BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA

NAPORI Srbije su u potpunosti prepoznati. Na Srbiju se gleda kao na iskrenog i odgovornog partnera u evropskim integracijama. Kandidat smo na koga se ozbiljno računa za novi talas proširenja!

To je danas, posle dvodnevne posete Briselu, tokom koje je razgovarala s najvišim evropskim predstavnicima, istakla predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Iz Brisela nosim nekoliko važnih i pozitivnih poruka. Imamo konsenzus oko toga da će se nova poglavlja otvoriti do kraja godine. Dogovorili smo se o poseti predsednika EP Antonija Tajanija Srbiji početkom 2018, kao i o poseti predsednika EK Žan-Kloda Junkera sledećeg proleća - rekla je Brnabićeva posle razgovora sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom.


PROČITAJTE JOŠ:
Han: Srbija će "vrlo brzo" postati deo evropske porodice

Premijerka je istakla da je to signal za Vladu, ali i sve građane, da Srbija ide ka EU i da imamo punu i jaku podršku EU u onome što radimo. Ona je ponovila privrženost Srbije evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti i saradnji:

Federika Mogerini je pohvalila posvećenost Srbije saradnji u regionu, prevazilaženju duhova prošlosti i stvaranju evropskog načina života sa susedima. Ona je istakla da su ekonomski rezultati Srbije poslednjih godina izuzetni:

- Vaša uloga u regionu je cenjena. Sigurni smo da će posvećenost vaše vlade evropskim integracijama dovesti do pozitivnih rezultata. Zadovoljni smo i dijalogom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Žan-Klod Junker je naveo da je Srbija među vodećim kandidatima za pridruživanje EU. On i Brnabićeva su se složili o potrebi da Srbija sprovodi reformi, posebno u vezi s vladavinom prava. Junker je podstakao Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu.

Predsednik EP Antonije Tajani najavio je da će, kad bude dolazio u Srbiju, povesti i delegaciju investitora, da bi se ojačale ekonomske veze između EU i naše zemlje. On je poručio da je Srbija ozbiljan partner EU i kad je reč o prevazilaženju migrantske krize, zahvalivši na uloženim naporima.

Brnabićeva je poručila da je Srbija dosad mnogo uradila, zahvaljujući naporima prethodne vlade i tadašnjeg premijera Vučića, na ekonomskim reformama i budžetskoj stabilnosti, kao da je i dosta urađeno i u reformi javne administracije, a da će sada akcenat biti stavljen na reformu pravosuđa i vladavinu prava.


PROČITAJTE JOŠ:
Evropa mora da bude neutralna

MOGERINIJEVA: REZULTAT DIJALOGA U 2018.

MOGERINIJEVA je istakla da do kraja sledeće godine očekuje rezultat u dijalogu između Beograda i Prištine:

- Očekujem da nova faza dijaloga ima punu brzinu do kraja godine. Mislim da će do rezultata doći i ranije. Obe strane su odlučne u tome - rekla je Mogerinijeva.

Ona je podsetila da su se u okviru nove faze predsednik Vučić i Tači sreli nekoliko puta, ali nije želela da otkrije šta ta nova faza tačno predstavlja. Mogerinijeva je kao vrlo korisnu ocenila ideju o unutrašnjem dijalogu u Srbiji.