Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas tokom susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom da Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja čija se opredeljenost za dobre odnose i unapređenje saradnje ne dovodi u pitanje.


Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, Vučić je iskazao podršku Srbije na evropskom putu.

On je istakao da je Srbija izabrala vojnu neutralnost, a Makedonija članstvo u NATO, ali da je neophodno da svaka zemlja poštuje izbor one druge.

Predsednik Vučić i premijer Zaev su razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i evropskom putu, koji je opredeljenje obeju zemalja.

Srpski predsednik je ukazao na to da zajednički cilj i najveći interes obema zemljama treba da budu mir i stabilnost u regionu, kao i to da je Srbija otvorena za sve inicijative koje tome doprinose.

Posebno je istakao potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja, kao i povećanja ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Premijer Zaev je rekao da dve strane treba da iskoriste sve mogućnosti da trgovinska razmena dostigne milijardu evra.

On je, s tim u vezi, predložio pojednostavljivanje carinskih procedura na graničnim prelazima, odnosno da carinska procedura obavljena u jednoj zemlji potom važi i u drugoj, što bi smanjilo kolone i ubrzalo protok ljudi i robe.

Premijer Zaev je predložio i zajednički nastup građevinskih kompanija obeju zemalja na trećem tržištu, ali i njihovu saradnju na zajedničkim infrastrukturnim projektima.

On je izrazio spremnost za transfer znanja iz oblasti digitalizacije, u kojoj Srbija prednjači, kao i iskustva iz procesa evrointegracija.


ZAEV VUČIĆU PKLONIO DRES ''VARDARA''

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić sastao se danas sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Tom prilikom, makednoski premijer poklonio je predsedniku Srbije dres Fudbalskog kluba "Vrardar" sa brojem 9 i sa Vučićevim imenom.

Nakon tet-a-tet susreta, predsednik Vučić sa saradnicima, razgovarao je sa delegacijom makedonske vlade koju predvodi Zaev.

BRNABIĆ: SEDNICA DVE VLADE SLEDEĆE GODINE; ZAEV O NASILjU U SOBRANjU: MI SMO POVUKLI SVOG ČOVEKA, SRBIJA SVOG

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom, da je postignut preliminaran dogovor o zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da se održi krajem februara ili početkom marta naredne godine.

Brnabić je na zajedničkoj pres konferenciji rekla da se na sastanku razgovaralo i o konkretnim projektima i saradnji na kojoj treba da radimo da bismo došli do potpisivanja ugovora na toj zajedničkoj sednici.

Premijerka je zahvalila na podršci Makedonije Srbiji za sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, za koju se Beograd kandidovao.

PROČITAJTE JOŠ - Zaev: Makedonija i Srbija zajedno na strani mira

"Nadam se da ćemo i od EU dobiti podršku, to je značajna stvar za nas", rekla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija uzvratila podrškom Makedoniji za organizaciju Samita digitalizacije naredne godine i stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći, za održavanje tog samita, kao i za sve ostale regionalne inicijative.

Brnabić je naznačila da je poseta Zaeva dobar signal za sve naše dalje projekte.

"To je dobar signal koji govori o tome da sva međusobno eventualno otvorena pitanja treba da rešavmo dijalogom", podvukla je Brnabić i dodala da je poseta pravi korak u smislu daljeg ekonomskog i trgovinskog povezivanja i učvršćivanja prijateljstva dve zemlje.

PROČITAJTE JOŠ - SASTANAK VUČIĆA I SOROŠA: Glavni prioritet Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji

ZAEV: DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE VAŽAN I ZA SRBIJU I ZA REGION

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Beogradu da Makedonija poštuje dijalog Beograda i Prištine i da je u interesu Srbije da se pronađe rešenje. Na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić Zaev je rekao da veruje da će uskoro biti nađeno rešenje jer je to važno za Srbiju i njenu evropsku perspektivu, ali i za evropsku perspektivu celog regiona.

Na pitanje novinara o slučaju srpskog diplomate i obaveštajca Gorana Živaljevića koji je bio u makedonskom Sobranju kada su upali demonstranti Zaev je rekao da je pronađeno diplomatsko rešenje, "onako kako to rade prijatelji".

"Srbija je povukla svog čoveka, mi smo povukli jednog svog čoveka", rekao je Zaev.

"Vučić i ja smo razgovarali i pronašli prijateljsko rešenje. (...) To je obaveza političara jer građani žele da se unapređuje saradnja", dodao je Zaev.

Brnabić je rekla da je sa premijerom Makedonije pričala i o Kosovu i članstvu u Unesko i da bi bilo neozbiljno da nisu.

Zaev i Brnabić, Foto: Tanjug/AP/D. Vojnović

PROČITAJTE JOŠ - IZBORI U MAKEDONIJI: Zaev zaokružuje vlast, Gruevski ne priznaje rezultate

"Niko ne sklanja probleme ispod tepiha, ali važno je da imamo dijalog i da se komunicira o međusobnim potezima pre nego što se oni zvanično dese", rekla je premijerka.

Ona je dodala da će i u buduće biti tenzija u regionu oko nekih otvorenih pitanja i da je važno da se problemi rešavaju kroz dijalog.

Premijer Makedonije izjavio je da su odnosi Makedonije i Srbije partnerski i dobrosusedski i da su evrointegracije spoljnopolitički prioritet obe zemlje. Zaev je rekao da Srbiju i Makedoniju "sada kao i pre" povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za dalju saradnju.

On je izjavio da je sa srpskom premijerkom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da je Makedonija podržala predlog da sedište Sekretarijata za transport u okviru Berlinskog procesa bude u Beogradu.

U razgovoru je bilo reči i o ekonomskoj saradnji koja je ocenjena kao dobra, a premijer Makedonije je naveo da je Srbija na trećem mestu trgovinskih partnera Makedonije sa razmenom od oko 700 miliona dolara godišnje. Bilo je reči i o položaju srpske manjine u Makedoniji i makedonske u Srbiji, dodao je Zaev.