Vučić: Nećemo da uvodimo sankcije Rusiji; Lavrov: Ne strahujemo od ukrajinskog scenarija u Srbiji

Tanjug

21. 02. 2018. u 20:04

Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Вучић: Нећемо да уводимо санкције Русији; Лавров: Не страхујемо од украјинског сценарија у Србији

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

"Pretpostavljam da će biti različitih vrsta želja i pritisaka da ti odnosi idu u drugačijem smeru, ali Srbija će biti na istoj liniji, poštovaće tradicionalne odnose i razvijati najbolje odnose sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati.

Pročitajte još - Vučić: Srbija ne glasa na štetu Rusije

"A, da li će te odluke u svakom trenutku svima da se dopadnu? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bi smo radili stvari koje su najboljem interesu naše države i našeg naroda", dodao je on.

Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.

VUČIĆ: NEMA SANKCIJA, NE MENJAMO POLITIKU PREMA RUSIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i izrazio nadu da će u Evropskoj uniji imati razumevanja za to.

"Ja sam veoma precizan čovek i ljudi u Srbiji, i oni koji me vole i koji me ne vole, znaju da kada nešto kažem, to je tako. Srbija neće menjati politiku prema Rusiji", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na zajedničkoj pres konferenciji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Kako je istakao, to je govorio ranije i na svakom mestu, u Moskvi, Vašingtonu i Briselu.

Posebno je podvukao da Srbija nikada nije ništa učinila na štetu Ruske Federacije, kao što ni Rusija nije nikada ništa učinila protiv interesa Srbije.


Šta više, Rusija dosledno, podsetio je predsednik, podržava poziciju Srbije po putanju Kosova i Metohije, a u skladu sa međunarodnim pravom.

Vučić je ukazao da je u Strategiji za Zapadni Balkan po prvi put stavljeno da bi Srbija morala da izvrši potpunu harmonizaciju i usaglašavanje sa evropskom politikom pre potpunog pristupanja u Uniju, dok je ranije bilo da taj proces mora da se završi pristupanjem EU.

LAVROV: NE STRAHUJEMO OD UKRAJINSKOG SCENARIJA U SRBIJI

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je u Beogradu da bilateralni odnosi Srbije i Rusije imaju odličnu perspektivu, da se Rusija protivi stavljanju zemalja regiona Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija, naglašavajući da svaka zemlja sama bira svoje partnere u skladu sa svojim interesima.

Takođe je poručio da ne strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji.

"Ne bojimo se za Srbiju dok ima od naroda izabranu vlast - predsednika Vučića i njegov tim", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On naglašava da su odnosi Srbije i Rusije zasnovani na međunarodnom pravu i balansu interesa.


"Ništa ne namećemo jedni drugima, niti tražimo jedni od drugih da neka strana sa nekim ne komunicira. Polazimo od toga da obe strane imaju punu slobodu izbora i razvoja odnosa sa svima u skladu sa sopstvenim interesima", rekao je Lavrov.

On je pozdravio napore Srbije za saradnju sa EU ali i Evroazijskom unijom, NATO i ODKB ističući posebno stav o vojnoj neutralnosti Srbije, za koju kaže da predstavlja jedan od ključnih faktora stabilnosti kako za Balkan tako i za Evropu.

Kada je reč o Kosovu podsetio je da je Rezolucija UN 1244 jedina legitimna osnova za delovanje.On je naveo da su napori EU da posreduje između Beograda i Prištine pozdravljeni i kroz UN i da se od EU očekuje da tu svoju obavezu odgovorno sprovodi.

Lavrov međutim smatra, da dijalog koji je uspostavljen između Beograda i Prištine ne obezbeđuje sprovođenje odluka.

U tom kontekstu on je podsetio da je prošlo već nekoliko godina od dogovora o ZSO ali da od toga ni danas nema ništa, takođe naglasio da još uvek nije formiran Specijalni sud, i posebno ukazao na opasnost od pokusaja Prištine da se KPS transformise u vojsku.


PROČITAJTE JOŠ: Lavrov: Vašington trese rusofobična histerija

"Nadam se da u EU i NATO - u ne shvataju opasnost popuštanja kolegama iz Prištine", upozorio je šef ruske diplomatije.

Rusija ceni napore Vučića u vezi napete situacije posle ubistva Olivera Ivanovića i smatra da je neophodno da se kroz nepristrasnu istragu utvrde odgovorni, privedu pravdi, a takođe podržavamo napore Beograda da se uključi u istragu.

Na pitanje o tome da li možda strahuje od toga da će Srbija kroz harmonizaciju politike sa EU morati da se prikloni sankcijama koje su uvedene Rusiji, Lavrov kaže da pozdravlja sve što je Vučić na tu temu rekao.

Kako kaže, Rusija zna da EU u pregovaračkim poglavljima sa Srbijom ima niz uslova uključujući one koje se tiču spoljne politike i sankcija protiv Rusije, ali i uslov o priznanju Kosova.

Kada je reč o prvom uslovu, on podseća i da su po "lažno shvaćenom porincipu solidarnosti" uvdene sancije Rusiji, s mogućnošcu da budu ukinute tek kada se ispune Minski sporazumi.

"Ali Kijevski režim nekma nikakvu nameru da te sporazume ispuni", rekao je on i podsetio da je ukrajinski predsednik pre nekoliko dana potpisao Zakon o reintegraciji Donbasa a da evropske kolege na to drastično nisu ni reagovale.

Kako kaže, sve više zemalja smatra kontraproduktvinom tu konfrontacionu politiku.

Kada je reč o Kosovu, još jednom je ponovio da je Rusija podržala napore EU za dijalog i da je Briselu ukazano poverenje, te da se od Brisela očekuje da to poverenje i opravda.

On takođe ukazuje i na opasnost od pasivnosti EU po pitanju Tiranske platforme i mogućnosti stvaranja Velike Albanije.Tokom razgovora sa Vučićem konstatovano je da je ta saradnja ima dobar tempo posebno u trgoviskoj ekonomskoj sferi.

Naveo je da obim robne razmene raste, kao i nivo investicija - koji je premasio 4 milijarde dolara.

"I to će se nastaviti", rekao je Lavrov takođe istakavsi i saradnju u oblasti energetike.

Imajući u vidu da je sastanak uprilicen povodom 180 godina od supostavljanja dipl odnosa između dve zemlje, Lavrov je naglasio da to ne znači da pre toga nije bilo niikakvih veza između Srbije i Rusije, kako kaže, te veze sežu duboko u prošlost, one su duhovne, religiozne i pravoslavne.

U tom kontekstu, naveo je da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika u Hramu svetog Save dodajući da je reč o naporima uz blagoslov i ruske isrpske pravoslavne crkve i vlada obe države.


RAZMENA SRBIJE I RUSIJE VIŠE OD 2,6 MILIJARDI DOLARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije u dramatičnom porastu, i da je u 2017. godini premašio 2,6 milijardi dolara.

Kako je rekao na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, Srbija je izvoz povećala za 25, 2 odsto i istovremeno izrazio zahvalnost što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu.

Dodao je i da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti.

On je posebno ukazao na saradnju u energetskom sektoru, i istakao značaj NIS-a, te najavio i dalju saradnju, istakavši da je Srbiji zbog njenog ekonomskog rasta i uspeha sve više potreban gas i da se taj rast meri stotinama miliona kubika godišnje i stalno raste.

Kako je rekao, očekuje da kupujemo ruski gas i u budućnosti i da ćemo ga i dobijati kroz Turski tok, preko Bugarske...


Dodao je da će svi dogovori koje Srbija i Rusija postižu biti i ispunjeni i da je uveren da će svetske i evropske okolnosti dozvoliti i da se svi ti dogovori ispune.

On je ukazao i na kulturne, duhovne i druge veze Srbije i Rzusije i zahvalio na pomoći koja je dobijena za mozaik u Hramu Svetog Save, koji će sutra, zajedno sa Lavrovim obići, ali rekao i da je i Srbija odvojila 10 miliona evra za te namene.

Vučić je dodao da će Hram na Vračaru biti ne samo mesto vere i duhovnosti, već i turističko mesto od značaja za ekonomiju.

Dodao je i da vojnotehnička saradnja uvek ide u dobrom smeru, zadovoljni smo i nastavuićemo je.

Kako je rekao, Srbija ima daleko biolju finansijsku situaciju negos sto je imala, ubrzano će modernizovati vojsku i uvek ćemo biti u stanju da sačuvamo svoju zemlju i teritoriju i sebe zaštitimo.

Vučić je rekao i da je Lavrovu naglasio da je Srbija vojno neutralna i da će ostati vojno neutralna.

"Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suvereniteta", rekao je Vučić i poželeo dobre izbore u Rusiji 18. marta, te naglasio da je uveren da će se nastaviti dobra saradnja sa rukovodstvom te zemlje.

VUČIĆ: HVALA RUSKIM PRIJATELJIMA NA POŠTOVANJU SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suverniteta.

"Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suveriniteta", naveo je Vučić na Tviteru, nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Beogradu.

Na drugom nalogu na Tviteru, Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da će nastaviti da gradi najbolje odnose s Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji.

Vučić je na tom nalogu podelio i fotografiju s ruskim ministrom spoljnih poslova.


— Aleksandar Vučić (@avucic) February 21, 2018

VUČIĆ: PROŠLI SMO SITO I REŠETO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije odnose karakteriše da nisko nijednom išli jedni protiv drugih, što je retki primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kazao da danas obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli "sito i rešeto", izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda.

Preneo je da mu je Lavrov uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima.

Pročitajte još - LAVROV U POSETI SRBIJI: Vučić se sastao sa ministrom inostranih poslova Rusije (FOTO)

"Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je uičinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i nadi da ih još više unapređujemo", kazao je Vučić.


Rekao je da je napisao još jedno pismo ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamlio Lavrova da ga preda.

"Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka "Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili", istakao je Vučić.

LAVROV: NEĆEMO OSTATI PO STRANI AKO SAD BUDU UKLJUČENE U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi.

On je, na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala poverenje koje je dobila posredujući u dijalogu.

„Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani“, kazao je Lavrov.

BEZ SKRIVENIH NAMERA U NIŠU, NEJASNO ČIME SE BAVE U BONDSTILU

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu radi samo u okviru svog humanitarnog mandata, a nije jasno šta rade naše američke kolege u bazi Bondstil, rekao je večeras u Beogradu ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Iza Centra se ne kriju nikakve skrivene namere. Kada su iznete sumnje čime se bave ruski i srpski službenici, pozvani su predstavnici onih koji sumnjaju, SAD, da obiđu slobodno Centar. Predstavnik SAD mogao se uveriti da se Centar bavi isključivo humanitarnim radom", kazao je on.

„U istom regionu, na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena je američka baza Bondsil. Dolaze brojna svedočanstva da nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege. Kao odgovor na te sumnje, oni nisu pozvali nikog da dođe u posetu", rekao je Lavrov podsećajući da je baza Bondstil uspostavljena na osnovu rezolucije UN.


On je, na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da je Humanitarni centar tokom višegodišnjeg postojanja preduzeo važne operacije, deminirao ogromne teritorije, pomagao u požarima, poplavama u zemljama regiona, kao što su BiH, Makedonija, Grčka.

Ruski i srpski službenici koji rade u Centru obavljaju svoje poslove i ispunjavaju obaveze u skladu sa mandatom i pružaju pomoć po potrebi, kao što je bilo u elementarnim nepogodama, istakao je ruski ministar.

LAVROV: RUSIJA NE NAMEĆE NIŠTA I NE USLOVLJAVA SRBIJU


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.

Lavrov je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu.

„Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze“, poručio je on.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Savezom za koletivnu bezbednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

Pročitajte još - Lavrov: U meču Zvezda-CSKA, navijam za - Spartak

Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata.

Statistika može da bude različita, ali apsolutno je jasno da robna razmena stalno raste i premašuje dve milijarde dolara, kazao je Lavrov.


"Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko pre usposatvljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i verske veze", kazao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije najavio je da će u četvrtak prisustvovati ceremoniji predaje mozaika hramu Svetog Save, što je od posebnog značaja po duhovne odnose.

Prema njegovim rečima, oba naroda će nastaviti da se bore za pravo hrišćana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Miroslav GTA

22.02.2018. 00:39

@brkacrni - Jesmo ..imali smo jedan veliki nesporazum. Ruski car Romanov je posle Prvog Svetskog Rata upozoravao Kraljevinu Srbiju (i bio veliki protivnik) da ne stvara Jugoslaviju vec da nastavi bitisanje kao samostalna drzava. Ali nasi politicari kao i svi kasniji zeljni sto vece vlasti udjose u savez sa neprijateljima. Sta je kasnije bilo zna se.

Kajzer1979

21.02.2018. 22:38

Неисцрпно пријатељство два братска народа,односи издигунти на највиши могући ниво.Поверење и разумевање Срба и Руса никада не треба доводити у питање. У овом моменту имамо позитиван трговинског економског раст као и воjну сарадњу са братском Русијом.

vladimir

22.02.2018. 00:21

To se podrazumeva ali ne smem da nastavim, jer pitanje - da li će i ovo objaviti!

Русија, једина нада за Србе!

22.02.2018. 01:42

Наравно да нећемо! Али ти хоћеш у ЕУ? А тамо су ти рекли да чланице ЕУ морају да имају јединствену (англосаксонску) спољну политику... Исто важи и за признавање нелегалних држава.

ISMET

22.02.2018. 08:08

Najvecu pomoc Rusija ,dalka je Srbiji godine 1945 preko Crvene Armije,kada su hrljali po Beogradu.Ko je jos ostao iz toga doba,ima sta da vam prica.A najbolje je to opisivao je pokojni Jovo Kapa.

Milan

22.02.2018. 08:26

Bez obzira na moguće pritiske sa strane, na odnos Srbije i Rusije niko ne može uticati. Mi ćemo nastaviti da održavamo dobru saradnju i da sačuvamo to dugo građeno prijateljstvo.

Dragan

22.02.2018. 09:49

Tacno je da smo prijateljski narodi a najvise nas veze pravoslavna vera.Medjutim niko ne postavlja pitanje zasto je vizni rezim za nase gradjane strozi za Rusiju nego za EU?Mnogim zamljama gde je vecina stanovnistva muslimanske vere ne treba viza a mi imamo samo turisticku vizu na 30 dana. Mislim da bi Dacic morao da postavi takvo pitanje svom kolegi Lavrovu.

Vatro Marx

22.02.2018. 10:38

Kakvi put u EU, 2030 ?sta vidis ti u EUnikajva buducnosti, znate onu ne lipsi magarce do zelene trave. Tko znate sta cebiti do ulaska Srbije u EU, a ocigledno dase njima ne zuri sa Srbijom, znaju da seSrbiji zuri a KiM stvara problema. Stvarnoza zapad je KiM naj bitnije, a Srbija to nsmeispustiti iz ruke.

profesor baltazar

22.02.2018. 10:55

da, sasvim je izvesno da ce srbija kada jednog dana postane clanica eu imati pravo na sopstvenu vanjsku politiku i politiku prema rusiji! to se samo po sebi razume, jer je to g.vucic rekao vise puta u vasingtonu,moskvi i briselu, a svi oni su to sa zadovoljstvom i razumevanjem pozdravili!