Prema neformalnim odgovorima od naših diplomatskih predstavnika u Briselu, ne postoji niko u Briselu ko smatra da odluka Hrvatske da uvede dodatne mere na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije nije kršenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da formalnog odgovora iz Evropske komisije povodom žalbi Srbije na mere koje je Hrvatska uvela na graničnim prelazima za uvoz poljloprivrednih proizvoda iz Srbije još uvek nema.

Ocenio je da će pritisak na Hrvatsku biti takav, da će, kako je naveo, Hrvatska morati da modifikuje ili potpuno promeni ovu odluku.

Ministar je ponovio da su mere Hrvatske diskriminatorske i uperene protiv zemalja iz regiona.

I Srbija i zemlje regiona žele, ukazao je, da izbegnu uvođenje kontra mera Hrvatskoj povodom odluke te zemlje da uvede nove namete na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, ali da ukoliko Hrvatska ne ukine odluku, uslediće kontra mere svih zemalja regiona.

Ljajić je istakao da ni Srbija ni zemlje regiona ne žele, kako je kazao, nikakav trgovinski rat, jer bi štete od toga imali građani i privrednici u svim zemljama regiona.

"Nema nikakve dileme da smo svi pogođeni ovim merama. Uputićemo zahtev hrvatskoj vladi da ozbiljno razmotri da se ova mera što pre promeni ili ukine. Ukoliko se to ne dogodi, nema nikakve sumnje da će sve zemlje preduzeti kontra mere, a to bi hteli na svaki način da izbegnemo", kazao je Ljajić.

Prema njegovoj oceni, tvrdnja Hrvatske, da na ovaj način štiti potrošače u svojoj zemlji, nisu tačne, jer kako je rekao, Hrvatska je svoje potrošace "pogodila jer će kupovati skuplju robu i sigurno manje kvalitetnu robu".

"Ovde se radi o čistom ekonomskim protekcionizmu, a u političkom smislu o čistom populizmu jer ova odluka ne može biti ničim drugim opravdana osim ubiranjem jeftinih političkih poena", ocenio je Ljajić.