Dačić: Granice nam crtao Zapad, a ne Rusija

D. R. Đorđević

04. 08. 2017. u 22:02

Дачић: Границе нам цртао Запад, а не Русија

Foto Tanjug, / Rade Prelić

Ivica Dačić, za "Novosti", o optužbama Pensa na račun Moskve u Podgorici: Od SAD očekujemo podršku da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Stav Amerike kao nastavak bitke za veći uticaj

SRBIJA je na samitu u Podgorici bila kao posmatrač, i to ne znači da je saglasna sa svime što je tamo izrečeno, uključujući i to da Rusija ovde silom iscrtava granice.

To za "Novosti" poručuje prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, posle "apela" Majka Pensa na zemlje Zapadnog Balkana da "same odlučuju o svojoj budućnosti", uz niz optužbi izrečenih na račun Moskve, koje bi posebno mogle da se odnose na Srbiju, preko čijih leđa velike sile u poslednje vreme sve češće "pumpaju mišiće".

- Kada je reč o crtanju granica, to je upravo Zapad uradio sa Srbijom. A mi od Amerike očekujemo ono što je Pens i rekao - da nas podržavaju, ali da svakoj državi ostave da sama odlučuje o svojoj budućnosti. Srbija sama zna šta je za nju najbolje - ocenio je Dačić.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže nam da su se Pensove poruke odnosile na ceo region, ali i da je zbog specifičnosti srpskih odnosa sa Rusijom u njima posebno mogao da se prepozna Beograd. Ipak, kako navodi, nije rečeno ništa iznenađujuće jer se trka Rusije i SAD oko uticaja nastavlja:

- Stav potpredsednika Pensa je u kontinuitetu sa pristupom kakav su imale i ranije američke administracije prema Zapadnom Balkanu. Sa našeg stanovišta važne su dve poruke: da normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora da se nastavi i podrška koja je data Dejtonskom sporazumu.

Skup u Podgorici, kako vidi Đukanović, bio je zapravo slavlje zbog ulaska Crne Gore u NATO, a nije tajna da je želja Amerikanaca da se u tom savezu nađu sve zemlje regiona, jer u Vašingtonu smatraju da bi time rešili "enigmu Zapadnog Balkana".


KREMLj: DESTABILIZUJU JUG EVROPE

OPTUŽBE koje je izneo američki potpredsednik Majk Pens u Podgorici da Rusija radi na tome da odvoji Balkan od Zapada, destabilizuju jug Evrope i pokazuju hladnoratovski mentalitet Vašingtona, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije sa žaljenjem konstatuje da "Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju ere Hladnog rata".

Pritom se, kako se ističe, "aktivno gura teza o navodnom bezalternativnom stupanju jugoistočne Evrope u NATO, "guraju" se projekti zasnovani na nelojalnoj konkurenciji, koji su protiv ekonomske logike.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

galjak

04.08.2017. 22:38

Ljudi nema nama pomoci niodkuda sami moramo zid da naprvimo i samo sebe da postujemo pa tek onda da nas postuju oni nas.

samo iskustvo

04.08.2017. 22:51

situacija je bila takva pored politickog iskustva treba da imas i nesto srece.

zaliv.net

04.08.2017. 22:59

Zavukli se EU i SAD pod suknju i kazu nesto !? Pa ko je dozvolio da NATO seta nasom zemljom kad hoce i kako hoce? Ko se pravda amerima za ruski humanitarni centar i zasto? Ko organizuje vojne vezbe nase vojske sa NATO paktom koji nas je bombardovao? Ko juri ka EU kao kokos bez glave iako je EU pod kontrolom SAD? Pa vi Dacicu, ti i kompanije sa kojom si, jedno pricate nama a drugo radite! SRAM VAS BILO!

Grobar_Baranja

04.08.2017. 23:11

Ti Dačiću nisi političar već si slugan. Kako si služio Slobi, tako služiš Vučiću jer ništa drugo neznaš.

Јабре

04.08.2017. 23:20

Скуплјају поене пред издају землје да не буде тако страшно кад поклоне 10 000 км2 Шиптарима. Ето релки смо нешто Пенсу сад смо квит.

MILLI

04.08.2017. 23:33

gos.Dacicu...svaka vam cast za ovaj intervju...najvece zlo Srpskom narodu jezapad pod dirigenskom palicom Amera ....svi isti krvoloci !!!

maniks

05.08.2017. 11:17

Realni ko je Srbiji uzeo Dalmaciju, Dubrovnik je 1900 god imao 82.5 % Srba, ko je uzeo Srpsku krajinu, liku,Kordun, Baniju,izlaz na more ....

Стара Дубровчанка

07.08.2017. 01:05

@maniks - У Дубровнику су осим Срба живели и Италијани, Мађари, Немци и занемарив број осталих. Ни један једини Хрват, ни у Дубровнику ни у осталим насељима у околини Дубровника!!!

smb

05.08.2017. 13:06

clanak kaze da: pojedine ljudske zajednice - drzave umisljaju sebi pravo da drugim ljudskim zajednicama - drzavama propisuju ko ce s kim imati dobre ili lose odnose. ko bi tako nesto privatno dozvolio? da neko odnekuda dodje i kaze sa tim mozes... smes, sa ovim nemozes. sta bi smo sa takvim uradili znamo svi dobro. isto tako je i sa drzavama. oni koji slusaju dozvole ili zabrane nisu jednostavno samostalni. samostalnost davno nije vise uobicajena, sada se sve vise primecuje. pozdrav.