su je oni što su Srbiju bombardovali i njihovi poslušnici. A pitam Vas, zašto ih najveće zemlje ove planete nisu priznale? Kada bi svi razmišljali kao vaši mentori i takvo svatanje prenosili na druge poput Vas, onda bi svaki veći grad na planeti mogao da stvara svoju državu i svoju vojsku.

realist

16.03.2018. 16:17

Ovo je trebalo Rusija odavno resiti Problem sa Siptarima kojih Amerika i Zapad podrzavaju jer isto ko Alkaidu,ISIS,Koji ih stvorila Amerika zajedno sa EU Koji su napravili Haos na Balkanu pogotovo ruseci YU.Podrzavajuci Muslimanske teroriste da Kosova.

Rasa CAR

16.03.2018. 16:39

Ako nam je jedina odbrana od stvaranja njihove vojske neglasanje srpske liste onda nam se ne pise dobro! Ali sreca nasa da se ipak Savet bezbednosti UN pita u kome imamo podrsku Rusije i Kine!

Р1244

17.03.2018. 01:28

@Vatro Marx - Па ваљда треба прво Србија да је се придржава?

Gen52

17.03.2018. 10:34

@Vatro Marx - "R1244" Lebati a kojeg dela Rezolucije SB 1244 Srbija se ne pridržava?

Р1244

17.03.2018. 20:28

@Vatro Marx - Па Србија је игнорише! Ни после 2 деценије није упутила своје снаге безбедности на КиМ, чиме онемогућава спровођење и других одредби, нпр одредбе о враћању прогнаних Срба на њихова имања (није вероватно да су сви Срби продали своје станове и куће; само у Приштини их је било око 40.000)!. Такође, Р1244 не доводи у питање суверенитет Србије на КиМ, али је Србија 2013, у договору са ЕУ, тамо укинула све своје државне институције!

"Компромис"

17.03.2018. 20:32

@Vatro Marx - @Gen52, Србија уместо у СБ УН "косовско питање" решава у ЕУ и САД.

dragan

16.03.2018. 20:43

srpske vlasti su trebale dozvoliti da rusi naprave bazu kod nisa,slicnu bondstilu,i da tako ucvrste,stabilnost,.ovako se samo vode prepucavanja preko granice bodndstila,odakle ameri kontrolisu ceo balkan,sa svojom stacioniranom vojskom,

Vatro Marx

16.03.2018. 21:14

Supur volimo Russiju, Kinu, Grcku Rumuniju, Slovacku a sada i Españiu.Dalí ce se pijaviti jos koja drzava kojace razumijeti Srbiju.