U cilju pospešivanja povratka raseljenih na Kosovo i Metohiju, potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa raseljenima na području opštine Sederevo kojima je poručio da se vrate na svoja imanja i da će im za to Ministarstvo na čijem je čelu obezbediti sve neophodne uslove.

- Nama je prvenstveno cilj povratak svake srpske porodice na Kosovo, na tome ćemo insistirati i na tome radimo. Taj povratak mora da bude dobrovoljan ali je jedna od mogućnosti i integracija u sredinama u kojima oni danas žive, ukoliko to oni žele i tu ćemo raditi sa gradovima i opštinama u centralnoj Srbiji kako bi smo to pitanje rešavali - rekao je ministar Jevtić tom prilikom, naglašavajući da će se raseljenima kako bi se vratili obezbediti ne samo krov nad glavom već i sve što je uz to neophodno. On je istovremeno istakao i da će probleme uzurpirane imovine rešavati na konkretan način.

Pročitajte još: Dalibor Jevtić: Tražimo formiranje zajednice srpskih opština

- Problem uzurpirne imovine ćemo rešavati onako kako smo dogovorili na nedavno održanoj regionalnoj inicijativi u Podgorici na kojoj su učestvovali predstavbici Vlada Srbije,Crne Gore, Makedonije i Kosova. Formiraće se poseban sudski panel koji će se jedino baviti pitanjem uzurpirane imovine kako bismo sve što je nerešeno rešili u što kraćem periodu - kazao je Jevtić i istakao će se kroz konkretne projekte raseljenima koji se vrate obezbediti radna mesta, i naveo primer pokretanja zadruge u mestu Osojane u opštini Istok i najavio otvaranje još takvih zadruga.


Pročitajte još: Nema više izgovora za ZSO i povratak raseljenih

ZADRUGA

- U Kosovskom Pomoravlju gde su raseljeni iz Smedereva u velikoj većini formiraćemo jednu zadrugu koja će pokriti ovu teritoriju od Klokota, Parteša, Raniluga, Kamenice....gde god da se nalaze, da zajedno rade i da svoju robu plasiraju - rekao je ministar Jevtić i dodao da je zajednički cilj rešavanje pitanja raseljenih na dugoročan način , čime se kako je naglasio, potvrđuje da se neće odustati od povratka raseljenih na Kosovo i Metohiju.


Pročitajte još: Kozarev: Obezbediti uslove za povratak raseljenih