Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa ambasadorkom Izraela u Srbiji dr Alonom Fišer Kam, koja je odnose dve zemlje ocenila kao dobre i prijateljske.

Ministar Dačić je istakao značaj koji Srbija pridaje saradnji sa Izraelom i interes za daljim razvijanjem bilateralnih odnosa i svobuhvatne saradnje, saopštio je MSP.

Dačić je, navodeći aktivnosti Srbije na planu restitucije i očuvanja sećanja na holokaust, posebno ukazao i na potrebu zajedničkog delovanja Srbije i Izraela, kao matične države jevrejskog naroda, u borbi protiv pokušaja revizije istorije koji su sve izraženiji u regionu Zapadnog Balkana.

Obostrano je potvrđen interes i spremnost da se do kraja ove godine, u kojoj se obeležava 100.godišnjica Balfurove deklaracije i jubilej 25 godina obnove diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela, realizuje inicijativa Ambasade Izrael i u Beogradu organizuje niz akademskih i kulturnih manifestacija.

Obostrano je potvrđen interes da se u narednom periodu održe redovne bilateralne političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova dve zemlje na kojima bi se detaljnije razgovaralo o svim temama od obostranog interesa, navedeno je u saopštenju.