Uz Anu 21 ministar

D. MILINKOVIĆ

sreda, 28. 06. 2017. u 08:03

Уз Ану 21 министар
Skupština Srbije će u sredu, na posebnoj sednici, raspravljati o članovima i programu Vlade. Članovi kabineta u četvrtak bi trebalo da polože zakletvu. Tri nova imena

KABINET Ane Brnabić imaće 21 člana, četiri potpredsednika, tri ministra bez portfelja i 18 resora. Ovaj predlog je mandatarka u utorak poslala u Skupštinu Srbije, gde će u sredu započeti posebna sednica s jednom tačkom dnevnog reda - izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i ministara.

Najveće kadrovsko iznenađenje je zamena uloga između Aleksandra Vulina i Zorana Đorđevića. Oni će rotirati resore, pa će ubuduće Vulin voditi odbranu, a Đorđević će preuzeti Ministarstvo za rad.

Aktuelnim ministrima koji ostaju u Nemanjinoj pridružiće se i tri nova člana. Branko Ružić će naslediti Brnabićevu u državnoj upravi, dok će Goran Trivan voditi novoformirano Ministarstvo životne sredine. Novi "igrač" u timu biće i lider SNP Nenad Popović, koji će kao ministar bez portfelja biti zadužen za inovacije. Na čelu još jednog novog resora - za EU, biće Jadranka Joksimović, koja je dosad taj posao obavljala kao ministar bez portfelja.

Raspored potpredsedničkih karata ostaje isti: Ivica Dačić (prvi potpredsednik i šef diplomatije), Nebojša Stefanović (unutrašnji poslovi), Rasim Ljajić (trgovina) i Zorana Mihajlović (građevinarstvo).

Finansije nastavlja da vodi Dušan Vujović, privredu Goran Knežević, poljoprivredu Branislav Nedimović, a energetiku Aleksandar Antić. Nela Kuburović i dalje će biti zadužena za pravosuđe, Zlatibor Lončar za zdravstvo, Mladen Šarčević za prosvetu, Vanja Udovičić za sport, a Vladan Vukosavljević za kulturu.

NEMA RAZLOGA ZA SVAĐU SA PALMOM LIDER socijalista Ivica Dačić poručio je da bi voleo da se koalicija i saradnja sa JS nastavi, navodeći da zna da Dragan Marković Palma podržava i uvažava predsednika Vučića i da je nesporna podrška njegovim reformskim naporima i politici:
- SPS nema razloga da se svađa, ali i razume poziciju da, ako ste sa nekim u koaliciji, morate da delite i dobro i loše.

I u kabinetu Brnabićeve Slavica Đukić Dejanović i Milan Krkobabić će biti ministri bez portfelja, zaduženi za populacionu politiku i javna preduzeća.

Dačić je u utorak poručio da je zadovoljan epilogom formiranja buduće vlade i dodao da ti razgovori uopšte nisu bili komplikovani. On tvrdi i da preko njega nije bilo nikakvog lobiranja u vezi sa kadrovskim rešenjima.

- U ponedeljak mi je na jednom skupu prišao ambasador SAD Kajl Skot i novinari su me pitali da li je rekao nešto o Aleksandru Vulinu. Nije rekao ništa o Vulinu, žalio se na Zorana Vujića, političkog direktora iz mog ministarstva, zbog nekih incidenata koji su se desili. Ne znam da li je bilo lobiranja preko nekog drugog - rekao je Dačić povodom informacija da se diplomata iz SAD usprotivio tome da Vulin dobije resor odbrane.

Zoran Đorđević je izjavio da odluka mandatarke da mu poveri resor rada za njega predstavlja čast i zadovoljstvo i da je u razgovoru s njom shvatio šta je ideja i njegov cilj u ovom resoru:

- Moje znanje u finansijama ću svakako implementirati kao što sam radio u Ministarstvu odbrane, na početku kao državni sekretar.

PREDSEDNIK VUČIĆ O MINISTARSKOM TIMU I POSLOVIMA KOJI PREDSTOJE

Bez zamerki na sastav vlade, želim im svu sreću

OČEKUJEM da Vlada Srbije koju je predložila Ana Brnabić nastavi da radi dobar posao. Nisam imao nikakvih primedaba na predloženi sastav, a i da sam imao, možda ništa ne bih rekao. Ani želim mnogo uspeha i da održi finansijsku disciplinu - ovo je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom početka skupštinske rasprave o novoj vladi.

On je dodao da je i ranije izražavao bojazan zbog eventualne regionalne nestabilnosti, ali da, što se ostalog tiče, vidi čist i jasan prosperitet zemlje. Povodom najave Jedinstvene Srbije da neće glasati za mandatarku, Vučić je poručio da svako ima pravo na svoje stavove i politiku, ali i da svaki potez u politici donosi određene posledice:

- Ne možete da budete i popularni, a i da delite ono što je dobro sa onima koji su povlačili ne samo popularne poteze. Ako ste u timu i kada se donose odluke o smanjenju plata, onda je fer da budete u timu kada te plate budu mnogo veće. Važno je da vlada ima stabilnu podršku u Skupštini za zakone koji neće svima da se svide.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo pritisaka na njega zbog predlaganja Aleksandra Vulina za ministra odbrane, Vučić je naveo da na njega niko nije vršio pritisak, ni iz jedne ambasade i vlade, bilo koji predsednik:

- Podrazumeva se da ne može, ali niko nije ni pokušavao. Lagao bih da izigravam heroja, kao "ja junak, izdržao sam".

STRANAČKE BOJE BUDUĆIH MINISTARA

MINISTRE u Vladi će imati šest stranaka - SNS, SPS, SDPS, PUPS, Pokret socijalista i SNP. Naprednjaci će imati deset ministara, socijalisti pet, a po jednog SDPS, PUPS, PS i SNP. U Vladi će, uz premijerku, biti još dve nestranačke ličnosti - Dušan Vujović i Vladan Vukosavljević.

RADENKOVIĆ

ČIM Branko Ružić pređe u Vladu, njegovo mesto u poslaničkom klubu socijalista zauzeće Dejan Radenković. On se, inače, zahvaljujući ovoj kadrovskoj preraspodeli, vraća u parlament gde je već "uknjižio" osmogodišnji poslanički staž.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Goran

28.06.2017. 12:57

Očekujem da će Ana dobiti podršku i da će vrlo brzo uspeti da razuveri one koji su bili skeptični u njene sposobnosti za obavljanje funkcije predsednika vlade.