Kraj sednice o Vladi Srbije, nastavak u četvrtak

Tanjug/Novosti online

sreda, 28. 06. 2017. u 10:32

Крај седнице о Влади Србије, наставак у четвртак

Foto Tanjug

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić iznela je danas u Skupštini ekspoze pred poslanicima, kao i predlog ministara. DS, LDP, LSV, Dveri saopštile da neće glasati za novu vladu. Nastavak rasprave u četvrtak

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić iznela je danas u Skupštini ekspoze pred poslanicima, kao i predlog ministara. DS, LDP, LSV, Dveri saopštile da neće glasati za novu vladu. Nastavak rasprave biće u četvrtak.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je danas će ta partija svim srcem glasati za mandatarku Anu Brnabić i predložene ministre i podvukao da je mandatarka u politički život uvela novi stil, da na državu ne treba da se gleda stranačkim očima.

Opozicija je zamerala kontinuitet, a pojedini su izrazili sumnju da će Brnabić voditi vladu uz opasku da je "ikebana, maska", te da nema političku moć i iskustvo.

U žustroj raspravi u kojoj je na kritike opozicije često odgovarala i mandatarka, izrečene su i dve opomene Bošku Obradoviću zbog vređanja.


PRISTIGLI I PRVI MINISTRI

Među prvima su u parlament došli i ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji će i u novoj vladi zadržati te resore.

U Skupštinu Srbije je stigao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji će i u novoj vladi predvoditi ta ministarstva, a zatim i ostali predloženi za članove kabineta Brnabić.

Desetak minutak pred početak sednice došao je i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.* Foto: Aleksa Stanković

DOŠAO I AMERIČKI AMBASADOR

Neposredno pred početak sednice stigli su i Dušan Vujović, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić, Nela Kuburović, Aleksandar Vulin...

U parlament je stigao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijerku.

U Skupštinu Srbije stigli su i ambasadori pojedinih zemalja, među kojima je i američki Kajl Skat.* Foto: Aleksa Stanković

MANDATARKA ANA BRNABIĆ STIGLA U SKUPŠTINU

Mandatarka Ana Brnabić stigla je u Skupštinu Srbije gde će poslanicima predstaviti ekspoze i predstaviti članove kabineta.

U Narodnu skupštinu već su došli predloženi ministri, a među prvima Nenad Popović i Branko Ružić.

Očekuje se da uskoro počinje sednica na kojoj će se raspravljati o predlogu Ane Brnabić.* Foto: Aleksa Stanković

POČELA SEDNICA, KASNILA JER JE ANTIĆU POZLILO

Posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti birana nova vlada počela je danas nešto posle 10.30, jer je jednom od kandidata za ministra, Aleksandru Antiću pozlilo. Opširnije pročitajte OVDE.

U parlament je uoči početka sednice stigla mandatarka Ana Brnavić i kandidati za članove njenog kabineta.

Mandatarka Ana Brnabić na sednici će predstaviti ekspoze i sastav kabineta.

Prema Predlogu odluke o izboru vlade, nova vlada imaće četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.


* Foto: Aleksa Stanković

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon izbora, predsednik Vlade i njeni clanovi polažu zakletvu pred poslanicima, cime pocinje da teče njihov mandat.

Nova vlada Ane Brnabić biće 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

Na početku rada, Nemanja Šarović iz SRS se javio po povredi Poslovnika, navodeći da nema opravdanja za kašnjenje, posebno sednice na kojoj će biti izbarana vlada.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da je jednom od kandidata za ministra pozlilo.

"Bavila sam se tim pitanjem a ne vašim opservacijama o tome šta bi trebalo da uradim ili ne", kaže Gojković.


* Foto: Aleksa Stanković


BRNABIĆ: ČAST JE SLUŽITI SRBIJI, NASTAVLjAM NA DOBRIM TEMELjIMA

Čast je služiti Srbiji kako bi se ona menjala na bolje, rekla je danas mandatarka Ana Brnabić na pocetku ekspozea pred poslanicima Narodne Skupstine i istakla da njena vlada nastavlja posao na odlicnim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksandra Vučića.

"Važno je da se usaglasimo oko prirotieta i napravimo društveni dogovor oko toga sta zajedno mozemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država", istakla je Brnabić.

Vreme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo i pojednci hrabri da zajedno pomerimo granice i zakoračimo u budućnost svih nas.

"U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje zelje da uradim nesto za svoju zemlju. Ccast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala na bolje" rekla je Brnabić i dobila prvi aplauz poslanika.* Foto: Aleksa Stanković

SA DIGITALNOM REVOLUCIJOM SUSTIĆI ĆEMO RAZVIJENI SVET

Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić istakla je danas, iznoseći svoj ekspoze Skupštini Srbije, da je Srbija spremna da predvodi ceo region u digitalizaciji, odnosno promenama koje slede i stvaranju novih mogućnosti za sve.

"Sa 4. industrijskom revolucijom, odnosno digitalnom revolucijom, imamo šansu da nadoknadimo zaostajanje i uhvatimo priključak sa razvijenim svetom. Ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo pobednička drustsva idu u susret promenama", poručila je ona.

Istakavši da će digitalizacija biti u vrhu prioriteta buduće vlade, kazala je da je sada trenutak da odemo korak dalje i društvo i privredu prevedemo u 21. vek, koji obeležava digitalizacija.* Foto: Aleksa Stanković

ODLUKE MOG TIMA, ISTINU I ČINjENICE BRANIĆU SA DOSTOJANSTVOM

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić pozvala je danas poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji buducnosti za sve nas, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Ona je istakla da će njen tim raditi jedinstveno, da će nastupati zajednički u odbrani svojih stavova i odkluka, ali i naglasila da će najveća odgovornost u svemu biti - njena.

"Najveća odgovornost biće na meni, neću se skrivati iza saradnika, redovno ću izveštavati javnost o tome šta nameravamo, podsticaću konstruktivnu kritiku i uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene proteklih dana i koje mogu da očekujem i ubuduće, ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanstvom i dignitetom, " poručila je Brnabić.* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ O TEMELjU KOJI JE OSTAVILA VUČIĆEVA VLADA

Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić istakla je danas, iznoseći svoj ekspoze Skupštini Srbije, da vlada ima dobar osnov koji je postavila prethodna.


Ona je ukazala da je vlada Aleksandra Vučića uspela da zaustavi bankrot države, od kojeg su nas delila svega tri meseca, uspela da konsoludije budžet i smanjji deficit sa kojima su se ranije vlade neuspešno borile, i popravljen je rejting na Duing biznis listi, gde smo na 47 od 190 zemalja sveta.

Ukazala je da je započeta opsežna i sveobuhvatna reforma državen uprave, koja ima za cilj servis građana, pojednostavljenje administrativnih procedura.

Poslednjih godina, kako je istakla, izgrađeno je više kilometara puteva nego decenijama pre toga, a dobra infrastruktura je uslov za povećanje investicija i razvoja privrede.

Podsetila je i da je Srbija 2014. započela pregovore sa EU o članstu, u kojima je otvorila 10 pregovaračkih poglavlja.

„Stub dijaloga predstavlja nacionalni konvent za EU, koji okuplja više od 700 organizacija civilnog društva, što potvrđuje da je uspostavljen široki koncenzus društva“, rekla je Brnabić.* Foto: Aleksa Stanković

OBRAZOVANjE DRUGI PRIORITET VLADE

Obrazovanje će, posle digitalizacije, biti drugi najvažniji prioritet vlade, poručila je danas pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

"Da unapredimo obrazovni sistem, podsticaćemo analitički sistem razmišljanja. Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost, da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzentički duh kod mladih, što ne znaci da svi mladi treba da budu preduzetnici", rekla je Brnabić, primetivši da su takvi principi i nju vodili pre nego što je došla u državnu upravu.

Obbazovanje je najveća vrednost 21. veka i moramo ga negovati, poručila je Brnabić, dodajući da je važno da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

"Kad završimo školu pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju", navel je mandatarka.

Zato će, kako je poručila, tim u vladi raditi u najboljem interesu Srbije, a ona veruje da će nova vlada umeti da odgovori brojnim izazovima.

"Ohrabrivaću dijalog kako bismo donosili dobre odluke za Srbiju", poručila je Brnabić, dodajući da će svako konstruktivno rešenje naići na otvorena vrata u njenom tumu.* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ: SAMO POBEDNIČKA DRUŠTVA IDU U SUSRET PROMENAMA

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je danas u Skupštini mandatarka Ana Brnabić.

Brnabić je u ekspozeu istakla da će njen kabinet raditi timski, da će odluke braniti s dostojanstvom i da veruje da rezultate njene vlade neće moći da ignorišu ni oni koji su se protivili njenom izboru.

Istakla je da njen kabinet nastavlja na dobrim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksabndra Vučića.

Poručila je da Srbija ima šansu da nadoknadi zaostajanje i uhvati priključak sa razvijenim svetom.

Promene su neminovne i nezaustavljive, rekla je i dodala:

"Samo pobednička društva idu u susret promenama", poručila je ona.* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ:POVEĆAĆEMO PLATE, ZADRŽATI FINANSIJSKU STABILNOST

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je danas da je jedan od prioriteta njene vlade nastavak ekonomskih reformi, te da očekuje stalni godišnji rast BDP od 3,5 odsto, kroz povećanje investicija, izvoza robe i usluga i smanjenja udela javnih rashoda.


Za to je potrebno dalje unapređenje poslovnog okruženja, politička stabilnost i dalje približavanje EU, naglasila je Brnabić u ekspozeu.

* Foto: Nikola Fifić

To podrazumeva i nastavak reforme državne uprave i efikasniji rad države, koja treba da bude servis građana.

"Važno je da u javnim finansijama zadržimo red koji je uvela prethodna vlada", podvukla je Brnabić i istakla da je potrebno da vlada dobro planira prihode i rashode.

Podsetila je da smo prošli uspešno šest revizija sa MMF, da je sada na redu sedma i da će ove godine biti završen uspešno aranžman sa MMF.

Kako je rekla, napori pre svega građana i vlade prepoznati su od strane MMF, Svetske banke, i drugih institucija.


* Foto: Aleksa Stanković

"Nastavićemo rigoroznu kontrolu trošenja novca, a opšti deficit države treba da bude ispod jedan odsto, a sa daljim rastom ekonomije da se spusti javni dug na 60 odsto BDP", istakla je.

To bi, kaže, stvorilo prostor za plate i penzije i za nove investicije i infrastrukturu.

"Povećaćemo plate u javnom sketoru", kategorična je Brnabić.

"Pojedinac ne može sam ili može malo i tražim vašu podršku da modernizujemo državu i napustimo birokratski način razmišljanja" rekla je ona.

Javne finansije su, podsetila je, žila kucavica ekonomskog sistema i pravilnim radom imaćemo povećanje plata u javnom sektoru, ali će se raditi i na smenjenju opterećenja poslodavaca.

BRNABIĆ: KAKO DO RAZVIJENE EKONOMIJE...

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić istakla je da pravni okvir u Srbiji ne sme da bude prepreka inovacijama.

"Neophodno je prepoznavanje novih organizacija kompanija i poslovnih promena koje donose nove tehnologije", rekla je Brnabić, čitajući svoj ekspoze.

Ona je dodala i da je vizija njene vlade razvoj preduzetništva koje je zasnovano na znanju i inovativnosti.

Veliki potencijal brzog razvoja ekonomije je u digitalizaciji tradicionalnih grana privrede, poput poljoprivrede, rekla je Brnabić, navodeći primer korišćenja senzora, i bespilotnih letelica.

"To proizvodnju čini zdravijom, jeftinijom i sigurnojom", rekla je Brnabić.

Mi kao društvo, dodala je, moramo da idemo u susret promenama koje će ubrzati naše pridruživanje razvijenim ekonomijama.

Dodala je i da je neophdono je da se motivišu uspesni poslovni ljudi Srbije da investiraju u inovativna preduzeća, čime će se, kako je rekla, uvećavati domaći kapital, a inovativni preduzetnici imaće više izvora finansiranja.


* Foto: Aleksa Stanković

Ona je istakla da će buduća vlada pokušati da odvoji još veća sredstva iz budžeta za inovacioni fond, po ugledu na Izrael, koji je, na taj način postala jedna od najnaprednijih država sveta.

Mandatarka je dodala i da je cilj nove vlade da svaki strani investitor angažuje lokalne firme kao izvođače i proizvođače.

"Vlada će raditi na osnaživanju domaćih firmi da ispune zahteve i standarde stranih investitora", rekla je Brnabić.

Ona je podvukla i da će buduća vlada raditi na osnaživanju ženskog predzetništva, kao i preduzetništva mladih i socijalnog preduzetništva.

Kada je reč o restrukturiranju i racionalizaciji javnih preduzeća u državnom vlasništvu, Brnabić je rekla da će taj proces biti odlučno nastavljen racionalizacijom broja zaposlenih, kao i rešavanjem nagomilanih dugova i velikog potraživanja.

"Od 17 strateški važnih javnih preduzeća u državnom vlasništvu, kod deset je status već rešen, a u toku je rešavanje ostalih sedam. To će imati pozitivan uticaj na javne finansije, jer će budžetska podrška preduzećima sa velikim gubicima biti manja", rekla je Brnabić.

* Foto: Nikola Fifić

Veliki napredak ostvaren je u oblasti putne infrastrukture, rekla je Brnabić, ukazujući da se Koridor 10 privodi kraju, dok će ostale deonice, najavila je, biti završene u prvoj polovini naredne godine.

U tom cilju, podvukla je, potrebno je raditi na jačanju regionalne saradnje i povezivanju infrastrukturne mreže.

"Još 900 kilometara puteva moramo da rehabilitujemo u narednih nekoliko godina", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, povezivanje Srbije sa ostatkom sveta zavisi i od modernizacije i širenja železničke mreže.

"Počećemo tokom ove godine modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta", najavila je Brnabić.

Kada je reč o vazdušnom sektoru, ona je rekla da je ukupan prhod uvećan za 70 odsto u odnosu na prethodne godine, i da je potpisano više od 30 važnih sporazuma u toj oblasti.

"Kako bismo osigurali dalji rast i nova radna mesta na Aerodromu Nikola Tesla, stupićemo u koncesioni aranžman, a zatvaranje te transakcije očekujemo u martu naredne godine", rekla je Brnabić.* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ: KLjUČNI DIGITALIZACIJA I IT SEKTOR

Mandatarka Ana Brnabić danas je, predstavljajući ekspoze poslanicima u parlamentu, rekla da je digitalizacija ključna poluga za nastavak ekonomskog rasta i razvoja zemlje.

"Tome ćemo pristupiti odmah" podvukla je Brnabić.

Kako je rekla, IT sektor je ključan, šest puta je profitabilniji od drugih sektora ekonomije i velika je šansa Srbije.

Ona je podvukla da imamo ogroman izvozni potencijal u IT sektoru, i iznela podatak da godišnje izvozimo u tom sektoru 400 miliona evra, a da je cilj da to bude, za pet godina, i čitavih 1,5 milijardi evra na godišnjem nivou.

Mandatarka je rekla da se suočavamo sa manjkom kvalifikovanih kadrova za IT sektor i da nam nedostaje oko 15.000 stručnih kadrova.* Foto: Aleksa Stanković

STVARANjE NOVIH STRUČNjAKA

Stvaranje novih stručnjaka biće jedan od prioriteta, rekla je mandatarka te da očekuje da se poveća njihov broj i da uhvatimo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

U tom smislu, dodala je, ključno je kvalitetno obrazovanje.

Kako je objasnila obrazovanje treba da podstiče inovacije, kritičko razmišljanje i obezbedi mladima veštine koje mogu da primene. . .

Uvodićemo konceptulano učenje, a važno je da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

Za to su nam potrebni i dualno i preduzetničko obrazovanje, a dualno obrazovanje ne stvara, istakla je, jeftinu radnu snagu, već povezuje privredu i obrazovanje na svim nivoima.

Preduzetništvo je više od nastavnog predmeta, to je stav, način, odnos prema životu...

"Nas strateški razvoj mora biti zasnovan na ljudskom kapitalu i razvijanju preduzetnickcih kompetencija kod što većeg broja članova drustrva", zaključila je Brnabić.* Foto: Aleksa Stanković

NE MOŽEMO U 21. VEK S PEČATIMA, ŠALTERIMA, PAPIRIMA...

Ne možemo u 21. vek s pečatima, šalterima i papirima, poručila je danas u Skupštini Srbije mandatarka Ana Brnabić, najavljujući promenu niza propisa koji će to u najskorije vreme urediti onako kako je u razvijenom svetu.


U tom je smmislu pomenula promenu mnogih propisa i donošenje novih, a s ciljem da se uštedi novac i vreme, pre svega građanima.

Kako je navela, modernizacijom državne uprave država postaje istinski servis građana i privrede, a digitalizacija državne uprave u obezbeđivanju elektronskih usluga biće zato jedan od prioriteta njene vlade.

"Elekstronskom upravom povećava se efikasnost i eliminiše korupcija", ocenila je.

* Foto: Nikola Fifić

Pomenula je da je od početka godine 6,7 miliona dokumenata postalo dostupno u elektronskom obliku, da su građani tako uštedeli šest miliona sati čekanja na šalterima, a da su time za razne takse platili čak 245 miliona dinara manje.

Brbnabić je najavila da će elektronsko plaćanje biti uvedeno za sva moguća plaćanja, pa i obaveza prema državi, te da će pečat otići u istoriju, jer, kako je primetila, i danas još postoji vise od 70 akata koji nisu usklađeni s aktuelnim propisima i zbog toga zahtevaju upotrebu pečata.

Uredićemo birački spisak, on će biti automatski ažuriran, a to će uvesti red i razum u državnu upravu, poručila je Brnabić.* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ: SLUŽBENICI DA BUDU EFIKASNI I FOKUSIRANI NA GRAĐANE

U odnosu na broj stanovnika, Srbija je jedna od zemalja sa najmanje zaposlenih u javnoj upravi, ali će najveći izazov biti da javni službenici budu efikasni i fokusirani na građane, poručila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.


Brnabić je, čitajući ekspoze, rekla da u javnoj upravi u Srbiji ima 6,4 zaposlena na 100 stanovnika, dok je prosek u Evropskoj uniji 8,5 zaposlenih na 100 stanovnika.

Prioritet buduće vlade, dodala je, biće omogućavanje efikasnijih i jeftinijih usluga za građane.

"Sledeće godine uspostavićemo nacionalnu akademiju za stručno usavršavanje u javnoj upravi", rekla je Brnabić koja je objasnila da će najveća promena biti edukacija javnih službenika na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i obavezna edukacija funkcionera.

* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ: BEZBEDNOST, U SVAKOM SMISLU...

Izuzetno je važan nastavak odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno podizanje kapaciteta policije za sprečavanje terorističkih napada, krijumčarenja i trgovini ljudima, kao i suzbijanje visokotehnoločkog kriminala, rekla je danas u ekspozeu mandatarka Ana Brnabić.

Brnabić je kazala da borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumeva efikasan i brz krivični postupak.

Prethodna vlada već je preduzela ključne mere u tom pravcu, nova će tim putem nastaviti, najavila je ona.

Isto tako je najavila povećanje kvaliteta i brzine razmene podataka između državnih organa, u cilju borbe protiv kriminala.

* Foto: Nikola Fifić

Strateški cilj je i rasterećenje sudova, dodala je Brnabić ukazujući da je broj slučajeva smanjen u prošloj godini i da će biti nastavljen rad na unapređenju pravne infrastrukture.

Prava nacionalna bezbednost ne može se postići isključivo jakim vojnim snagama, već iziskuje snažnu diplomatiju, intenzivan obaveštajni rad, fiskalnu disciplinu, i efikasnu vladu.

"Iznad svega biće neophodna podrška predsednika Republike i njegovo bogato iskustvo u oblasti spoljne i vojne politike", podvukla je Brnabić.

Ona je ukazala da ćemo ostati posvećeni ucecšću u mirovnim misijama, kao i da Srbija ostaje povećena programu Partnerstvu za mir.* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ: PREDLOG SASTAVA VLADE

Mandatarka Ana Brnabić predložila je Skupštini sledeći predlog za sastav vlade:

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova, Nebojša Stefanović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dušan Vujović, ministar finansija, Goran Knežević, ministar privrede, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Nela Kuburović, ministarka pravde, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandar Vulin, ministar odbrane, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

* Foto: Nikola Fifić

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Slavica Đukić Dejanović, zadužena za populacionu politiku, Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

Nova vlada imako je izglasaju poslanicvi, a najavljeno je da je za to obezbeđena većina, četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Brnabić je danas predstavila i svoj ekspoze, a vlada bi mogla da bude izabrana već u četvrtak, u zakonskom roku.* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ PREDSTAVILA ESPOZE, JEDNOČASOVNA PAUZA U PARLAMENT

U Skupštini Srbije danas je određena jednočasovna pauza, nakon što je mandatarka Ana Brnabić predstavila poslanicima ekspoze i predlog sastava nove vlade.

Ona je poručila da će ekonomski razvoj, digitalizacija i obrazovanje biti ključni prioriteti nove vlade.

Nastavak evropskih integracija i kontinuitet u reformama i spoljnoj politici su okviri rada njenog budućeg kabineta.

Istakla je da će njen kabinet raditi timski, da će odluke braniti s dostojanstvom i da veruje da rezultate njene vlade neće moći da ignorišu ni oni koji su se protivili njenom izboru.

* Foto: Nikola Fifić

Čast je služiti Srbiji kako bi se ona menjala na bolje, rekla je Brnabić na početku obraćanja poslanicima Skupštine Srbije i istakla da njena vlada nastavlja posao na odličnim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksandra Vučića.

Ukazala je na to da je vlada Aleksandra Vučića uspela da zaustavi bankrot države, od kojeg su nas delila svega tri meseca, uspela da konsoludije budžet i smanji deficit sa kojima su se ranije vlade neuspešno borile, i popravljen je rejting na Duing biznis listi, gde smo na 47 od 190 zemalja sveta.

Mandatarka Brnabić pozvala je poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji budućnosti za sve nas.

Istakla je da će njen tim raditi jedinstveno, da će nastupati zajednički u odbrani svojih stavova i odluka, ali i naglasila da će najveća odgovornost u svemu biti - njena.* Foto: Aleksa Stanković

SRBIJA OVOG PUTA MORA DA ISKORISTI SVOJU ŠANSU

Samo dijalog obezbeđuje stabilnost i osnov za dalji razvoj kojem težimo, poručila je danas mandatarka Ana Brnabić obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije i dodala da u svom budućem radu očekuje podršku predsednika države Aleksandra Vučića, pre svega imajući u vidu njegovo iskustvo i državnički ugled koji uživa u svetu.

Navodeći da će njena vlada slediti dosadašnju politiku prema Rusiji, da će proširivati dobre odnose s Kinom, Indijom, Južnom Korejom...ali i da će nastaviti da izgrađuje dobre odnose sa SAD u svim segmentima.


* Foto: Aleksa Stanković

ODNOSI SA BIVŠIM JUGOSLOVENSKIM REBULIKAMA

Kako je mandatarka navela, veliki smo put prešli u cilju uspostavljanja dobrih odnosa sa bivšim republikama i tu je, ocenila je, Srbija imala ključnu ulogu, a i dalje treba da bude glavni zagovornik razvijanja tih odnosa.

"Na današnji veliki dan, veliki srpski praznik, želim da poručim da nastavljamo politiku mira na KiM s ciljem postizanja istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda", rekla je Brnabić, te poručila da je neophjodno hitno formiranje Zajednice srpskih opština na principima Briselkog sporazuma.

"U svim ovim procesima računam na veliku podršku predsednika države, ali i prvog potopredsednika vlade", poručila je, te objasnila da u to veruje, jer jedino timski rad može da donese rezultate i promenu tako da svima bude unapređen život.* Foto: Aleksa Stanković

PROMENE SE NE DEŠAVAJU SAME

Građanim i građankama Brnabić je poručila da se promene ne dešavaju same od sebe, da se prave promene dešavaju samo kada svaki član ovog društva uradi svoj deo, "kad radimo zajedno odgovorni prema sebi, svojim porodicama, susedima, okruženju".

"Ono čemu želim da doprinesem je da kreiramo još odgovorniju vladu i državnu upravu koje rade za zajedničku dobrobit", rekla je mandatarka, te saopštila sastav svog kabineta.

Ekspoze je zaključila rečima da "će Srbija ovog puta svoju šansu iskoristiti".

Srbija, kako je naglasila, sada ima šansu, koja se dugo neće ponoviti, da iskoristi velike promene koje donosi digitalizacija, da potpuno preokrene svoju ekonomsku sudbinu.

"Nove mogućnosti pred nama ne zavise ni od koga, ni od čega drugog, već samo nas samih i naše spremnosti da pobedimo u veklikoj međunarodnoj utakmici. Ulazimo u dinamičan proces digitalizacije, modernizacije, intenzivnog obrazovanja i rada, proces brzog rasta, značajnog životnog standarda i boljeg života svih građana", naglasila je Brnabić.* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ:ZAJEDNICA SRPSKIH OPSTINA - HITNO

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji hitno treba uspostaviti.

"Cilj je održavanje političke stabilnosti u AP Kosovo i Metohija, nastavak pregovora sa predstavnicima privremene uprave u Prištini, ekonomsko osnaživanje Srba i nastavak podrške njihovom povratku", rekla je Brnabić izlažući ekspoze.

"Hitno treba uspostaviti Zajednicu srpskih opština, onako kako je predvićeno dogovorom iz 2015. godine", rekla je ona.* Foto: Nikola Fifić

RAŠKOVIĆ: GLAS ZA NOVU VLADU - GLAS ZA UNIŠTENjE SRBIJE

Šefica poslaničke grupe NS-Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić kaže da je glas za novu vladu - glas za uništenje Srbije.

Rašković Ivić je novinarima u parlamentu kazala da je ta poslanička grupa odslušala ekpoze Ane Brnabić i ocenila da je on lišen svake vizije i da ne govori o situaciji u zemlji.

"Najveći deo posvetila je digitalizaciji, a pola Srbije nema kanalizaciju", rekla je Rašković Ivić, dodajući da je ekspoze spisak lepih želja, da predstavlja kontinuitet prethodne vlade, a to, kako kaže, znači odustajanje od KIM i nastavak bezalternativnog puta ka EU.

Rašković Ivić kaže da će nova vlada i dalje raditi na "porobljavanju" Srbije od strane MMF, što, kako smatra, vodi u "kolonijalnu budućnost".

Prema njenom mišljenju, socijalnim pitanjima, selu, dijapsori, prosveti, kulturi, nije posvećena pažnja, kao ni medijskim i slobodama uopšte, izgradnji institucija i vladavini prava.

* Foto: Aleksa Stanković

ĆIRIĆ: DS NE GLASA ZA BRNABIĆ

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić izjavio je da poslanici te stranke ne mogu da podrže izbor Ane Branabić, ali je svejedno pozvao buduću premijerku da" pokaže dovoljno hrabrosti da štiti sve građane", bez obzira na to da li su u strankama vladajuće koalicije ili opozicije.

Primetio je i da kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave nije pokazala dovoljno hrabrosti.

Ćirić je novinarima u parlamentu rekao da Brnabić ima odgovornost prema građanskoj Srbiji i svima koji žele državu slobode, prava i demokratije.

"DS će svim snagama braniti prava i slobode građanke Ane Brnabić, kao i svih građana, ali ćemo žestoko napadati rezultate njenog rada i njenu preporuke za ovaj izazov koji dobila kao nova premijerka", rekao je Ćirić.

Naveo je da mandatarka u svom ekspozeu nije govorila o ljudskim slobodama, pravima i o demokratiji, nego je samo pomenula mogući dijalog i neophodnost dijaloga u rešavanju problema.

"U ovakvoj atmnosferi nema pravog dijaloga", rekao je Ćirić i naveo da je DS razočarana time.* Foto: Aleksa Stanković

JOVANOVIĆ: KLjUČNA SLABOST - KONTINUITET

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je danas da je ključna slabost nove vlade insistiranje na kontinuitetu.

"Svet se okrenuo na glavu poslednjih godinu dana i mi ne možemo da živimo sa glavom u pesku", rekao je Jovanović novinarima u parlamentu i dodao da Brnabićeva kao permijerka nema pravo da okrene glavu pred pitanjima koji traže odgovore, čak i ako nije u stanju da te odgovore i politiku realizuje.

Jovanović kaže da i dalje "visi nad glavom" ono što je rekao Aleksandru Vučcihu pre godinu dana, a to je definisanje Brisela kao prioriteta, a ne Moskve, zatim čuvanje mira kroz integraciju sa NATO-om, a ne da se, kako kaže, od Srbije pravi balkanski Kaljinjingrad, kao i presecanje Gordijevih čvorova 90-tih.

"Što se tiče kadrovske kombinatorike, ona je fantastična, sjajna. Mislim da srpska vojska zaslužuje Vulina kao ministra odbrane, imajući uvidu sve ono što su učinili omalovažavajući sami sebe od 90-te do danas. Mislim da srpska vlada zaslužuje na onoj pomoćnoj stolici (Nenada) Popovića, jer je to mera našeg digniteta u odnosu sa Rusijom", primetio je Jovanović.* Foto: Nikola Fifić

VUČIĆ: VLADA "POD UTICAJEM" GRAĐANA,NE RUSIJE, NE ZAPADA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je mandatar Ana Brnabić predložila danas vladu koja je formirana "pod uticajem" građana, a ne Rusije, ne zapada...

On je novinarima u Kruševcu rekao da je ponosan što vodi nezavisnu, suverenu zemlju u kojoj drugi ne donose odluke, kao i da je ponosan na vojnu neutralnost.  "Vlada Srbije je jedino pod uticajem građana. Niko drugi ne može bilo koga da dovede na vlast, u Srbiji biraju građani", poručio je Vučić na pitanje kako komentariše izjave da je Srbija pod ruskim uticajem.

Rekao je da je juče čuo primedne nekih da smo sluge zapada, i drugih da smo postali ruske sluge."Oni verovatno polaze od sebe, žele da budu sluge, jedan dan ruske, a drugi dan zapadne. Mi nismo sluge", podvukao je Vučić."Nemojte da pokušavate da nam odlučujujete hoćemo li da imamo i s kojim ponosom slavimo srpsku trobojku", naglasio je on.Po pitanju izjave ambasadora SAD o "malignom uticaju" Rusije u Srbiji, rekao je da ne zna šta je on tačno rekao, ali i da ne vidi ničiji maligni uticaj na Srbiju.Srbija, ponovio je, ima prijatelje i na istoku i zapadu, ide ka EU, ali će čuvati dobre odnose sa ruskim prijateljima.Sa Kajlom Skatom ima korektne odnose, rekao je i dodao da ne moraju uvek da budu saglasni u svemu.

ŠEŠELj: NEPRIRODNO DA VLADU VODI NESTRANAČKA LIČNOST

Lider SRS Vojisav Šešelj kritikovao je danas što se mandat za sastav nove vlade poverava nestranačkoj ličnosti, navodeći da je to "neprirodno stanje" koje, kaže, ne odgovara parlamentarnim demokratijama.

Njegovi navodi o SNS i navodnom sukobu interesa mandatarke, jer je firma u kojoj je njen rođeni brat jedan od direktora angažovana u poslovima za vladu, izazvali su reagovanje mandatarke Ane Brnabić, kao i šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića.

Šešelj je upitao kako može neko biti ministar ako nije član političke partije, te naveo da je SNS predala izvršnu vlast vladi od 22 člana među kojima je samo sesam njihovih.

"Ministri moraju da odgovaraju skupštini i svojoj političkoj partiji. A kakvi ministri mogu biti oni koji odgovaraju samo svojoj pameti? Nikakvi", rekao je Šešelj, te poručio SNS da će imati vladu nad kojom neće imati kontrolu.

ŠEŠELj: KO KONTROLIŠE VLADU

Šešlj navodi da se predsedniku Aleksandru Vučiću sada čini da ima kontrolu nad vladom, jer je situacija u državi relativno stabilna.

"Zamislite da vlada donese neku odluku protiv naroda, države, parlamentarne većine...Koja je garancija da neće?", upitao je Šešelj.

Šešelj je naveo da je danas kada je video američkog ambasadora Kajla Skota pomislio da je on došao kod predsednice parlamenta Maje Gojković da menja sastav vlade.

"Zamisli, Majo, kad sam ja došao u situaciju da branim Vulina", nasalio se Šešelj.

On je rekao da su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Maja Gojković dok su bili u njegovoj stranci, pored ostalog, lepili plakate, jer se tako stiče poverenje unutar stranke i poverenje naroda u stranku.

Šešelj je poslanici SNS Mariji Obradović, koja je na to reagovala iz skupstinske klupe, dobacio:

"Ti, što si nas nazvala majmunima, sve više ličiš na nas".* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ:NISAM U SUKOBU INTERESA, AGENCIJA POTVRDILA

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je danas da nije u sukobu interesa zbog toga što kompanija u kojoj je njen rođeni brat jedan od direktora učestvuje u tenderima za poslove države.

"To je mišljenje koje je dala Agencija za borbu protiv korupcije", rekla je Brnabić u skupstini, odgovarajući na navode lidera radikala Vojislava Šešalja da je u sukobu interesa.

Brnabić kaže da je još ranije kao ministarka Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila potencijalni sukob interesa, iako navodi, to nije bilo neophodno.

Dodala je da njen brat ima 44 godine i ne spada u njenu primarnu porodicu, te upitala - da li to znači da bilo koji član njene porodice terba da da otkaz i da prestane da radi?

Agencija je, kaže, bila jasna da nema sukoba interesa, ali da može da postoji percepcija sukoba interesa.

Ona je navela da je reč o međunarodnoj kampaniji Aseco, koja se pridržava ozbiljnih i striktnih antikorupcijskih mera, pogotovo ako se pokaže da postoji bilo kakav konflikt interesa, a posebno u poslovima sa javnom upravom i institucijama.

"Sa dve strane smo zaštićeni", rekla je Brnabić i istakla da je njen rad apsolutno transparentan.

Istakla je, inače, da će se pridržavati slova zakona odgovarajući na sva pitanja:

"Smatram da su legitimna i da treba da objasnim građanima", kaže Brnabić.

* Foto: Aleksa Stanković

BRNABIĆ: NEĆU ODGOVARATI NA UVREDE, RADIĆU SVOJ POSAO

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je danas da se neće obazirati i odgovarati na lične uvrede koje su joj upućene poslednjih sedam dana, nego da će raditi svoj posao.


Ona je u raspravi u Skupštini Srbije o izboru nove vlade rekla da su je nazivali “sultanija, fikus, Mirko Cvetković, homopremijerka” ali da ona neće odgovarati na te uvrede.


“Da li ja kao kandidat za predsednika vlade treba da se obazirem na to”, upitala je Brnabić i poručila da se neće obazirati na lične uvrede, ali da će biti otvorena za sve predloge i konstruktivne kritike.


Brnabić se osvrnula na uvrede koje su joj upućene nakon što je sef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović pitao da li će ona imati autonomiju u radu i neće zavisiti od predsednika Srbije.* Foto: Aleksa Stanković


OBRADOVIĆ: BRNABIĆ PROJEKAT TONIJA BLERA

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je danas da izbor Ane Brnabić za premijera vidi kao ostvarenje ideje Tonija Blera, specijalnog savetnika Aleksandra Vučića, da ona bude koordinator svih ministarstava.

Obradović je na pres konferenciji u skupstini, na koju je doneo ikebanu, rekao da je to rezultat i nastavak politike kolonijalnog položaja naše zemlje, nastavak subvencionisanja stranih firmi, rasprodaje privrednih i prirodnih bogatstava, "lizinga naših radnika"...

Ima utisak da se Brnabić ništa nije pitala i da su joj, kako kaže, izdiktirani i resori i ekspoze.

Vlada o kojoj se raspravlja u parlamentu nije nova, već je to praktično četvrta vlada Aleksandra Vučića, kaže, a za Brnabić je ponovio već izrečene floskule da je samo maska i fikus, odnosno "ženski Mirko Cvetković".

Za ekspoze je rekao da je "literarni sastav, bez ikakve konkretizacije, sa spiskom lepih želja", a neke od njih su, kako kaže, i njemu simpatične, poput ideja o zadrugarstvu, preduzetništvu, uvođenju socijalnih karata ili modernizacije javne uprave.

Foto A.Stanković


ŠEŠELj: PREDALI STE VLAST; MARTINOVIĆ: SNS IMA SVOG PREMIJERA

SNS ima puno poverenje u mandatarku Anu Brnabić i kandidate za ministre u novoj vladi, rekao je šef poslaničke grupe Aleksandar Maritnović zaključivši: "SNS će imati svog predsednika vlade koji će se zvati Ana Brnabić".

To je bio njegov odgovor na navode lidera radikala Vojislava Šešelja da je SNS "predala izvršnu vlast" vladi od 22 člana u kojoj naprednjaci imaju svega sedam članova, te da SNS sada ima vladu nad kojom nema kontrolu.

Šešelj je rekao i da je SNS poverenje koje je dobila od naroda delegirala na "nekog drugog pa ispada da su oni dobili poverenje naroda, a nisu", zaključivši da je to "neprirodno stanje" koje ne odgovara parlamentarnim demokratijama.

ČANAK: LSV NEĆE GLASATI ZA BRNABIĆ, OPET NEMA VOJVODINE

Predsednik LSV Nenad Čanak kaže da ta partija neće glasati za Anu Brnabić, jer ona u svom ekspozeu nije pomenula Vojvodinu.

"Pošto sam saslušao ekspoze Ane Brnabić potpuno je jasno da nema zaokreta u odnosu na prošlu i pretprošlu vladu, jer opet nijednom rečju nije pomenuta Vojvodina. Ovo je treći put da Vojvodina nije pomenuta u ekzpozeu kandidata za predsednika vlade", rekao je Čabak novinarima u skupštini.

On je izrazio bojazan da će se centralističkim pristupom mandatarke, što se, kaže, videlo u njenom dosadašnjem delovanju kroz ukidanje škola sa manjim brojem đaka, doći do toga da se kompletno stanovništvo slije u nekoliko većih centara i da će najveći deo zemlje ostati prazan.

"Uz sve to, a sve pod izgovorom ušteda, takav pristup je nešto što nas uverava da ne možemo podržati njen izbor za predsednicu vlade i da ona za LSV u tom smislu nije prihvatljiva", rekao je Čanak.

LSV će, dodao je, podržati ideju da se donese zakonsko rešenje kojim će se onemogućiti prodaja zemlje strancima, a što je mandatarka pomenula u današnjem ekspozeu.

Foto N.Fifić


SPS: RAST, REFORME I RAZVOJ KLjUČNE REČI ZA VLADU

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da ta partija podržava ekspoze mandatarke Ane Brnabić i sastav nove vlade, navodeći da će rast, refmorme i razvoj biti ključne reči u radu buduće vlade.

Milićević je novinarima u parlamentu rekao da je za poslanički klub SPS najvažnije da je ekspoze jasna potvrda odlučnosti i opredljenosti za politiku kontinuiteta i političku stabilnost.

"Politika i program vlade definisani ekspozeom su jasna potvrda da su modernizacija i promene danas nezaustavljiv proces u Srbiji. Potpuno smo ubeđeni da će buduća vlada Srbije, kao i prethodna biti rešavanju problema, interesima budućnosti, a ne interesima političkih stranaka, populrnosti i rejtinga", rekao je Milićević.

Poslanički klub SPS je posavetovao buduću vladu da u eri dnevno-političkih dešavanja i svakodnevnih pokušaja da se umanje njeni rezultati, ne gubi vreme na to već da ostane posvećena poslu.

Milićević kaže da SPS podržava opredeljnost vlade da nastavi sa reformskim procesima u Srbiji da bi, ddoaje, Srbija u ekonomskom smislu bila zdrava zemlja.

"Ubeđeni smo da imamo vladu prosperiteta, napretka i stabilnosti, da biramo vladu koja će nastaviti sa uspešnim reformama, kako ekonomskim, tako i sa političkim, koja će nastaviti uspešan put evrposkih integracija i da jača međunarodni ugled, koji nikada nije bio jači", rekao je on.

Kada govorimo o regionalnoj politici, socijalisti su ubeđeni da će vlada održati kontinuitet i da će da Srbija i ubuduće biti simbol novih vrednosti u regionu.
Foto Tanjug

BRNABIĆ: NIJE KOREKTNO VREĐATI, PONOSNA SAM NA TIM

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je danas da bi bila ponosna ako bi se rezultati dosadašnje vlade ponovili za njenog mandata, ukoliko bude izabrana za premijerku.

Odgovarajući na kritike poslanika opozicije o pojedinim kadrovskim rešenjima u novoj vladi, Brnabić je rekla da nije naročito korektno da se vređaju i prozivaju, i lično i profesionalno, kandidati za nove ministar.

"Da li smo mogli da imamo boljeg ministra za evropske intergacije ako smo od 2014. otvorili 10 poglavlja? Ponosna sam što sam bila deo tog tima", rekla je Brnabić. Kada je reč o zdravstvu, Brnabić je navela da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, čovek za koga kaže da je najviše i na najstrašnije načine napadan, radio svoj posao.

Strašan je podatak da do 2012. godine srpsko zdravstvo nije ispunjavalo ni kriterijume za ocenjivanje na evropskoj listi, a kada smo konačno ispunili, bili smo na začelju.

"Uprkos svim napadima na Lonačara u protekle dve godine, danas je zdravstvo napredovalo 12 mesta, više nije najgore u Evropi, nalazi se ispred osam država EU", kaže Brnabić.
Govoreći o rezultatima rada, navela je i da je stopa nezaposlenosti mladih 2013. godine bila 39,5 odsto, da je danas jako visoka, ali da iznosi 28,5 odsto, i 11 odsto je manja.

"Ovde se sprdamo i mislimo da je smešno da pričamo o digitalnoj realnosti gde se danas u toj industriji zapošljava mnogo mladih ljudi, njih 10.000, svi su sami napravili svoje poslove", kaže Brnabić,

Kada je reč o infrastrukturi, Brnabić kaže da je u Srbiji trenutno 8.500 aktivnih gradilašta, a da ih je bilo manje od 500.

Odgovarajući na kritike opozicije, ona je rekla da je vlada u 2016. godini samo za vraćanje kamata na stare kredite dala 131,6 milijardi, "Hajde, vi radite kao vlada, kada vam se ostavi taj fantastičan ambijent", rekla je Brnabić.

Ta iznos za vraćanje kamata na stare dugove je, kaže, više od svih isplaćenih subvencija iz državnog, pokrajinskog i lokalnog budžeta i nešto manje od ukupnih kapitalnih investicija koje je finansirala država u 2016.

"To je dovoljno da se finansira izgradnja 150 kilometara autoputa godišnje. Ko ume, neka radi u tako jednom fantastičnom ambijentu", poručila je Brnabić.
Foto Tanjug

OBRADOVIĆU DVE OPOMENE

Predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla je danas dve opomene šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću, koji je u svom govoru vređao mandatarku i najviše funkcionere nazvao izdajnicima.

BRNABIĆ: NE BRANI VLADA GEJ PARADU, VEĆ PRAVA GRAĐANA

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije ne brani gej paradu, već brani i uvek će braniti ustavom zagarantovana prava svih građana.

Ona je, tokom rasprave u Skupštini Srbije, rekla da vlada i članovi vlade, pojedninačno i zajedno, ne ulaze u to i ne kažu da li vole ili ne vole gej paradu, da li im se svija ili ne sviđa, već su oni tu i brane Ustavom zagarantovana prava svih građana.

"Imali smo jednu, a sad imamo dve kratke lekcije o Ustavu Srbije, prvu da je Kosovo sastavni deo Srbije i drugu da svi građani u Srbiji imaju jednaka prava", rekla je Brnabić, reagujući na izlaganje Boška Obradovića koji je govorio o tome da vlada ne brani interese Srba na KiM nego brani "gej paradu".

BRNABIĆ: NAJNIŽA NEZAPOSLENOST U POSLEDNjIH 20 GODINA

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da je danas stopa nezaposlenosti u Srbiji najmanja u poslednjih 20 godina, zahvaljujući Zakonu o radu, koji je “hrabro” usvojila vlada koju je vodio Aleksandar Vučić.

Ona je, tokom skupštinske rasprave, iznela podatak da je u poslednjem kvartalu 2016. godine nezaposlenosti bila 13 odsto, što je najmanja stopa u poslednjih 20 godina.

“Da li je velika, jeste. Da li je bilo bolje? Možda pre pre 25 godina”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da pre donošenja važećeg Zakona o radu, takav akt niko nije smeo da usvoji zbog populizma, dok to nije učinila vlada predsednika Aleksandra Vučića, u kojoj je Aleksandar Vulin bio ministar za rad.

“Zahvaljujući tom zakonu danas imamo najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih 20 godina u Srbiji, a u poslednjem, četvrtom kvartalu 2016. godine iznosila je 13 odsto”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je 2012. godine stopa nezaposlenosti bila 25,9 odsto.


SKUPŠTINA ZAVRŠILA RAD, RASPRAVA O VLADI I U ČETVRTAK

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o izboru nove vlade nastaviće u četvrtak.

Predstavljajući ekspoze, mandatarka Ana Brnabić rekla je da bi bila ponosna ako se bi se rezultati dosadašnje vlade ponovili za njenog mandata, ako je parlament izabere za novu premijerku.

Ona je istakla da su ključni prioriteti nove vlade digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj.

Brnabić inače može da računa na podršku 129 poslanika SNS, odnosno liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" kao i na glasove koalicionih partnera, što je najmanje 156 poslanika "za".

MARTINOVIĆ: POSLANIČKA GRUPA SNS SVIM SRCEM UZ BRNABIĆ

Šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović izjavio je večeras da će ta grupa svim srcem glasati za mandatarku Anu Brnabić i predložene ministre i poručio da ona jeste kandidat SNS.


“U poslanicima SNS i svima koji su izabrani na liste ''Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje'' imaćete dobrog saveznika u svemu što nameravate da uradite i što ste izneli u ekspozeu”, rekao je Martinović.


Svim poslanicima koji su rekli da Brnabić nije kandidat SNS-a, Martinović je poručio da ona to jeste i da je ta stranka u politički život Srbije unela novi stil, da na državu ne treba da se gleda stranačkim naočarima.


Ocenio je da je ekspoze vrlo ozbiljno napisan, te da su njime obuhvaćeni svi segmenti života za koje je nadležna vlada.


Kako je rekao, ekspoze je napisan na 88 stranica i to "sa obe strane", dok je ekspoze Zorana Živkovića bio napisan na 6,5 stranica, Vojislava Koštunice na devet i 10,5 strana, a Mirka Cvetkovića na osam i po stranica.


To, kako kaže, govori kako se državom upravljalo i kako se živelo u periodu kada su napravljeni ogromni problemi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

tratincica cvetic

28.06.2017. 13:10

Jel' to onaj Branko Ruzic sto se o Vucicu nepovoljno izrazavao???!!!Pa,mali je sasvim legao na rudu!

Aca

28.06.2017. 14:33

Ana Brnabic je snazan lider koj je jako sposobna da nastavi politiku predjasne vlade i da snazno vodiui politiku napred

Dusan

28.06.2017. 14:34

Svidja mi se sto Ana ne sluzsa ni istok ni zapad, ni Vucica ni TAdica, ona svakog saslusa a samostalno odlucuje.

Европо шта се домунђаваш

28.06.2017. 21:19

Задивљујућа је зимби смелост да настављају са пљувањем Србије и безочном србофобиом ... Таман су Србију сравнили са земљом, кад неко се "усудио" да је изгради из темеља и још да ЗИДА Велику Србију ...