BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je danas patrijarha Irineja sa velikim problemima i pritiscima sa kojima se Srbija suočava u pokušaju očuvanja mira, stabilnosti i sigurnije budućnosti za našu decu, a u razgovoru su se saglasili da Srbija treba da donosi odluke o sebi i svojoj budućnosti bez uplitanja drugih zemalja.

"Predsednik Srbije i patrijarh saglasili su se da je vitalni cilj srpske države očuvanje njene nezavisnosti i slobode, kao i pravo Srbije da donosi odluke o sebi i svojoj budućnosti bez uplitanja drugih zemalja", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Dvojica sagovornika izrazili su zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji, a predsednik Vučić obavestio je patrijarha o različitim podsticajnim merama kojima će država pokušati da takvu tešku situaciju popravi, navodi se saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ - Patrijarh: Verujem da Vučić o Kosmetu misli isto što i narod

Dvojica sagovornika razgovarali su i o položaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i neophodnosti daljeg ulaganja u očuvanje naših najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej saglasili su se danas da radovi na izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu treba da se ubrzaju i završe do 2019. godine kako bi obeležavanje 800 godina od osnivanja prve srpske Arhiepiskopije bilo održano u novom hramu, jedinstvenog izgleda u svetu.