Skupština RS čuvar Dejtona

Srđan Mišljenović

05. 11. 2017. u 22:00

Šta će biti sa originalom Dejtonskog sporazuma koji je pronašao MUP Srpske

Скупштина РС чувар Дејтона

ORIGINALNI dokument Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku, koji je pre nekoliko dana pronađen u kući pripadnika MUP RS Željka Kuntoša na Palama, nakon završenog sudskog procesa biće ustupljen Narodnoj skupštini RS gde će biti strogo čuvan, saznaju "Novosti".

Postoji mogućnost da ovaj dokument ubuduće stoji u holu Narodne skupštine RS, i da svi koji dolaze u ovu instituciju mogu da ga razgledaju. Dokument se sada nalazi u depou Okružnog suda u Banjaluci i vodi se kao dokazni materijal. Dr Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da bi najbolje rešenje bilo da dokument pod budnim okom obezbeđenja stoji izložen ili u zgradi Narodne skupštine ili u zgradi Vlade RS.

- Za razliku od Federacije BiH i Sarajeva koji kriju da li imaju uopšte original Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska neće kriti ovaj dokument. U Sarajevu već dve decenije ne žele da kažu da li poseduju original jer neće da se otvori priča o rušenju Dejtonskog sporazuma i o desetinama nametnutih rešenja od strane OHR i visokog predstavnika u BiH - kaže Stevandić.

Prema informacijama do kojih su došle "Novosti", jedna verzija priče je da postoji dokument u Predsedništvu BiH i da je tamo donet negde 2008. godine preko veza tadašnjeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića. Ipak, orginalni dokument nikada nije pokazan javnosti, a iz Predsedništva BiH, ni nakon što je Srpska pronašla original, niko se nije obratio javnosti i zvanično saopštio da li BiH ima original ili ne. Sva pitanja novinara ostala su bez odgovora.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže za "Novosti" da će dokument koji je pronađen u RS, biti detaljno analiziran kako bi se utvrdilo koliko je OHR puta prekršio Dejtonski sporazum i delovao mimo napisanog.

- Sarajevo je odmah počelo da galami kada je Republika Srpska pronašla dokument jer je BiH neozbiljna država u kojoj ne žele da poštuju slovo Dejtonskog sporazum - ističe Košarac.KOLjEVIĆ

DOKUMENT koji je pronađen na Palama je najverovatnije onaj koji je potpisao Nikola Koljević u ime Republike Srpske u Parizu 1995. godine, kada je potvrđen Dejtonski sporazum.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zaliv.net

06.11.2017. 00:29

Skenirajte i objavite na netu primerak, javno....Takodje Srbija kao jedan od garanta tog sporazuma bi trebalo da pravno stane iza tog dokumenta i da tuzi druge strane koje su ga krsile. Srbija treba da INSISTIRA da se sporazum sporvodi kako je propisano i dogovoreno a sve ono sta je promenjeno da se vrati na dogovoreno a ne da rade sta im volja!

Magla

06.11.2017. 02:02

Samo istina pobjedjuje i nema sta da se krije istina je kao paprika u oci pa neka svako stane i muslimani i hrvati i srbi iza svojih postupaka. Da mladi narastaj moze da zivi bez hipoteka

баунти

06.11.2017. 03:38

Нема више старог изговора "ово није у духу дејтонског споразума..." какав дух, какви бакрачи - од сад све по написаном. Уосталом тај запад и онако само поштује написано... Или дословце или референдум и разлаз!

Анти Антифа

06.11.2017. 06:58

Споразум да се примењује по слову,тачки и запети.Све што није у складу а нанетнуто је пониптити или збогом БиХ

Bošnjak

06.11.2017. 21:20

I ponekad procitajte koji clanak, kad zaboravite ko ste i Sta ste, kakva prava imate a kakva ne!