Vučić sa francuskim senatorom o poseti Makrona i drugim temama

Tanjug

02. 11. 2017. u 10:30

Olivije Kadik čija je nadležnost da predstavlja Francuze koji žive van Francuske razgovarao je sa predsednikom Srbije tokom posete Beogradu

Вучић са француским сенатором о посети Макрона и другим темама

Francuski senator Olivije Kadik Foto Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas francuskog zvaničnika Olivijea Kadika i tom prilikom izrazio očekivanje da će predsednik Francuske Emanuel Makron naredne godine posetiti Srbiju kako bi zajednički dali podstrek saradnji dveju zemalja.


Francuski senator je, tim povodom, konstatovao da je sledeća godina, kada se obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, prilika ne samo da se podseti na istorijsko savezništvo dveju zemalja, već i da se da podsticaj jačanju veza u svim oblastima.

Vučić i Kadik, koji je član Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Senata Francuske, saglasili su se da je zajednički interes dveju zemalja da tradicionalno dobre odnose prate redovan politički dijalog i više zajedničkih ekonomskih projekata, s obzirom na to da Sporazum o strateškom partnerstvu predstavlja odličnu osnovu za unapređenje saradnje.

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost Francuskoj na podršci i pomoći u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Kadik je istakao da Srbija postiže odlične ekonomske rezultate i time postaje privlačnija francuskim investitorima.

On je naglasio da su za pohvalu napori Srbije u postizanju mira i stabilnosti u regionu.


KADIK POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ

Francuski senator Olivije Kadik položio je danas venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde je izrazio podršku procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, ali i razvoju ekonomskih i bilateralnih odnosa Srbije i Francuske.


"Danas sam ovde kako bih izrazio svoje poštovanje prema spomeniku prijateljstva između Francuske i Srbije i posvedočio o našoj zahvalnosti zbog ovog spomenika. Mislim da je veoma važno da se to francusko-srpsko prijateljstvo naglasi", rekao je senator novinarima nakon što je položio venac na Kalemegdanu.

Kadik, senator čija je nadležnost da predstavlja Francuze koji žive van Francuske, rekao je da je u Srbiju došao kako bi se upoznao sa procesom pridruživanja naše zemlje EU.

"To je proces sa kojim bih želeo da se upoznam i kome bih hteo da izrazim podršku", istakao je on.

Francuski senator je naveo da ga uz to, kao poslovnog čoveka, interesuje i sve što se tiče razvoja ekonomskih i bilateralnih odnosa između dve zemlje.

"U tom smislu, želeo sam da se upoznam sa tim kako može da se pomogne francuskim preduzećima da uspostave što bolje odnose na srpskom tržištu i da vidim šta je moguće učiniti za srpska preduzeća i njihovo predstavljanje u Francuskoj", zaključio je senator Kadik.

JASNA PODRŠKA PROCESU EU I REFORMAMA

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović sastala se danas sa senatorom i članom Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Senata Francuske Olivijeom Kadikom.

Razgovarali su o saradnji dve države, jačanju bilateralnih odnosa, procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, reformama koje se sprovode, saradnji u regionu i drugim temama.

Ministarka evropskih integracija zahvalila je Olivijeu Kadiku na pomoći i podršci koju Srbija dobija od Francuske na putu ka članstvu u EU.

Istakla je da će Srbija ostati pouzdan i kredibilan partner Evropske unije i da će aktivno učestvovati u rešavanju svih problema sa kojima se ona suočava, pre svega terorizma i migrantske krize.

Olivije Kadik rekao je da je Srbija, za Pariz, važan činilac stabilnosti regiona.


Ocenio je da je naša zemlja jasno pokazala sopstvenu proevropsku orijentaciju i iskazao pozitivan stav prema rezultatima reformi koje se sprovode, a koje će Francuska podržati, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.


Kadik je ponovio podršku evropskim integracijama Srbije, koje će - kako je rekao, pozitivno uticati i na region, što je u interesu Evropske unije.


Ministarka Joksimović i senator Kadik složili su se da su odnosi dve države dobri i da ima prostora za njihovo jačanje na svim nivoima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Aca

02.11.2017. 19:24

Srbija zeli da napreduje i gradi odlicne odnose sa Francuskom, koji su nam od velikog znacaja posebno na putu za EU, nadamo se nastavku jos bolje saradnje.

Sale

02.11.2017. 19:25

Saradnja sa Francuskom je dobrodošla, a pogotovo je jako značajna karika na našem putu ka EU.

Marija

02.11.2017. 20:39

Srbija gradi dobre odnose sa Francuskom, treba sa ovakvom zemljom imati dobru saradnju.

Ana

02.11.2017. 20:46

Lepo je imati prijatelja kao sto je Francuska.Nase prijateljstvo datira jos od prvog svetskog rata kada su nam bili saveznici i puno toga uradili za nas narod.

Sima

02.11.2017. 20:46

Kadik istice da Srbija postiže odlične ekonomske rezultate i time postaje privlačnija francuskim investitorima.Eto jedan dokaz koliko smo napredovali.

Aleksa

02.11.2017. 20:48

Saradnja sa svim zemljama Evrope nam je dobro dosla kao korak u EU. A posebno pohvale sa njihove strane. Srbija zaista postaje zanimljiva mnogim stranim investitorima. Sto se dobro odrazava na nasu ekonomiju i napredak.

Marija

02.11.2017. 20:51

Francuska i Srbija su dve prijateljske zemlje, kojima su u zajednickom interesu sto bolji odnosi i vise zajednickih ekonomskih projekata.