Agencije: Izbor vlade premijerke Brnabić je istorijski potez

Tanjug

četvrtak, 29. 06. 2017. u 21:22

Агенције: Избор владе премијерке Брнабић је историјски потез

Foto Tanjug,T.Valić

Američka agencija AP i francuski AFP objavili su večeras da je srpski parlament izabrao za premijera Anu Brnabić, prvu ženu i prvog deklarisanog pripadnika LGBT populacije na toj funkciji
Američka agencija AP i francuski AFP objavili su večeras da je srpski parlament izabrao za premijera Anu Brnabić, prvu ženu i prvog deklarisanog pripadnika LGBT populacije na toj funkciji, uz ocenu da je to "istorijski potez" za "konzervativnu zemlju i čitav balkanski region".

Američka agencija ističe da je predsednik Aleksandar Vučić imenovao Brnabić, obrazovanu na Zapadu, uprkos protivljenju tvrdokornih nacionalista, ali i ocenjuje da će on najverovatnije ostati "glavni lider" zemlje.

I AP i AFP navode da su imenovanje Brnabić mnogi videli kao Vučićev pokušaj da udovolji Evropskoj uniji, koja je zabrinuta zbog "sve bližih odnosa Srbije sa Rusijom".

AFP konstatuje da će kabinet Brnabić biti vrlo sličan dosadašnjoj vladi, koju je vodio Vučić, ali dodaje da će u njoj biti i "nekoliko otvoreno proruskih ministara", uključujući ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra bez portfelja Nenada Popovića.

Vest o tome da je za vladu 41-ogodišnje Brnabić glasalo 157 poslanika, a 55 bilo protiv prenela je i ruska agencija TASS.

Italijanska agencija Ansa je, takođe, izvestila da je Ana Brnabić, deklarisana gej osoba i prva žena u istoriji Srbije postala premijer pošto je dobila poverenje 157 poslanika u parlamentu dok je 55 njih bilo protiv.

Ansa podseća da joj je ovu dužnost poverio sredinom juna predsednik Aleksandar Vučić, izazvavši time oštre kritike opozicije.

Agencija ističe da je Brnabić obećala da će integracija Srbije u EU biti jedan od prioriteta njene vlade, koja će istovremeno nastaviti da održava dobre odnose sa Rusijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

srle

29.06.2017. 22:18

Prva zena premijer nase zemlje je svakako istorijski trenutak, svidja mi se to sto je poznato da su zene istrajnije u ostvarivanju ciljeva a premijerka je zacrtala veoma dobre i kvalitetne ciljeve po nas.

eyey

29.06.2017. 23:13

Ko god sta rekao, Ana je neko ko je strucan i iza sebe ima velike rezultate i sigurna sam da ce voditi vladu kako dolikuje.

Aca

30.06.2017. 00:57

Previše su se fokusirali na stavku da je pripadnik LGBT populacije, mislim da se više treba fokusirati na rad, a to koje je seksualne orijentacije je potpuno nebitno, niti da li je muško ili žensko.

mica

30.06.2017. 06:45

Ana pokazi im da i zene mogu da vladaju svetom, i to bolje nego muskarci svaka cast izuzecima.