Vulin: Proslo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa

Tanjug

07. 10. 2017. u 18:41

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković prisustvovali su danas susretu starešina 3. armije za vreme NATO agresije pod nazivom "Da se ne zaboravi"

Вулин: Просло је време стида, ово је време тихог поноса

foto Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković prisustvovali su danas susretu starešina 3. armije za vreme NATO agresije pod nazivom "Da se ne zaboravi".

Ministar Vulin je okupljenima u Domu vojske rekao da Srbija nije ničim izazvala NATO agresiju, kao što nikada nije izazivala svetske ratove i građanske ratove na prostoru SFRJ.

"Republika Srbija, njeni vojnici, njen narod može samo da bude ponosan na svoju ulogu u svim ovim godinama, na ljude koji su danas u Nišu. Treća armija, general Lazarević pa i svi oni koji više nisu sa nama ili koji su negde daleko imaju razloga da budu označeni i prepoznati kao najbolji među najboljima. Kao najhrabriji među najhrabrijima", rekao je Vulin.

Dodaje, da treba ceniti žrtvu i hrabrost vojnika, i biti ponosan na njih. Vulin je naveo da je prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da uđu u Vojnu akademiju, kada nisu mogli da budu uz svoju vojsku i da je prošlo vreme "kada su nas terali da ih se stidimo".

"Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa. Tihog, jer teško je ne setiti se svih onih koji nisu sa nama, teško je ne setiti se svih civilnih žrtava NATO agresije. Zato tihog, ali ponosa. Mi smo ponosni na ove ljude i oni su dokaz koliko se Srbija vratila sebi", naveo je Vulin.

Dodaje, da je 2012. godine kada je sadašnji vrhovni komandant Vojske Srbije postao ministar odbrane Srbija po prvi put počela da obeležava datume vezane za NATO agresiju.

"Kada je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, ispred srušene zgrade Generalštaba u Beogradu, izašao i prvi put smogao hrabrosti da kao tako visoki funkcioner države Srbije kaže da je 24. marta 1999. bila NATO agresija, ukazalo se da se Srbija više nikada neće vratiti u period stida, u period nepriznavanja istorije, u period nepriznavanja istine", istakao je Vulin.

Kaže, da se od 2012. do danas Srbija menja na bolje.

"Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili", rekao je Vulin.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković poručio je da je obaveza Srbije da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije, naročito njene 3. armije, koja je bila najviše na udaru tokom oružane pobune na Kosovu i Metohiji 1998. i tokom NATO agresije 1999. godine.

"Na takav način pokazujemo i odnos prema vojsci uopšte i odnos prema državi, pokazujući odnos prema svakom pojedincu, naročito komandnom kadru naše vojske koji je bio u tim teškim trenucima za našu modernu istoriju, tamo gde je otadžbina ljude i pozvala", rekao je Selaković.

Dodaje, da pokazujemo i kao država i kao narod da neke stvari vraćamo na pravo mesto.

"Srbija nastavlja svoju borbu drugim sredstvima, ne odustaje od onoga za šta ima legitimne, legalne i, možemo slobodno reći, ljudske, istorijske i svake druge interese", rekao je Selaković.

On je naglasio da činjenica da su danas svi zajedno u niškom Domu Vojske govori o tome kako država postupa i ceni one koji su znali da je brane u teškim trenucima u poslednjoj deceniji 20. veka.

"Podižući spomenike našim herojima, ceneći one koji su preživeli teške nedaće rata, čuvajući svoje vojnike i svaki pedalj svoje zemlje, pokazujemo generacijama koje su pred nama kako treba postupati kada se brani otadžbina", rekao je Selaković.

Poslednji komandant 3. armije, general u penziji Vladimir Lazarević naglasio je da je 18 godina proteklo od NATO agresije na SFRJ, kao i da je posebno zadovoljstvo što se na skupu koji obeležava sećanje na agresiju nalaze i predstavnici države, prijatelji i privrednici koji su u ratu vojsku doživljavali kao svoju.

"Naš cilj je i moto ovog skupa - da se ne zaboravi, da se podsetimo, da ostavimo sećanje u amanet i za sadašnja i buduća pokolenja. Sve to uz jedan konkretan cilj, jer za narednu godinu planiramo da 3. armija dobije spomen-obeležje u vidu crkve, u kojoj će biti ispisana imena svih poginulih pripadnika 3. armije u odbrani zemlje", rekao je Lazarević.

Skupu su prisustvovali i vladika Arsenije niški, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, a učesnici skupa su se dogovorili da ovakva okupljanja prerastu u tradiciju.

PAVKOVIĆ: JEDINSTVENO UZ OVU VLAST!

Skupu se, iz finskog zatvora, u koji ga je poslao Haški tribunal, obratio i general Nebojša Pavković. U telegramu je, između ostalog, naveo:

"Sve bitke i borbe u kojima ste učestvovali bile su veličanstvene, i svaka od njih podjednako i strašna i najteža. Kao vaš komandant Prištinskog korpusa 1998, a zatim i herojske 3. armije 1999. ponosan sam na sve vas! Treća armija je jedina, od svih armija na svetu, koju NATO nije uništio...

Molim vas da ostanete jedinstveni i jaki uz ovu vlast, predsednika Vučića i ministra odbrane Vulina, koji vas uvažavaju, podržavaju i pominju vašu herojsku borbu i odaju počast žrtvama. Ne dozvolite da vas posvađaju hulje, foliranti, kukavice iz poslednjih redova, i lažne patriote.


GENERALI: BRZO NAM SE VRATILI!

U odgovoru Organizacionog odbora skupa u Nišu generalu Pavkoviću, između ostalog, se navodi:

"Poštovani gospodine generale, i ovom prilikom izražavamo večnu zahvalnost svim borcima iz veličanstvenog odbrambenog stroja koji su vodili danonoćne bitke da bi odbranili nasledstvo slavnih predaka. Porazili smo terorizam na svojoj teritoriji, a agresora vratili u UN koje su donele poznatu Rezoluciju 1244. Ona je uporište Srbije sa koga ona brani svoje iskonsko pravo na KiM. Velika zasluga za to pripada herojskim braniocima na čelu sa vama i generalom Lazarevićem. Brzo nam se vratili!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Анти Антифа

07.10.2017. 19:58

Хвала свима који су бранили Отаџбину 1999!!!!Слава Жртвама НАТО - шиптарских терориста.

Mile

07.10.2017. 20:00

Oficirima 3. Armije , koji su se Borili protiv NATO-a , predavanje o ratu sa NATO-om , odrzao covek, koji nije bio ni vojnik jer je bio Nesposoban ?

Zex

07.10.2017. 21:21

Srbija nije izazvala ratove...koja neboluza od tzv. vrlog ministra milosevicevog potrcka. Ali zato je sve izgubila.

Pera

07.10.2017. 22:36

Mogao je gospodin Vulin da se udostoji i da stavi kravatu kao i svi učesnici. Postoji neki protokol za odevanje kada su u pitanju sastanci posebno ako se zna da će pozvani imati i javni nastup. Izborom odgovcarajuće odeće pokazujemo koliko važnosti pridajemo susretu i koliko cenimo učesnike koji su koliko vidim na slici svi sa kravatama. Ministar, kao da je došao sa pijaca.

Smeniti Vulina

08.10.2017. 01:34

@Pera - Vulin pokazuje da ne poštuje srpsku vojsku i srpski grb ispod koga se slikao !!

Julin

08.10.2017. 08:49

@Pera - Poznato je i dokumentovano (jedan viđeniji sa makazama je bio bivši gradonačelnik Beograda, u to vreme skojevac Aleksandar Bakočević) da su komunisti sekli kravate ljudima koji su ih nosili po Beogradu, kada su ga okupirali 1945, jer su to smatrali kao klasno obeležje.

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

09.10.2017. 09:55

@Pera - Pera - kako može staviti kravatu koja je nazvana po rupčićima koje su nosili Hrvati u prošlim stoljećima i po njima nazvan nezaobilazan odjevni i ukrasni predmet. A ima tu još i malo kućnog odgoja i bon-tona.

Rojalista Voždovac

08.10.2017. 01:33

Srbija će se vratiti sebi, kada obnovimo Kraljevinu i uđemo u EU a zadržimo dobre odnose sa Rusijom !!

Снежана

08.10.2017. 15:04

Шта тражи Вулин са СНС, Чанком, Драшковићем, Дачићем... Место му је десно, са СРС, или бар у центру, са ДСС, Дверима, Здравом Србијом, Народном странком...

Yeti

08.10.2017. 17:24

@Снежана - Kako šta traži komunista sa drugovima komunistima iz SNS, SPS i SPO?

2 gr mozga

08.10.2017. 20:04

Ako sam dobro razumeo ovo su na slici starešine u penziji (ratni veterani iz rata sa UĆK i NATO). Nije pitanje šta tu radi Vulin, svi znamo da je on tu po zadatku. Pitanje je šta sa Vulinom na slici rade ratni veterani. Zar njima nije bitno sa kim se slikaju, a naročito ako su dekor na slici.

Ђура Змај

09.10.2017. 10:02

Питање за Министра: Да ли је агресија престала (Агресија може бити и у неоружаном облику.!?), и ако није како се назива Онај ко је у партнерству са Агресором.?!

Ђура Змај

09.10.2017. 10:21

@Ђура Змај - "Neoružani oblici agresijeSvetozar Radišić (autor), Oblici nenaoružane agresije koji su se upotrebljavali tokom raspada Jugoslavije, ali i kasnijih ratova koji su se vodili na teritoriji republike Srbije. Neki se ratovi vode oružijem, a neki pismom. Saznajte i vi kako se agresija može vršiti i bez artiljeriske podrške!", da Ministar čita dok ponosno tihuje...

Ђура Змај

09.10.2017. 11:02

@Ђура Змај - Да не заборавим, колико у Одбрамбеном рату прекаљених бораца још има у редовима Отаџбинске Војске или смо их се скоро свих, удовољавајући "партнерима", отарасили.?!