Dačić: Regionalizacija nije zamena za EU, već brži put do nje

Tanjug

petak, 14. 07. 2017. u 09:17

Дачић: Регионализација није замена за ЕУ, већ бржи пут до ње

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar spoljnih poslova je rekao da je Srbija jedna od zemalja koja se ne plaši regionalizacije i da pokušava da artikuliše svoje interese u regionu
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da kroz Berlinski proces, zajedničke projekte, Srbija i zemlje u okruženju mogu brže do Evropske unije.


On je, gostujući na RTS rekao da je Srbija jedna od zemalja koja se ne plaši regionalizacije i da pokušava da artikuliše svoje interese u regionu.

"Regionalizacija nije zamena za EU, već treba samo da pomogne da brže uđemo u EU. Zbog toga smo posebno zahvalni Nemačkoj", rekao je ministar.

On je dodao da je pravo vreme za pitanje "kada će Srbija u EU", koje je predsednik Aleksandar Vučić postavio briselskim zvaničnicima, jer se sada pravi budžet za period od 2020. do 2027. godine.

"Donosi se budžet za sedam godina i ako u njemu nemate planirana stredstva koja bi bila namenjena za ulazak nekih novih zemalja u EU, mislimo da će se onda ta tema odugovlačiti", pojasnio je on.

Kako kaže, Srbija ima jednu specifičnost koja otežava položaj naše zemlje a to je da su pregovori o ulasku u EU uslovljeni dinamikom i razvojem dijaloga sa Prištinom , pitanjem Kosova - što, kako ocenjuje, nije pošten pristup.

Važno je, podseća, i što jedan broj zemalja koje su u EU, poput Grčke, Bugarske, pomaže Srbiji da što brže uđu u EU.

"Mi sebe ne oslobađamo odgovornosti da otvorimo i zatvorimo poglavlja, a to znači da harmonizujemo naše zakonodavstvo, društveni sistem sa evropskim vrednostima. Ovde govorimo o političkoj odluci koja nakon toga treba da usledi, o tome kada će biti prijem novih članica u EU", naglasio je Dačić.

On je podsetio da je Junker rekao da se do 2020. godine ne planira prijem novih članica, da se taj datum približio, a da su u pregovaračkom procesu najdalje otišle Crna Gora i Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Џони Хазард

14.07.2017. 09:37

Наравно да се Србија не плаши јер је воде издајници којима, осим новчаника, ништа није свето. Олош!

razbijes

14.07.2017. 11:40

Jugoslaviju u paramparcad i posle talozenja prasine,trazis od svih da se"Regionalizuju".Razbijes jedno fantasticno trziste i regulisanu zajednicu naroda i narodnosti i sutra im kazes da ne mogu jedno bez drugoga....I tako mora!A pre se nije moglo niti moralo,ali za svaki slucaj,moralo je da se razbije kako bismo mi politicari imali sta da radimo....Znate kako....?Ako mi sami ne nadjemo nacina da smo"uposljeni"....Pa zasto smo onda na"celu".....?Politika nije nimalo laka!teret je to znate....