Vučić posle sastanka sa Mogerinijevom i Tačijem: Dajte datum prijema u EU, da ne lutamo

G. ČVOROVIĆ

03. 07. 2017. u 09:48

Održan neformalni sastanak o novoj fazi dijaloga sa Prištinom, Vučić tražio od Brisela ubrzan put u EU. Hrabrije razgovarati o budućim odnosima sa Albancima - kaže srpski predsednik

Вучић после састанка са Могеринијевом и Тачијем: Дајте датум пријема у ЕУ, да не лутамо

Foto: Twitter / @FedericaMog

POSLE pet meseci pauze, dijalog Beograda i Prištine ulazi u novu fazu i uskoro bi mogao da bude podignut na predsednički nivo. Brisel, koji ostaje medijator razgovora, ostaje posvećen evropskoj perspektivi celokupnog Zapadnog Balkana.

To je načelno dogovoreno na današnjem neformalnom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Hašimom Tačijem i evropskom šeficom diplomatije Federikom Mogerini. Iz sedišta Evropske službe za spoljne poslove u Briselu poslate su poruke da će Vučić i Tači formirati svoje timove koji će pripremiti teme, format i dinamiku sastanaka.

Posle odvojenog sastanka, koji je imao sa Mogerinijevom i trojnog, sa visokom predstavnicom EU i Tačijem, Vučić je poručio da je za pripreme za nastavak dijaloga potrebno mesec i po i istakao da nije isključeno da se on nastavi na predsedničkom nivou:

- Treba ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima Srba i Albanaca. Nema sumnje da će dijalog biti nastavljen u Briselu, i ne samo dijalog koji se bavi određenim temama, već ćemo se baviti suštinskim stvarima, kako i na koji način vidimo svoje odnose za godinu ili pet, što znači da moramo da ozbiljnije razgovaramo unutar naših javnosti, kao i da svi zajedno moramo mnogo češće da razgovaramo.

Predsednik Srbije je rekao i da se pričalo o Zajednici srpskih opština i da je to obaveza koja se podrazumeva:

- ZSO je obaveza koja je potpisana, i samo je to konstatovano, pa smo pošli dalje. Priština to mora da ispuni i nema ni dileme, ni daljih razgovora.

Vučić je od Mogerinijeve otvoreno zatražio ubrzan put Srbije u EU:

- Prvi put sam to na takav način tražio. Mislim da smo dobili razumevanje Mogerinijeve. Tražio sam, čak, da tačno znamo kada možemo da postanemo član EU. Da ne lutamo kao "guske u magli" koje možda i mogu da pronađu pravi put, ili koje će sigurno da pronađu pravi put, ali da se ne zna gde se i kada završava taj pravi put - rekao je šef države.

Tači je nakon sastanka rekao da dijalog ulazi u novu fazu koja treba da vodi ka "normalizaciji i pomirenju u korist dvaju naroda, ali i celog regiona".

U saopštenju posle sastanka, Federika Mogerini je istakla da su se Vučić i Tači na neformalnom sastanku složili da rade na "započinjanju nove faze dijaloga između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje", i da timovi počnu da rade na pripremama u tom pravcu.

Naglašena je i važnost da se sporazumi koji su postignuti u dijalogu primene bez odlaganja. Visoka predstavnica je potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi čitavog Zapadnog Balkana.

Objašnjavajući šta podrazumeva "nova faza", portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič je, za "Novosti", istakla:

- To znači da će obe strane definisati, u okviru procesa koji olakšava EU, sadržaj i format budućeg dijaloga.

NE DOLIVAMO ULJE NA VATRU

ŠEF srpske države poručio je danas da još ne zna da li će ići na komemoraciju žrtvama u Srebrenicu 11. jula, ali da će svakako tog dana iskazati svoj pijetet.

- Treba da se vidi šta je najbolje za same domaćine i koga pozivaju. Oni imaju neke svoje uslove i zahteve. Mislim da je važnije da sačuvamo dobre odnose - poručio je Vučić.

Povodom situacije u BiH, Vučić je istakao da Srbija zna svoju ulogu u regionu i da će se ponašati odgovorno i ozbiljno.

- Podržavamo integritet BiH, naravno i Republike Srpske u okviru BiH. Želimo dobre odnose sa našim komšijama. Koliko zavisi od nas, nikakvo ulje na vatru nikada nećemo da dolivamo.


SA TUSKOM ZA DESETAK DANA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će već za desetak dana ponovo putovati u Brisel. On bi oko 14. jula trebalo da se sretne sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom. Vučić će sa Tuskom razgovarati o dinamici i rokovima evropskog puta Srbije.


EEAS: VUČIĆ I TAČI RADE NA OTPOČINJANJU NOVE FAZE DIJALOGA


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači saglasili su se danas, na neformalnom sastanku u Briselu, da rade na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine radi normalizacije odnosa i pomirenja, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). Vučić i Tači su, takođe, odlučili da njihovi timovi počnu da rade na pripremama s tim u vezi, i naglasili važnost primene dosad postignutih dogovora u dijalogu bez odlaganja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EEAS-a.


JOKSIMOVIĆ: SRBIJA IMA KAPACITETE ZA BRŽE KRETANJE KA EU


BEOGRAD (Tanjgu) - Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenila je da je porasla svest da je Srbija ključna zemlja od koje zavisi stabilizacija na Zapadnom Balkanu, i da od brzine kojom ka EU ide Srbija, a za koju se smatra da ima administrativne kapacitete za brže kretanje, će zavisiti i ukupna budućnost regiona.

Ona je, komentarišući današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija dobije jasan datum kako ne bi lutala kao "guske u magli", rekla da se u EU vidi pojačano interesovanje za Srbiju, i da visoka predstavnica Federika Mogerini i drugi zvaničnici u EU sa više pažnje posmatraju region.

Joksimović ističe da u EU raste svest o potrebi nove fokusiranosti na Balkan, te da je u Briselu postalo jasno da odsustvom Unije i instrumenata uticaja na Zapadnom Balkanu raste nestabilnost i u nekim zemljama deficit demokratskih potencijala, a da je pravi primer za to Makedonija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Лаки Топаловић

03.07.2017. 11:08

Који су то преговори када једна стране даје све, а друга добија све што пожели, готово безусловно? Јесу ли то преговори или је права реч предаја?

Gresni pop Milorad

03.07.2017. 13:53

@Лаки Топаловић - Zao mi je prijatelju sto vidim da ti ovi botovi nabacuju minuse u komentaru jer je isti na mestu

maniks

03.07.2017. 16:26

@Лаки Топаловић - Laki , zabrinjavajuce koliko minusa za istinu, ali to samo govori koliko je botova bez mozga.

Max

03.07.2017. 16:44

Sad je svima jasno da nam je Ustav po ko zna koji put pogažen, i mi kao narod od strane većine tabloida i nacionalng servisa smo dezinformisani i poniženi. Kad je Toma kao predsednik imao bilo šta sa zlikovcem Tačijem?. Čemu toliko ludilo na put ka EU kad se ne nazire ni izbliza nešto konkretno na našu korist sem uslovljavanja u nedogled.

dora

03.07.2017. 17:20

Mora se prvo primeniti dogovor oko ZSO, a sto se tice Srbije, ona je uvek spremna na dijalog.

Blagoje Jovovic

03.07.2017. 18:07

Nista cudno sto Taci hoce da poseti Srebrenicu,jer kao ozloglaseni vodja terorista normalno da hoce da oda pocast mudzahedinima i dzihadistima koji su stradali u Srebrenici.To je idealna prilika da bude uhapsen zbog monstruoznih zlocina nad Srbima i trgovinu organima.Verujemo da ce Dodik konacno uhaspiti ovog zlocinca.

Gale

03.07.2017. 20:14

Najbitnije je sacuvati dobre odnose i mir dok se ne postigne resenje i razgovarati jer samo tako mozemo postici nesto.