Dačić u Vijetnamu: Dogovoreno obostrano ukidanje viza

Tanjug

08. 09. 2017. u 11:36

Zajednički je konstatovano da je veoma dobre i prijateljske odnose dve države neophodno unaprediti jačanjem privredne saradnje i intenziviranjem razmena poseta na visokom i najvišem nivou

Дачић у Вијетнаму: Договорено обострано укидање виза

Foto EPA

Vijetnam neće odustati od stava o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, izjavio je danas u Hanoju potpredsednik Vlade Sbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da inače dve zemlje veže tradicionalno i dugotrajno prijateljstvo, te da je odlučeno o ukidanju viza za sve građane dveju država.

Dačić je rekao da će Srbija podržavati Vijetnam u međunarodnim forumima.

"Cilj je i da se razvija ekonomska saradnja. Pripremamo posetu privrednika, ovde u Vijetnamu, u dogovoru sa predsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova i dogovorili smo se da ukinemo vize sa sve obične pasoše, odnosno za sve građane Vjietnama i Srbije", precizirao je ministar.


Ministar je podsetio je Vijetnam jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta, 13. po po redu po broju stanovnika.

Podsetio je da se ove godine navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 60 godina od tadašnje posete Ho Ši Mina Beogradu i Titu.

" Vijetnam je još jednom ponovio svoj stav, da neće menjati svoju poziciju odnosno da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. U tom smislu smo veoma zahvalni Vijetnamu. Takođe i mi ćemo podržavati Vijetnam u međunarodnim forumima", rekao je Dačić.

Inače, Dačić je danas u Hanoju razgovarao sa predsednik Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Pukom.

Na sastanku je obostrano ocenjeno da se sveobuhvatni bilateralni odnosi između dva naroda i dve države razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Predsednik Vlade Vijetnama istakao je da poseta ministra Dačića otvara novu stranicu unapređenja političkih i privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Posebno je podvukao potencijal koji obe države imaju za povećanje trgovinske razmene, kao i za razvoj tehnologija za modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

Šef srpske diplomatije i predsednik Vlade Vijetnama saglasili su se i ukazali važnost razmena privrednih delegacija, predstavljanja potencijala na sajmovima, kao i organizovanja poslovnih foruma kao osnove za dalji razvoj privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Predsednik Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Puk potvrdio je i snažnu podršku Vijetnama teritorijalnom integritetu Republike Srbije i principima poštovanja međunarodnog prava.

Sagovornici su se složili i o važnosti međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije