Brnabić sa Pensom: Poseta Vučića SAD podstakla razvoj saradnje dveju država

Tanjug

02. 08. 2017. u 10:59

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Podgorici sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom i tom prilikom je izrazila zadovoljstvo zbog posete predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu

Брнабић са Пенсом: Посета Вучића САД подстакла развој сарадње двеју држава

Foto Tanjug

PODGORICA - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Podgorici sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom i tom prilikom je izrazila zadovoljstvo zbog nedavne uspešne radne posete predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu, koja je dala podsticaj daljem razvoju saradnje dveju država.

Brnabić je u razgovoru sa Pensom, na maginama Samita Američko-jadranske povelje, istakla da to govori u prilog tome da je unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa sa SAD jedan od spoljno-političkih prioriteta Srbije.

Ona je istakla i značaj dosadašnje podrške SAD procesu evropskih integracija Srbije i izrazila nadu da će na tom planu naša zemlja imati podršku i od nove američke administracije.

Predsednica vlade je naglasila da je prevashodni interes Srbije da se očuva mir i stabilnost regiona zapadnog Balkana, da u tome naša država doprinosi svojim konstruktivnim pristupom i da će to činiti ubuduće.

Brnabić je podvukla da samo očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog i traženje kompromisa, mogu da doprinesu napretku regiona, nastavku reformskih procesa i jačanju međusobne povezanosti.

Na sastanku je bilo reči i o bilateralnoj saradnji dve zemlje na planu bezbednosti, tokom kojeg je konstatovano da je u oblasti oružanih snaga i policije ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu.


S tim u vezi, Brnabić je ukazala na punu posvećenost Srbije borbi protiv međunarodnog terorizma i spremnost da, u suzbijanju tog globalnog problema, naša država pruži aktivan doprinos.


Brnabić i Pens su razgovarali i o Briselskom dijalogu i implementaciji dogovorenog, na šta je predsednica Vlade Srbije istakla neophodnost što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.DIJALOG SRBIJE I SAD IDE JAKO DOBRO, NA PRIŠTINI DA ISPUNI POTPISANO


PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Podgorici sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom i navela da dijalog Srbije i SAD, koji je počeo sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Pensa u Vašingtonu, ide jako dobro.

Brnabić je rekla da je njoj unekoliko lakše bilo da razgovara sa Pensom u odnosu na njene kolege iz regiona upravo zbog toga što je predsednik Vučić sa njim nedavno imao razgovore i navela da je američki potpredsednik izrazio zadovoljstvo posvećenošću Srbije za daljom međusobnom saradnjom na svim poljima, ekonomiji, bezbednosti...

Kako je za TV Prva rekla, sve to je rečeno uz, naravno, puno poštovanje vojne neutralnosti Srbije.


Srbija je ispunila veći deo Briselskog sporazuma i sada je na Prištini da ispuni što je potpisano, a u tome imamo iste stavove sa svetskim silama, istakla je danas premijer Srbije Ana Brnabić koja je dodala da je dijalog u Briselu "po svemu sudeći podignut na predsednički nivo"

Brnabić, koja danas učestvuje na samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, rekla je u izjavi za televiziju "Prva", kazala je da pre svega Priština treba da implementira Zajednicu srpskih opština.

Kazala je da oko toga postoje isti stavovi sa SAD i drugim silama.

"Dijalog Beograda i Prištine po svemu sudeći je podignut na predsednički nivo, tako da će predsednik da ga vodi, a vlada će pružiti pomoć i podršku, te implementirati sve što može", objasnila je Brnabić.

Kazala je da u Podgorici nije planiran sastanak sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, sa kojim se samo pozdravila.

BRNABIĆ: SRBIJA VOJNO NEUTRALNA,OPREDELJENA ZA SARADNJU I MIR


Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na Samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, da je Srbija vojno neutralna zemlja, opredeljena za saradnju sa svim partnerima, posvećena vrednostima UN kada je reč o očuvanju mira i saradnji u regionu.

Brnabić je, na radnom delu Samita, istakla da opredeljenje Srbije ostaje čvršća saradnja sa državama regiona, a ne izolacija.


Kada je reč o saradnji sa susedima, predsednica Vlade je rekla da je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti veoma važno, jer bez njih nema ekonomskog oporavka i stabilnosti, a time ni dostizanja evropskih standarda i vrednosti.

Nastavak ekonomskih reformi, povećanje konkurentnosti, kao i zajednički infrastrukturni projekti naša su budućnost, rekla je Brnabić i poručila da će Srbija u vođenju svoje spoljne politike tome posvećivati najveću pažnju.

Brnabić je konstatovala da je očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti izazov za celu međunarodnu zajednicu i istakla da je Srbija u potpunosti posvećena vrednostima Ujedinjenih nacija kada je reč o očuvanju mira.

Ona je podsetila da srpske oružane snage od 2003. učestvuju u mirovnim operacijama širom sveta i da se u ovom trenutku 332 pripadnika Vojske Srbije nalazi na zadacima očuvanja mira i pomoći najugroženijima.

Srpski vojnici angažovani su u Kongu, Liberiji, Kipru, Libanu, Bliskom istoku, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, a po broju angažovanih vojnika Srbija zauzima visoko sedmo mesto u Evropi, odnosno 45. u svetu, rekla je Brnabić.

Učešćem u operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije za očuvanje mira, Srbija potvrđuje da je privržena saradnji sa zemljama EU i institucijama Unije, poručila je ona.


Brnabić je ponovila da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali odgovoran, predvidiv i pouzdan partner Alijanse i da u potpunosti poštuje opredeljenje suseda u vezi sa njihovim članstvom u NATO.

Govoreći o bezbednosti regiona, Brnabić se osvrnula na migrantsku krizu u čijem rešavanju, kako je rekla, Srbija daje aktivan i konstruktivan doprinos, zbog čega često dobija pohvale.

Srbija je pokazala da je spremna da preuzme svoj deo tereta i podeli odgovornost u suočavanju sa migrantskom krizom, rekla je Brnabić i dodala da u tome poseban doprinos imaju zajedničke snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova angažovane na obezbeđenju državne granice, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
SRBIJA UPUTILA HRVATSKOJ NOTU ZBOG NOVIH TAKSI

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas u Podgorici da je Vlada Srbije uutila notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji povodom odluke Zagreba da uvede strože mere kontrole uvoza poljoprivrednihh proizvoda.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije razgovara i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo, kako je rekla, imali zajednički nastup prema ovom pitanju.

BRNABIĆ: SA PLENKOVIĆEM O PROBLEMU TAKSI NA VOĆE

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Podgorici da mere Hrvatske potpuno onemogućavaju izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu, što je i prenela premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Ona je danas na marginama Samita američko-jadranske povelje u Podgorici razgovarala sa Plenkovićem i tu je, kako je rekla, bilo malo problema oko ekonomskih barijera koje se postavljaju.

"Pričali smo o tome i još ćemo razgovarati popodne. Čini mi se da on nije imao sve informacije, ali važno je da ministarstva piljoprivrede i privrede Srbije nastave razgovor direktno sa Hrvatskom da se ovo u što kraćem roku završi, jer ne ide u prilog regionalnoj saradnji i stabilnosti o kojoj pričamo sada već drugi put u mesec dana", rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala da su kvote povećane 22 puta, i da bude još gore, te kvote se ne pirmenjuju po kamionu, već po biljnoj vrsti u kamionu, što potpuno onemogućava izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu u Hrvatsku.

BRNABIĆ RAZGOVARALA SA MARKOVIĆEM I ZVIZDIĆEM


PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Podgorici sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, domaćinom Samita Američko - Jadranske povelje koji se održava u glavnom gradu Crne Gore.

Brnabić je zatim razgovarala i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Premijerka Srbije učestvuje na Samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, gde će, kako je najavljeno, na marginama skupa, razgovarati i sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom.

BRNABIĆ: VLADA ĆE UČESTVOVATI U DIJALOGU

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Vlada Srbije učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da je njen najveći utisak da je dijalog o Kosovu i Metohiji počeo i da je ta inicijativa predsednika Republike veoma uspešna.

"Mnogo ljudi je reklo svoje mišljenje. Neki su rekli da ne žele da učestvuju. I to je dijalog i to je stav, za mene malo neodgovoran, ali treba da ga čujemo. Važno je da je dijalog počeo i vlada će učestvovati u njemu", rekla je Brnabić.


BRNABIĆ: SRBIJA LIDER NA BALKANU U MIROVNIM MISIJAMA

SRBIJA će na Samitu Američko-jadranske povelje, koji se održava danas u Podgorici, ponovo istaći svoju opredeljenost ka vojnoj neutralnosti i ukazati na činjenicu da je, i pored toga, jedan od lidera na Balkanu kada je reč o učešću u mirovnim misijama, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Srbija je sedma zemlja u Evropi i 45. na svetu po učešću u mirovnim misijama. I tu se vidi naša ozbiljnost i posvećenost mirovnim procesima u okviru Ujedinjenih nacija i Evropske unije", izjavila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je dodala da će na Samitu razgovarati i o migrantskoj krizi tokom koje je kroz Srbiju prošlo, kako je rekla, više od milion migranata.

"I tu se Srbija pokazala kao jedan od lidera i najotvorenija zemlja našeg regiona i EU, kada je reč o pomoći tim ljudima, a da ne zatvori svoje granice", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je naglasila da je Srbija uspela i da, zajedničkim akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, zaštiti građane naše zemlje.

"Sprečili smo oko 22.000 ilegalnih migranata da uđu u Srbiju. Uspeli smo da zaštitimo našu zemlju i ponašali smo se odgovorno", rekla je Brnabić.
BRNABIĆ: SRBIJA NEĆE IGNORISATI MERE HRVATSKE

SRBIJA će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati Hrvatske nove mere na srpske proizvode i uspeće da zaštiti naše proizvođače i izvoznike, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić uz ocenu da Hrvatska time krši SSP.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da na Samit Američko-jadranske povelje dolazi manje optimistična i lošije raspoložena nego kada je pre izvesnog vremena odlazila u Trst na Samit lidera zapadnog Balkana.

Kako je istakla mere koje je uvela Hrvatska sigurno će biti tema koju će da pokrene na radnom delu sastanka, jer potez Zagreba, kako kaže, ne ide u prilog regionalne saradnje.

"Pričali smo pre mesec dana u Trstu i dve osnovne teme su bile infratrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali”, podsetila je Brnabić.

Predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je i tolerantna, i fleksibilna, i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije “Oluja” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

"Ovo je jasno kršenje ŠP-a. Mi smo kao vlada uputili notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo imali zajednički nastup prema ovom pitanju”, rekla je Brnabić.
Ona je dodala da, kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji.

To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu, rekla je Brnabić.

"Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike", poručila je Brnabić.

BRNABIĆ: REGIONALNA SARADNJA JEDAN OD PRIORITETA SRBIJE

Predsednica srpske vlade Ana Brnabić poručila je danas da je Srbiji regionalna saradnja važna i jedan je od tri prioriteta njene politike uz ocenu da je trend redovnih i čestih susreta lidera regiona dobar.

"Mi ćemo kao zemlja koja podržava regionalnu saradnju i stabilnost uvek biti prisutni na tim razgovorima" podvukla je Brnabić na konferenciji za novinare nakon završetka Samita Američko-jadranske povelje u Podgorici.

Ona je istakla da je Srbija u poslednje tri godine napravila veliki pomak u smislu ekonomske stabilnosti, fiskalne konsolidacije, smanjenja javnog duga i nezaposlenosti.

"Napravili smo bazu na kojoj vlada koju predvodim treba da nadograđuje brži razvoj. On je za bilo koju zemlju u regionu nemoguć ako nemamo jasnu regionalnu stabilnost, predvidivost, i ako ne razgovaramo o stvarima kao što smo u Trstu, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima i povezivanju mladih", rekla je Brnabić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Crni Gruja

02.08.2017. 11:28

Koji li su razlozi za njeno prisustvo tamo? Niti smo amerikanci a i jadran nema veze sa nama. Jedino ako nije otišla po instrukcije,

Ђура Змај

02.08.2017. 13:26

"Одговорност ВладеЧлан 124.Влада је одговорна Народној скупштини за политику Републике Србије, за извршавање закона и других општих аката Народне скупштине и за рад органа државне управе.", kaže Ustav, pa tako Vlada ne može učestvovati već odgovorno delovati..!

aca

02.08.2017. 16:19

Vucic je javno podrzao Klintonove,grlio se sa njima iako to niko od svetskih drzavnika nije to uradio i rekao da je to uradio.jer je pametan a sada pokusavaju da sa politicarima koji su Trampovi ljudi ostvari saradnju,Tramp nece oprostiti taj potez i zato u SAD razgovara sa sekretarima i oficirima.Nece Srbija imati podrsku SAD nikad.

Profa

02.08.2017. 16:25

Ništa čudno otišlisu obadvvoje, da dobiju zadatke za sledeću rundu rasturanje ostatka srbije, jer kosovo i metohija je rešena potpisom vučka u brisselu

Lik

02.08.2017. 17:33

Vučić će kao i svi presednici do sada biti na vlasti dok ga amerikanci podrzavaju. On to zna zato i prihvata priznanje Kosova da bi ostao na vlasti. Samo ameri su lukavi kad prizna Kosovo opet će ga skinuti

Kant

02.08.2017. 19:30

@Deki77 - zamisli da je neko u svoje vreme napisao: dobri odnosi sa nacistickom Nemackom su kljucni za ocuvanje nemacke okupacije Srbije. Ali bot ne moze da misli, to je jasno.

NikolaP

02.08.2017. 19:14

Srbija je spremna da svakom pruži ruku ali ostaje dosledna svom putu mira,neutralnosti i ekonomskog razvoja

Cvetko

02.08.2017. 23:03

Pored svih poruka koje je Premijerka Srbije uputila mi smo naišli na hladnokrvnu da ne kažem ignoranstku reakciju Hrvatske I ostalih učesnica Samita.Sve one će svoj stav I političke planove izneti kad dobiju signal od Pensa,tako da ovakav odnos ne treba čudi jer je u pitanju diplomatska akcija pritiska na Srbiju od strane američkih marioneta u okruženje koje pokušavaju da disciplinuju Srbiju u skladu sa njenim interesima.