Svađali se i o kursu nove Vlade!

D. Milinković - S. J. Matić

sreda, 28. 06. 2017. u 21:05

Свађали се и о курсу нове Владе!

Foto N. Fifić i A. Stanković

Burna rasprava u parlamentu o programu rada i sastavu vlade, vlast i opozicija ostale na starim pozicijama. Spremna sam na konstruktivne kritike, na uvrede ne odgovaram - poručila Brnabić

ODNOS snaga u Skupštini Srbije, koja je u sredu započela sednicu za izbor nove vlade, ni posle celodnevne rasprave nije se promenio: mandatarka Ana Brnabić i njen ministarski tim mogu da računaju na podršku skoro cele vladajuće koalicije, dok opozicija ostaje protiv.

Stav nije promenio ni lider JS Dragan Marković Palma, koji se s poštovanjem obratio mandatarki, ali je potvrdio da zbog njene biografije ne može da pritisne "zeleni taster". Kad se sve sabere, očekuje se da za novi tim u Nemanjinoj glasa više od 150 poslanika.

Kandidati za ministre, njih 21, predvođeni Brnabićevom, strpljivo su u klupama slušali višesatnu polemiku - pohvale poslanika vladajućih stranaka, za koje je njen ekspoze patriotski i dokaz kontinuiteta u politici, i oštre kritike opozicije, koje u programu Brnabićeve vide spisak lepih želja.

Tokom celodnevne debate, vlast i opozicija su razmenjivale optužbe oko poznatih tema - jedne je "žuljala" Evropa, druge Rusija, treći su se bunili jer u ekspozeu nema Vojvodine, a četvrti što ima "malo" Kosova, peti su umesto digitalizacije tražili kanalizaciju...

Dok je trajala rasprava u sali, u holu Skupštine ređali su se opozicioni poslanici koji su držali konferencije za medije na kojima su iznosili ocene protiv Vlade, a lider "Dveri" Boško Obradović svoj stav je simbolično "ilustrovao" ikebanom koju je doneo u parlament.

- Nazivali su me "sultanija, fikus, Mirko Cvetković, homopremijerka". Za sve predloge i konstruktivne kritike biću otvorena, ali neću se obazirati i odgovarati na lične uvrede koje mi se upućuju, nego ću raditi svoj posao. Najveća odgovornost biće na meni, neću se skrivati iza svojih saradnika i o našim rezultatima redovno ću podnositi izveštaj javnosti - jasno je Brnabićeva poručila poslanicima.

ODBRANA LONČARA ANA Brnabić posebno je istakla da je ponosna što je Zlatibor Lončar prihvatio da bude u njenoj vladi:
- On je čovek koji je najstrašnije napadan, a sve to vreme je radio svoj posao. Srpsko zdravstvo je 2012. bilo najgore u Evropi, a poslednje dve godine je napredovalo toliko da je danas 24. u Evropi i ispred osam država EU.

Prvi je nakon jednoipočasovnog izlaganja ekspozea u raspravu sa budućom premijerkom krenuo lider radikala Vojislav Šešelj, koji je pitao Brnabićevu da li je u sukobu interesa, jer je njen brat direktor firme "Aseko" koja za Vladu radi poslove, a nije angažovana preko tendera i prošle godine su prihodovali 32 miliona evra.

Brnabićeva je navela da želi transparentno da uđe u mandat, da će to biti standard u njenoj Vladi i potvrdila da je još kad je postala ministarka Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila potencijalni sukob interesa:

- Odgovorili su da mogu da radim, a ako se na tenderu pojavi "Aseko" da onda to prijavim Agenciji. Moj brat ima 44 godine, svoju porodicu i karijeru. Da li sad to znači da treba da da otkaz i prestane da radi, jer sam postala premijerka. Otkad sam u Vladi "Aseko" nije dobio nijedan posao.

Uključio se i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je na Šešeljeve kritike na ekspoze i sastav nove vlade poručio - "ko o čemu, neko o poštenju":

- Ne znam da li da ulazim u duel sa čovekom koji je osvojio tri puta manje glasova od Belog Preletačevića - "pecnuo" je Martinović Šešelja, pošto je lider SRS naprednjake optužio da su "predali izvršnu vlast" i da nemaju kontrolu nad Vladom, jer od 22 člana kabineta oni imaju samo sedam.

POPOVIĆU POMOĆNA STOLICA NA MESTIMA u skupštinskoj sali predviđenim za članove Vlade nije bilo dovoljno mesta za 21 člana, koliko će ljudi brojati budući kabinet Ane Brnabić. Zato je doneta još jedna stolica na kraj reda, u koju se smestio Nenad Popović, budući ministar bez portfelja, zadužen za inovacije.

Nadovezao se lider LDP Čedomir Jovanović, koji je pitao kako Vlada može biti opredeljena za EU, kad mandatarka predlaže ministra koji je protiv toga:

- Što se tiče kadrovske kombinatorike, ona je fantastična, sjajna. Mislim da srpska vojska zaslužuje Vulina kao ministra odbrane, kao što Vlada zaslužuje na pomoćnoj stolici Nenada Popovića, jer je to mera našeg digniteta u odnosu sa Rusijom - primetio je Jovanović.

Na to je Brnabićeva kategorički uzvratila:

- Srbija će, pošto me kritikuju i ekstremna desnica i ekstremni liberali, ostati vojno neutralna i neće priznati Kosovo.

Najviše pažnje izazvalo je izlaganje Dragana Markovića Palme, koji je ostao nepokolebljiv:

- JS podržava Vučića, ali nećemo glasati za mandatarku. Ana Brnabić je za mene dama i neću reći nijednu ružnu reč o njoj, ali ne možemo glasati, jer za funkciju premijera mora da postoji određena biografija. Niko nije vršio pritisak na mene da promenim stav. Izvinjavam se ministrima, jer se u "paketu" sa premijerkom glasa i za njih.

Boško Obradović (Dveri) podgrejao je atmosferu kad je na početku govora rekao da je "Srbija dobila premijerku Hrvaticu i lezbijku", a zatim i da "nema ništa protiv da žena dođe na čelo Vlade".

ĐORĐEVIĆ: PRVO IDEM U KRAGUJEVAC ODMAH po izboru nove vlade otići ću u Kragujevac, posle upozorenja Fiskalnog saveta da tom gradu preti bankrot. Moram da vidim kako su radili dosad na tim poslovima, da napravimo analizu i da vidimo zatečeno stanje, probleme. Videću i sa premijerkom šta je sve prioritet, kako bismo radili na tome. Kao najveće izazove na novoj poziciji vidim sve što bi moglo da doprinese tome da živimo bolje, da Srbija bude ekonomski jaka - rekao je Zoran Đorđević.

- Kosovo nije izdala žena, već Vučić, Nikolić, Dačić, Vulin. Ova Vlada je politički Frankenštajn, vrhunac DOS. Ovo je poniženje za sve Srbe na Vidovdan - rekao je Obradović, ali ga je prekinula Maja Gojković, koja mu je izrekla dve opomene.

Pre toga Obradović je rekao da se mandatarka nije izjasnila o Kosovu i da u biografiji piše da je radila kao medijski oficir između institucija Velike Britanije i NVO u Srbiji, a pitao je i zašto nije rekla u kojoj državi žive Srbi na KiM.

- Odgovor na pitanje gde žive Srbi na KiM potražite u Ustavu. A kad je reč o stranim kompanijama, svojevremeno sam radila za info-centar koji je smešten u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Londonu. Verovatno je i SPC strani tajni agent.

Na Obradovićev govor reagovao je i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, navodeći da u psihologiji postoji nešto što se zove podsvest:

- Obradović se promenio, počeo je da se lepo oblači, moderno izgleda i postao je uglađeni političar. Očigledno je da ga neko iz gej zajednice dobro savetuje. Ovo su reči Predraga Azdejkovića. Kad to povežemo sa podsvešću meni je sve jasno.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je da ta partija neće glasati za Brnabićevu, jer nije pomenula Vojvodinu. Glas neće dati ni SDS-NPS, DSS, DS, Zoran Živković... Balint Pastor (SVM) kazao je da će podržati Vladu i da se očekuje da i nova nastavi da brine o manjinama kao i prethodna.

AMBASADORI NA GALERIJI

EKSPOZE mandatarke s velikom pažnjom pratile su i mnogobrojne strane diplomate. Između ostalih, na galeriji u Skupštini Srbije bili su i ambasadori SAD i Nemačke, Kajl Skot i Aksel Ditman, kao i kineski ambasador Li Mančang.

"PORANILI" ŠARČEVIĆ I VUKOSAVLjEVIĆ

MEĐU prvima su u sredu u Skupštinu stigli ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar kulture Vladan Vukosavljević, koji će i u novoj vladi zadržati te resore. Poranile su i "novajlije" u kabinetu koji je predložila Brnabićeva - ministar bez portfelja Nenad Popović i ministar za državnu upravu Branko Ružić. Kada je Brnabićeva čitala imena predloženih ministara, najveći aplauz poslanika dobio je Aleksandar Vulin, koji bi trebalo da preuzme resor odbrane.

VULIN: NEĆEMO SE SVRSTAVATI

MINISTARSTVO odbrane je veliki izazov i velika čast. Sadašnji prioriteti - osavremenjivanje opreme, bolji položaj pripadnika vojske, unapređenje namenske industrije i vojna neutralnost - ostaće ciljevi i kad preuzmem funkciju ministra. Naša politika jasno je formulisana godinama unazad, a to su saradnja i poštovanje sa NATO, Rusijom i Kinom. Nemamo želju da se svrstavamo u bilo kakav vojni savez, ali hoćemo da vodimo računa o svojoj bezbednosti - izjavio je Aleksandar Vulin.

PALMA KUCAO SMS PORUKE

U TRENUTKU kada je mandatarka rečima - "Živela Srbija" završila ekspoze, predloženi kandidati za ministre i poslanici ustali su i to pozdravili aplauzom. Upadljivo je, međutim, bilo da je lider JS Dragan Marković Palma, koji je poručio da Brnabićeva nije njegov premijer, ostao da sedi i sve vreme je kucao poruke na telefonu.

APLAUZI, ŽAGOR I NAMIGIVANjE

PRVI aplauz tokom izlaganja ekspozea mandatarka Ana Brnabić dobila je kad je izgovorila da je "čast služiti svojoj zemlji i gledati kako se ona menja nabolje". Odobravanje je stizalo i kad je govorila o stanju u državnoj kasi, izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu... Poslanici su pažnju gubili kad je izlagala teme poput digitalizacije i IT sektora, pa je mandatarka morala da ih zamoli za više pažnje. Brnabićeva je, u jednom trenuku, skrenula pogled sa ekspozea i ugledala nekog od poslanika kojem je namignula.

VUČIĆ O "UTICAJIMA" OKO MINISTARA TIM BIRALI GRAĐANI, A NE RUSIJA I ZAPAD

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je u sredu da je mandatar Ana Brnabić predložila Vladu koja je formirana "pod uticajem" građana, a ne Rusije ili Zapada.

- Vlada Srbije je jedino pod uticajem građana. Niko drugi ne može bilo koga da dovede na vlast, u Srbiji biraju građani - poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje kako komentariše izjave da je Srbija pod ruskim uticajem.

On je rekao da je čuo primedbe nekih da smo sluge Zapada, i drugih da smo postali ruske sluge:

- Oni verovatno polaze od sebe, žele da budu sluge, jednog dana ruske, a drugog dana zapadne. Mi nismo sluge.

Vučić se osvrnuo i na izjavu ambasadora SAD Kajla Skota o "malignom uticaju" Rusije u Srbiji:

- Ne vidim ničiji maligni uticaj. Srbija ima prijatelje i na Istoku i na Zapadu, ide ka EU, ali će čuvati dobre odnose sa ruskim prijateljima. Sa Skotom imam korektne odnose, ali nismo uvek saglasni u svemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije