OSIM dovoljno teških tema, kao što su rešavanje pitanja nestalih, granica ili prava srpske, odnosno hrvatske manjine, predsednika Aleksandra Vučića u Zagrebu mogao bi da sačeka najnoviji zahtev: da se spusti rampa na buduće nastupe ministra odbrane Aleksandra Vulina koji bi se ticali Hrvatske.

Prema nezvaničnim informacijama "Glasa Srpske", Vučiću bi mogao da se ispostavi čak i zahtev da se ministar odbrane smeni?! Sve zbog toga što je on u Zagrebu okarakterisan kao "glavni uzrok nepoverenja prema Vučićevoj politici".

Da ovakve spekulacije nisu daleko od realnosti ukazuje i izjava predsednika hrvatskog Sabora Gorana Jandrokovića po kome je "Vulin Vučićev blizak saradnik i na predsedniku Srbije je da svoje saradnike upozori da paze šta govore".

Pročitajte još - Vulin: Ako je kritika što sam rekao da će Vučića čekati ustaše, biće mi zadovoljstvo ako sam pogrešio; Brnabić: Ne volim zapaljive izjave

- Ako je kritika zbog toga što sam rekao da su ustaše ti koji će čekati predsednika Aleksandra Vučića na protestima, biće mi ogromno zadovoljstvo ako sam pogrešio - rekao je u petak ministar odbrane Aleksandar Vulin. - Možda će poneti transparent na kome će pisati nešto loše o ustaškom režimu ili ćemo videti transparente: "Stidimo se NDH", "Izvinite za Jasenovac", "Žao nam je za stotine hiljada ubijenih Srba".

Poziv predsednice Hrvatske, kako je naveo Vulin, predsednik Vučić je prihvatio bez ikakvog uslovljavanja, zahteva ili pretnji, već je rekao da će ići u misiju dobre vere, da pomogne da se naši odnosi bolje razvijaju i da se položaj Srba u Hrvatskoj čuva.

- Istog dana usledili su napadi od strane hrvatske vlade, Minstarstva spoljnih poslova, uslovljavanja posete i traženje nekakvih izvinjenja. Vremena izvinjavanja su prošla i njih treba da daju drugi. Teške reči nisu došle od nas, već smo odgovorili na ono na šta se mora odgovoriti - zaključio je Vulin.

Po dosad poznatom scenariju dvodnevne posete Vučića Zagrebu, njega bi u ponedeljak trebalo da dočeka hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uz vojne počasti, intoniranje himni i smotru počasne čete. Prema nezvaničnim informacijama, Vučić će najpre razgovarati sa koleginicom, a onda i sa premijerom Andrejem Plenkovićem. Slede razgovori u Saboru i u Hrvatskoj privrednoj komori. U planu je sastanak sa polaznicima Akademije Srpskog narodnog veća i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj". U utorak, Vučić će posetiti opštinu Gvozd i Vrginmost, mesto velikog stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, kao i tokom "Oluje". On će posetiti i dve porodice i uručiti računarsku opremu za školu.

Po povratku u Zagreb, planirano je da prisustvuje drugoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština, gde će imati priliku da razgovara sa velikim brojem Srba u Hrvatskoj.


PROTESTI UDOVICA I BRANITELjA

PRED zgradom hrvatske vlade i Sabora u ponedeljak u 10 časova spremaju se protesti protiv Vučića, s motom "Istinom u budućnost". Organizator je Udruženje udovica hrvatskih branitelja i pridružiće im se i neka braniteljska udruženja.

- Priprema zloćudnog projekta pod nazivom "Memorandum 2" događa se pred našim očima i mi kao udovice poginulih hrvatskih branitelja nećemo ostati ravnodušne. Aktuelna srpska politička agresija sračunata je na potiranje ishoda Domovinskoga rata, na izjednačavanje krivice i na izbegavanje odgovornosti za agresiju na Hrvatsku - stoji u proglasu, u kojem se Vučić i Ivica Dačić nazivaju "barabama".