Naši emisari u 27 država koče Kosovo

D. M. - D. R. Đ.

12. 08. 2017. u 20:00

Akcija Beograda protiv pokušaja Prištine da otvori vrata međunarodnih organizacija. Uručuju pisma predsednika Vučića u kojima se objašnjavaju pozicije Srbije o KiM

Наши емисари у 27 држава коче Косово

U MSP pristižu izveštaji o posetama

ŠEF diplomatije Ivica Dačić će, u dogovoru sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, tokom septembra uputiti specijalne izaslanike u još osam država, a cilj je da se spreči učlanjenje Prištine u Unesko i druge međunarodne organizacije - saznaju "Novosti".

To je nastavak opsežne diplomatske akcije lobiranja protiv kandidature Kosova, a koja je počela 1. aprila.

Prema našim informacijama, specijalni emisari su, od 27 predviđenih država, do 9. avgusta posetili - 19. Izaslanici su poslati u Alžir, Brazil, Egipat, Grčku, Iran, Kirgistan, Kolumbiju, Liban, Mjanmar, Mongoliju, Oman, Paragvaj, Peru, Rumuniju, Siriju, Turkmenistan, Vijetnam, Ugandu i Uzbekistan.

Izaslanici su dobili direktivu i da zvaničnicima zemalja koje posećuju uruče pisma predsednika Vučića, u kojima se objašnjavaju pozicije Srbije u vezi sa statusom KiM i politika koju Beograd vodi u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta, zaštite ustavnog poretka i poštovanja principa međunarodnog prava.

Prema izveštajima izaslanika koji su već počeli da pristižu u Ministarstvo spoljnih poslova, u razgovorima sa predstavnicima zemalja domaćina napravljeni su konkretni koraci za unapređenje saradnje i inicirane su brojne aktivnosti kako bi se Srbija što bolje politički pozicionirala na međunarodnoj sceni.

Osim sprečavanja spoljnopolitičkog predstavljanja Kosova, izaslanici su imali zadatak da uspostave privredne veze, ojačaju saradnju u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala i unaprede turističku saradnju.


Iz Prištine su u proteklom periodu stizale protivrečene informacije o tome da li je njihova kandidatura za članstvo u Unesku podneta, ali je "Novostima" u diplomatskim krugovima rečeno da njihov zahtev, zasada, nije stigao u sedište ove organizacije. Generalna konferencija Uneska zasedaće u novembru, a mesec dana ranije prethodi sednica Izvršnog odbora na kojoj se odlučuje o tome da li će se neki zahtev proslediti na Skupštinu.

Inače, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači već duže najavljuje i da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, možda i do kraja ove godine.


KUCAJU NA VRATA POLICIJSKE ORGANIZACIJE

IZVRŠNI odbor Interpola već je dao zeleno svetlo da se zahtev Prištine za članstvo u ovoj organizaciji nađe na dnevnom redu njene generalne skupštine koja se sledećeg meseca održava u Pekingu. Međutim, prema našim informacijama, pred samo zasedanje Skupštine, IO će zasedati još jednom i tada će se utvrditi konačni dnevni red. Zahtev Prištine upućen je i prošle jeseni, ali je tada ovo pitanje odloženo, sa obrazloženjem da treba da se sprovede studija o učlanjenju. Ona je završena i predata Izvršnom odboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Milojko

12.08.2017. 22:53

Za svaku pohvalu, samo neka paze da ne dodje do naglog kocenja, porazbijacemo glave.

Ђорђе С.

13.08.2017. 01:43

Не иде то тако, стихијски и по потреби! Албанци имају стратегију (зачету формирањем Албанске лиге) коју су непрестано развијали и прилагођавали тренутној ситуацији. И увек су тежили једном циљу - ширењу албанских територија. Никад нису рекли да рецимо Ниш није албански, напротив, и данас се чују захтеви за припајање "држави" Косови територија између Прешева и Ниша - за разлику од Срба који воде дискусије о томе да ли идеји Велике Албаније треба поклонити Косово и Метохију!

realno

13.08.2017. 11:23

Samo se bacaju pare,partijski drugovi putuju po svetu i nose pisma,kao Vuk J.sto je putovao.