Janković i Vuk ne idu kod Mekalistera

D. Milinković

19. 08. 2017. u 12:02

Јанковић и Вук не иду код Мекалистера

Janković i Vuk ne idu kod Mekalistera

Rivali vlasti neće se okupiti ni na sastanku kod izvestioca Evropskog parlamenta. Lideru PSG sporna saradnja briselskog funkcionera sa Vučićem. Jeremić "van zemlje"

OPOZICIJU, kako stvari stoje, neće moći da okupi ni izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister. Iako je sastanak ključnih lidera opozicije sa njim zakazan za sledeću nedelju, na njemu se sigurno neće pojaviti lider PSG Saša Janković, kao ni Vuk Jeremić.

Janković je, za "Novosti", na pitanje o sastanku, juče kratko rekao:

- Neću moći da idem iz objektivnih razloga.

Međutim, u političkim kuloarima može se čuti da je Jankoviću sporna bliska saradnja koju Mekalister ima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i to što je poziv dobio i šef LDP Čedomir Jovanović.

Na razgovore neće ići ni Vuk Jeremić, jer je, kako nam je rečeno u njegovom timu, van zemlje.

Na zajednički sastanak kod Mekalistera 24. avgusta, u prostorijama Delegacije EU u Beogradu, osim Jankovića, Jovanovića i Jeremića, pozvani su i Dragan Šutanovac i Saša Radulović. Kako je potvrđeno za "Novosti", oni će ići na razgovore sa Mekalisterom. Boris Tadić, koji je takođe dobio poziv, još nije doneo odluku da li će se odazvati.

Susret sa briselskim diplomatom trebalo je da bude prilika da se "spusti lopta" između Šutanovca i Jankovića posle odluke PSG da prekine planove o izbornoj saradnji sa DS.

Janković je juče poručio da je lično lideru demokrata saopštio odluku o prekidu saradnje pre nego što je to saopšteno u javnosti, te da je DS napravio ogromnu, trostruku grešku, jer je rešio da Vučiću pošalje predlog za promenu Ustava.

Ipak, Pokret će učestvovati na protestima koje je za jesen najavio Šutanovac. Janković je, govoreći o potencijalnim koalicijama, rekao da partner mora da ispunjava dva uslova - da poštuje vrednosti na kojima se Pokret zasniva i da ne sarađuje sa Vučićem. On je potvrdio da je o potencijalnoj saradnji razgovarao sa Jeremićem, ali ne i sa liderom "Dveri" Boškom Obradovićem.

- Obradović i "Dveri" smatraju da je Rusija postojbina Srbije, okreću se Rusiji, i ne prihvataju sva ljudska prava - kaže Janković.

Inače, u opozicionim krugovima se pojavila informacija da su razgovori o udruženom nastupu dela opozicije "zakočeni" zbog Jankovićevog insistiranja na tome da se u budućem savezu nađe i Jeremić, koji je pak "lobirao" da im se priduže i "Dveri", što je za Šutanovca i DS neprihvatljivo.

Prema našim informacijama, od trenutka raskida saradnje DS i PSG, sa obe strane, nezvaničnim kanalima, slate su poruke koje su išle u pravcu spuštanja tenzija, ali je jučerašnji nastup Jankovića na jednoj televiziji ponovo razljutio demokrate. Oni su ljuti jer je Janković rekao da je DS na vlasti bila 15 godina, jer tako nešto, kako su obrazložili, "ne govori čak ni Vučić".


PRITISAK

RASKID saradnje DS i PSG započeo je i prekompoziciju opozicione scene, gde su stranke već počele da se opredeljuju za jednu od dve strane. Boris Tadić i SDS još nisu doneli odluku da li će se prikloniti Šutanovcu ili Jankoviću. Tadić je, navodno, pod pritiskom pojedinih stranačkih saboraca da izbor ipak bude Demokratska stranka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

olgA

19.08.2017. 14:13

Bravo.Vučić mora da završi posao,a posle kao Sloba šut karta.Nikada u istoriji Srbi nisu birali vlast to je valjda jasno.Brzo će Vučić dobiti šut kartu 5 godina nema šanse da ostane jer se Kosovo završava uskora,a neće dugo biti pitanje ni Republike Srpske.Takvi ološi se ne drže dugo na vlasti to je jasno;posao mora da završi ili milo ili silom,a posle zna se.Milošević je bio garant mira na Balkanu,ali do kada?Izvodio je on i tenkove i šta bi?Koristite Srbi malo glavu,šišaće te se i jesti pomije

Steva

19.08.2017. 21:59

"olgA": Znači ti predlažeš i zalažeš se da Vučić preda valast Jankoviću da ne prodje kao Sloba?