Ištvan Pastor: Finansiranje Vojvodine stiže na sto

J. SIMIĆ

17. 07. 2017. u 10:02

Ištvan Pastor, predsednik pokrajinskog parlamenta kaže za "Novosti" da će do kraja godine stići i zakon o nadležnostima

Иштван Пастор: Финансирање Војводине стиже на сто

KAD stavi na tas prvu godinu svog drugog uzastopnog mandata na mestu predsednika Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, koji je i lider SVM, zadovoljan je u svakom pogledu: zasedalo se u korektnom tonu, a saradnja SVM unutar nove vladajuće koalicije sa SNS i SPS teče bez problema.

- Do kraja ove godine na dnevni red trebalo bi da dođu zakoni o nadležnostima i finansiranju Vojvodine, to je ustavna obaveza i tu postoji docnja duga od sedam-osam godina - kaže Pastor za “Novosti”. - Nije od presudne važnosti da li će inicijator zakona biti pokrajinska skupština, ili republička vlada.

o Da li je u koalicionom dogovoru SNS i SVM preciziran rok za donošenje tog zakona?

- Mi smo sa SNS u avgustu prošle godine potpisali koalicioni dogovor čiji deo jeste i pitanje finansiranja. Tu zajednički preuzetu obavezu, oročili smo do kraja 2017. godine, pa se nadam da ćemo u ovoj godini pristupiti tom poslu i okončati ga.

o Očekujete li lagan dogovor? U SNS kažu da pokrajina neće u ekonomskom smislu biti država u državi, dok opozicija poručuje da se APV ne može svesti “samo na sedam odsto”...

- Bitno je da u izradi tog zakona učestvuju predstavnici i pokrajinskog i republičkog nivoa. Reč je o dva uzajamno povezana zakona - o nadležnostima i finansiranju. Logika diktira da se prvo uredi pitanje nadležnosti, jer se na osnovu toga može stvarati budžetski okvir u zakonodavnom smislu.

* Kakva je saradnja SNS i SVM na republičkom nivou? Sastajete li se redovno sa Vučićem?

- Zadovoljan sam saradnjom. Za SVM je bitno što nas, bez obzira na razlike u veličinama, SNS prihvata kao ravnopravnog sagovornika. Komunikacija je učestala onoliko koliko to prilike iziskuju. Ne viđamo se prečesto, ali komuniciramo i putem telefona.

* Očekujete li dobru komunikaciju i sa premijerkom Brnabić?

- Što se gospođe Brnabić tiče, znam je nekoliko godina, cenim njen odnos prema obavezama, marljivost i odanost, imam s njom veoma dobru komunikaciju i verujem da ćemo saradnju još više produbiti.

* Da li će Srbija uspeti da dugoročno i istovremeno neguje dobre odnose i sa EU i s Rusijom?

- Mislim da je to dugoročno moguće. A srednjoročno je neophodno da EU konsoliduje svoje odnose sa Rusijom, to je evropski interes. Danas to ne izgleda tako, i nema javnih zagovornika takvog odnosa, ali mislim da je to neophodno. Iz mog ugla, interes Srbije je jasna putanja ka EU, ali da pritom ne uništava odnose sa Rusijom, Kinom, ni s bilo kojim drugim značajnim igračem na globalnoj političkoj sceni.


SRBIJA I MAĐARSKA ZA PRIMER

* I lično ste posredovali u jačanju dobrih odnosa Srbije i Mađarske. Da li će dobra “klima” doprineti boljem statusu Srba u Mađarskoj i Mađara u Vojvodini?

- Mi smo životno zainteresovani da ti odnosi budu dobri i zbog položaja Mađara u Srbiji i zbog situacije srpske zajednice u Mađarskoj. U uzavrelim političkim previranjima u čitavom regionu, pa i na evropskom nivou, strašno je važno da susedne države imaju dobru saradnju. Odnos između Srbije i Mađarska je jedan od najboljih primera dobrosusedstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ђура Змај

17.07.2017. 10:09

"Срби у парламенту МађарскеЈ. СИМИЋ | 06. мај 2011. 21:18 | Коментара: 0Председник Пал Шмит у петак у Новом Саду саопштио новост од великог значаја за наше сународнике. После избора 2014. наша мањина са представником у главној институцији ове земље." - И ово је добар пример добросуседства.!?