Sporazum 2019. ako poguraju veliki

G. Č. - D. R. Đ.

26. 01. 2018. u 09:07

Koliko je realna brza normalizacija odnosa sa Prištinom. Razgovori na nivou predsednika mogu da ubrzaju dogovor

Споразум 2019. ако погурају велики

SVEOBUHVATNA normalizacija odnosa između Srbije i Kosova u obliku pravno obavezujućeg sporazuma je "hitna" i od suštinske je važnosti za evropsku perspektivu kako Kosova, tako i Srbije i šireg regiona - piše u radnoj verziji nove Strategije proširenja Evropske unije, koja treba da bude predstavljena u februaru, a u koju su "Novosti" imale uvid.

Naglašava se da će visoka predstavnica intenzivirati svoj angažman u olakšavanju pregovora između Prištine i Beograda s namerom postizanja normalizacije odnosa u formi pravno obavezujućeg sporazuma. Strategija sadrži i "indikativnu ilustraciju" koraka potrebnih za završetak procesa pristupanja Srbije EU do 2025, što predstavlja najbolji scenario. Tako, najkasnije do kraja 2019. godine, između ostalog, Beograd treba da ispuni prelazna merila u okviru poglavlja 35, koja se odnose na Kosovo. U dokumentu stoji i ova formulacija:

- Srbija i Kosovo treba najkasnije do ove faze da ostvare sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, što bi trebalo da otvori put za dalji suštinski napredak Kosova na putu evropskih integracija.

Sve ovo znači da bi za manje od dve godine Beograd i Priština trebalo da zatvore sve sporne teme, što deluje preambiciozno, s obzirom na puzajući tempo dosadašnjeg dijaloga.

Sagovornici "Novosti", međutim, smatraju da nije nemoguće da se do dogovora sa Prištinom dođe do kraja naredne godine, ali uz "asistenciju" uticajnih država. Tako, profesor FPN Dragan Đukanović veruje da je moguće da se normalizacija odnosa postigne do kraja ove ili najkasnije početkom 2019:

- Prebacivanje razgovora na predsednički nivo omogućava da se sve završi za godinu dana, s tim što će uslov svih uslova biti da Priština ispuni sve na šta se obavezala, a na prvom mestu je da osnuje Zajednicu srpskih opština. Amerika će uticati na dinamiku razgovara, ali ne očekujem da se direktno uključi u dijalog, kao ni Rusija, a mislim da će se dijalog ubrzati posle formiranja nemačke vlade.

Nekadašnji ambasador Milovan Božinović kaže za "Novosti" da je njegov utisak da vlast psihološki sprema javnost za krupne odluke:

- NJih niko ne želi da donosi u svom mandatu, ali jednom mora da se preseče. Još smo daleko od jasnog ishoda, a hoće li dve godine biti dovoljno neće toliko zavisiti od srpske i albanske strane, već od velikih sila. Ukoliko se Priština bude "stimulisala" da ispuni obaveze do kraja 2019. bi moglo da se dođe do nekog dogovora.


"AŽURIRANJE" MERILA PO POTREBI

PRELAZNA merila koja Srbija treba da ispuni u vezi s Kosovom, data su u zajedničkoj poziciji EU za poglavlje 35 iz novembra 2015. Tu se navodi da su to sprovođenje prvog sporazuma iz aprila 2013. koji podrazumeva ZSO, dogovore o policiji, pravosuđu, kao i sporazuma vezanih za carinu, slobodu kretanja, most u Kosovskoj Mitrovici, priznavanje diploma i učešće Kosova u regionalnim inicijativama. Navedeno je, međutim, i da će se ova prva grupa prelaznih merila "ažurirati prema potrebi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Pustili niz vodu

26.01.2018. 09:42

I na kraju koja je razlika izmedju potpisivanja tog sveobuhvatnog sporazuma i priznavanja Kosova kao nezavisne drzave i razmene ambasadora???? Bice clanovi UN-a, mi se obavezujemo da nemamo pretenzija ka Kosovu, priznajemo kao drzavnu granicu sadasnju administrativnu i eto verovatno nema (za sad) ambasade u Pristini.

Rale

26.01.2018. 09:44

Srbije i Kosova?Pa to znači da Kosovo nije u Srbiji a to znači da potpisujete nešto što je protov ustava a to svi znamo kako se zove.

Predrag

26.01.2018. 12:02

@Rale - Pa prijatelju nadam se da slep svih ovih godina....Zer ne vidis da nije nase.... U ratu se ponekad dobija ponekad gubi.... Prihvatimo to muski....dosta vise kukanja kao neke zene....Prihvatimo relanost....ima mnogo stvari koje mozemo da popravimo...

"Никад нећемо признати"...

26.01.2018. 12:20

@Rale - Немој тако. Они кажу између "Београда" и "Приштине". Мада, ако прочиташ неке од тих споразума (нпр. о телекомуникацијама), видећеш да су склољени између Републике Србије и "Републике Косово" и да су их потписали "премијери обе државе" и представник ЕУ.

neko iz mase

26.01.2018. 13:04

@Rale - Kakva kovanica-prihvatiti realnost. Ova realnost na KiM je napravljena od strane onih koji nam i govore da "prihvatimo realnost". Sto se mene tice jedina realnost je da stanje na KiM zovem okupacija.

sinisa

26.01.2018. 09:56

Nema dogovora dok je Srba na KiM.Beograd neka da druge teritorije kome hoce ali KiM ne moze .Bice sukoba ,opet ce narod ginuti zbog nekih usijanih glava.Na KiM Srbi su mete i stalno ce imati pritisak ili stradanje.

Стефан Зоран

26.01.2018. 12:09

@sinisa - Или док је Арнаута на КиМ? Јер да су Срби проблем, не би их тамо било све мање и мање. Да се не враћамо у XV век, кад су по турском попису у Земљи Бранковића (Косово, Метохија и север садашње БЈРМ) биле само 4 (четири!) арнаутске куће. Да се не враћамо у XVII и XVIII век кад су се дешавале велике сеобе Срба и колонизација КиМ Албанцима. Ни у 1913. и 1934. и на север Албаније. Довољно је да пратимо демографију и "добросуседске односе" Срба и Албанаца од 1941.

Милена

26.01.2018. 13:03

@Filip - Не ћуте сви Срби. Они бивши се чују у целом свету и не само на улицама...

Prava Opozicija

26.01.2018. 11:39

Mogucnost dogovora u 2019 je veoma velika. Posto je ova vlast do sada uradila sve da "Kosovo" vec sada ima sve oblike samostalne drzave. Tako da je manje vise ostalo samo tehnicko priznanje od strane Srbije. Naravno uz samo sminkersko trazenje nekih prava za srbe na Kosovu u svrhu dnevno politickih potreba.

Bubica

26.01.2018. 12:59

@Prava Opozicija - Tako je. U sustini bice priznanje ali ce se zvati nekako drugacije. Tako ce lakse da se "proguta". Onda ce na sva zvona da se oglasi pobjeda jer eto nismo priznali vec "samo potpisali" famozni pravno-obavezujuci akt.

мргуд

26.01.2018. 12:00

То "гурање" великих нас је већ једном скупо коштало. И ко ту може да се меша? Америка, јок, па они су као окупатори унапред предодредили судбину Космета. Јевропа, јок, они су слуђени, признају сецесију Косова, а одбијају Каталонце. Изгубљени у времену и простору. Уздај се у се, Кунезе и Русе. Нема среће од преговора до ако се америка не пресабере и опамети.

dzordz

26.01.2018. 12:04

od leta 1999. su uck u kuci, stanovima i lokalima,moje zene, u djakovici. presuda suda o vracanju stana od pre par godina je mrtvo slovo na papiru. vlasti u pristinu su nezainteresovane za povratak srba u djakovicu, pa kako onda da se donose ovabezujuci sporazum i zatvore sve sporne teme? njima ni privatna imovina ne znaci nista.

Вождовац

26.01.2018. 13:55

Прво Косово, затим аутономија Рашкој области, потом конфедерација са Војводином....

Абердар

26.01.2018. 14:00

dzordz@↪ Па зар заиста мислиш да је некоме стало до твог стана?!Па могли смо да притискамо Хрватску због невраћања имовине Србима пре њеног уласка у ЕУ ,али нисмо!! Поделиће ти председник пред камерама пет оваца и да ти је доста!!!

Cudo nevidjeno

26.01.2018. 14:14

SVEOBUHVATNA normalizacija odnosa između Srbije i Kosova u obliku pravno obavezujućeg sporazuma je "hitna"...............Kome se zuri??? Evropi , americi i siptarima. Zasto nama da se zuri ? Ta zurba nece pomoci Srbima na KIM .Mozda se amerika boi da bi kvislinzi mogli otici sa vlasti???