Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova objavilo je ažuriran spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila, piše danas "Koha ditore".

Pročitajte još:
Kosovo ne zna koliko ga je zemalja priznalo


Njihovo priznanje je objavio sadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tokom drugog mandata tadašnjeg premijera Hašima Tačija 2011. i 2012. godine, navodi se u tekstu koji je objavljen u današnjem UNMIK-ovom pregledu štampe.

Pacoli je takođe najavljivao i priznanje Malija ali ime te zemlje nikad nije uvršteno na zvaničan spisak onih država koje su priznale Kosovo.

Pročitajte još: Priština gubi podršku

Prištinski list juče je pisao da ni devet godina nakon što je proglasilo nezavisnost, Kosovo ne zna koliko je tačno zemalja priznalo njegovu "državnost".

AMBASADA NIGERIJE: NIKADA NISMO NI PRIZNALI NEZAVISNOST KOSOVA

Nigerija nikada nije priznala nezvisnost Kosova i ostaje pri tom stavu da ne priznaje njegovu nezavisnost, izjavio je danas Tanjugu otpravnik poslova u ambasadi Nigerije u Beogradu Čidžioke Makhardi Ani.

"Nigerija nije promenila svoju poziciju" kada je u pitanju prizanje nezavisnosti Kosova, rekao je on precizirajući da to znači da ta država "ne priznaje nezavisnost Kosova".

Prištinski list "Koha ditore" ranije danas je objavio da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo "ažuriran" spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a na kojem više nema Nigerije i Ugande čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila, ali ih je držala na spisku zemalja koje priznaju Kosovo.

Da su Nigerija i Uganda piznale nezavisnost Kosova, svojevremeno je izjavio aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, tokom drugog mandata tadašnjeg premijera Hašima Tačija 2011. i 2012. godine, navodi se u tekstu koji je objavljen u današnjem UNMIK-ovom pregledu štampe.

U ambasadi Ugande danas popodne niko se nije javljao na pozive Tanjuga.

Osim ovog, pažnju je privukla i činjenica da se podaci Beograda i Prištine o broju zemalja koje su priznale nezavisnost dodatno razlikuju - za Beograd je to 106 zemlaja, a za Prištinu 114.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, na pitanje o tome za Tanjug su rekli da nemaju ništa da dodaju i ponovili da je Kosovo priznalo 106 zemalja.