Brnabić: Postoji samo jedan premijer

Tanjug

petak, 30. 06. 2017. u 20:58

Брнабић: Постоји само један премијер

Foto: Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će nova vlada biti vlada kontinuiteta, kao i da postoji samo jedan predsednik Vlade Srbije

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je postoji samo jedan predsednik Vlade Srbije, kao i da će to biti vlada kontinuiteta.

Ona je za Sputnjik rekla i da će se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem konsultovati kao i do sada.

Upitana da prokomentariše navode da će odgovornost u vladi biti podeljena i da će potrpedsednik Ivica Dačić biti zadužen "za politicka pitanja", Brnabić je rekla misli da je od toga "možda napravljena preterana fama".

"Predsednik Vlade postoji samo jedan", istakla je ona ddoajući da je predsednik to sve dobro objasnio.

"Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dacić je i ministar spoljnih poslova. On svakako ima znacajno više politickog iskustva od mene i ja ću se kao predsednica Vlade oslanjati na njegovo politicko iskustvo. Sa druge strane, velika je podrška i to što je predsednik Republike u skladu sa ustavnim ovlašćenjima covek koji predstavlja zemlju i u kod nas i u inostranstvu. Svakako ću da se oslanjam i na njegovo iskustvo i znanje i veze i ugled koji uživa u inostranstvu.

Za mene se zna da sam jak timski igrac, jako puno polažem na tim, tako da ću se oslanjati i na prvog potpredsednika Vlade i na predsednika Republike i mislim da nema dileme da će to biti tim koji će raditi u najboljem interesu Srbije", navela je Brnabić.

Ona je rekla i da je dovoljno hrabra da potpiše i donese teške odluke, da će se konsultovati, ali će na kraju ona "presecati".

"Sve teške odluke će se donositi konsenzusom tih ljudi. Predsednik Republike je dobio skoro 56 posto glasova gradana Srbije, on je nesporno ogroman autoritet. Građani su za njega glasali u poslednja četiri kruga izbora i svaki put je dobijao sve više. I on i Srpska napredna stranka. Kao predsednik Vlade imam obavezu prema građanima Srbije da se u teškim odlukama konsultujem sa predsednikom Republike i da cujem glas naroda, što znaci i sa Srpskom naprednom strankom, koja je mene, kao nestranacku licnost predložila i podržala za predsednika Vlade. U tom smislu je Srbija, cini mi se, u sigurnijim rukama nego što je ikada ranije bila. Vraćam se na to da nemam problem sa donošenjem teških odluka, ali da imamo pametne ljude koji će zajedno donositi hrabre odluke", istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, između nje i Vučića za proteklih devet meseci nikada nije "zaškripalo", mada su imali i različita mišljenja i da je ramena argumenata izgledala odlično.

"Mislim da će moje konsultacije kao predsednika Vlade sa predsednikom Republike, biti slicne ako ne i iste. Sa tim što ćemo se svakako konsultovati oko nekih drugacijih pitanja, ali, vidite, ja imam tim u koji verujem. Konsultovaću se i sa svim ministrima u njihovim resorima jer oni sigurno više znaju od mene u svojim resorima. Slušaću tim, ali na kraju ću ja "preseći". Ali, ne plašim se donošenja odluka, jer ću se puno oslanjati i na svoj tim i na predsednika Republike. Imaću konsultacije i sa Srpskom naprednom strankom, koja me je podržala i dala mi većinu u Skupštini za ovu Vladu", rekla je Brnabićev.

Ona je istakla i da Vlada neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Gledaćemo da vodimo balansiranu spoljnu politiku, EU je bila i ostaje naš strateški prioritet zbog nas samih. Mi treba da se menjamo u skladu sa evropskim vrednostima, da ucimo od EU o finansijskoj, fiskalnoj, radnoj disciplini i etici, jer je to važno za sve gradane Srbije. U ovom trenutku sankcije Rusiji nisu u najboljem interesu Srbije", izjavila je Brnabić.

Takođe je ocenila i da u Srbiji "postoje urgetnija pitanja od Preambule Ustava Srbije", kao i da je apsolutno za vojnu neutralnost.

"Kao predsednik Vlade imam mnogo urgentnija pitanja kojima ću se baviti, svakako u prvih 100 dana Vlade. A to su pitanja o kojima ćemo mi morati da otvorimo širok dijalog, sa svim strankama zastupljenim u Parlamentu, ali i sa organizacijama civilnog društva i sa Srpskom pravoslavnom crkvom", objasnila je ona.

Upitana koji je njen stav po pitanju clanstva Srbije u NATO i vojne neutralnosti Brnabić kaže d aje apsolutno za vojnu neutralnost.

"Mislim da je to u ovom trenutku najbolja, i jedina ispravna pozicija Srbije".

Ona kaže da nije ni "proruski", ni proamericki covek.

"Ja sam premijer Republike Srbije i potpuno sam posvećena samo i iskljucivo boljitku Srbije i svih njenih građana. U tom smislu poštujem i jednu i drugu stranu", rekla je Brnabić ističući da takođe poštuje EU kao strateškog partnera, kao i druge prijatelje poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata dodajući i da je zahvalna predsedniku Republike, koji je otvorio i neka druga poglavlja u našim diplomatskim odnosima.

Brnabić je navela i da je Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu na listi prioriteta, ali je ocenila i da je to pitanje previše politizovano i trebalo bi ga skloniti iz sfere politizacije i pragmaticno o njemu razmišljati i naći rešenje za taj status.

"Mi ćemo na tome raditi i mislim da ćemo uskoro uspeti da nademo rešenje koje će biti prihvatljivo za sve. Ja ne vidim narociti problem u tome. Nama je taj centar značajan i svi naši partneri treba da razumeju da je nama taj centar značajan i da je on pre svega humanitarni", istakla je premijerka.

Za sebe kaže da je "ozbiljan patriota", i da se zbog toga pre 15 godina i vratila u zemlju i da je spremna da joj pomogne.

Objašnjava i da je dobro da se vidi da tradicionalni srpski patriotizam nema samo jedan oblik na koji su svi navikli i da zemlja treba da ide napred kao i da prepoznaje šta su novi trendovi, koji su trendovi koji dolaze i u politici i u ekonomiji i d a se zbog toga u ekspozeu fokusirala na digitalizaciju.

"Videla sam razne kritike. Mislim da možda neki nisu razumeli o cemu sam pricala", rekla je Brnabić navodeći da bez obzira na probleme koje imamo moramo da uhvatimo korak sa istinskom industrijskom revolucijom, jer ako sada Srbija ne iskoristi šansu, jako će zaostati, ne samo za najrazvijenijim zemljama.

Premijerka kaže da će se Srbija oslanjati i na rusko znanje i na rusku tehnologiju i da od Rusije imamo imamo puno toga da naucimo, jer je ona velesila u tome posebno u nanotehnologiji, ali da ćemo biti otvoreni i učiti od svih.

Ubeđena je da sa Rusijom može pouno da se uradi i to najviše u sferi tehnologije, digitalizacije i inovacija, ali i svega ostalog.

"Otvoreni smo, Srbiji su potrebne investicije. Srpski narod ima tradicionalno prijateljstvo sa ruskim narodom i kao predsednik Vlade nameravam da tome ukažem izuzetno poštovanje", rekla je ona.

Navela je da o digitalizaciji govori kao o jednom talasu koji će preplaviti celu našu ekonomiju i o suštinskoj promeni ekonomije, a da u poljoprivredi možda imamo i jedan od najvećih potencijala.

Pomenula je i institut „Biosens“ i gde je najmodernija, najnaprednija primena digitalizacije i informacionih tehnologija u poljoprivredi.

"Radujem se tome, da ucimo od Rusije, ali i da ih pozovemo da vide i šta radi institut „Bio Sens“ i da vidimo kako zajedno možemo od toga da napravimo pravo čudo", rekla je ona.

Ona smatra i d aje u ovom trenutku potrebno obezbediti veću regionalnu stabilnost i da je to Srbiji potrebno za dalji rast.

"Ne možemo ocekivati da će investitori dolaziti, da će novac koji medunarodne finansijske institucije i banke plasiraju u Srbiji biti jeftin, ukoliko nemamo stabilnost u celom regionu", precizirala je Brnabić ističući da Srbija treba da bude ta koja će pokrenuti dijalog oko veće regionalne stabilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

mirjana

01.07.2017. 07:15

ana prvo resi cenu struje i dal ti je obracun jasan i ukini sraman zakon o tv taksi da placa i onaj ko nema uredjaje za gledanje i slusanje

Branko

01.07.2017. 12:54

To sto su opozicija i novinari pustili tu dezinformaciju je ono sto zbunjuje narod.