AP: Brnabić izborom Vulina potopila nade Zapada

Tanjug

utorak, 27. 06. 2017. u 17:16

АП: Брнабић избором Вулина потопила наде Запада

AP Photo/Darko Vojinović

Američka agencija AP ocenila je danas da je izborom Aleksandra Vulina za mesto ministra odbrane mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić "potopila" nade Zapada
Američka agencija AP ocenila je danas da je izborom Aleksandra Vulina za mesto ministra odbrane mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić "potopila" nade Zapada da će njena nominacija značiti udaljavanje od uticaja Moskve.

AP u izveštaju iz Beograda navodi da se na listi za sastav nove vlade nalazi nekoliko otvoreno proruskih i antizapadno orijentisanih zvaničnika, a Vulina opisuje kao "zvaničnika čvrstog proruskog opredeljenja".

"Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nominovao Anu Brnabić, koja se školovala u SAD i Britaniji, da ga nasledi na mestu premijera, to je viđeno kao njegov pokušaj da umiri zabrinutost Zapada da se Srbija suviše približava Rusiji", piše američka agencija.

Pojedini mediji objavili su juče i danas da SAD nisu zadovoljne rešenjem da Vulin vodi odbranu.

Sam Vulin je izjavio, kako ga citira Alo, da je "čuo sa više strana" da se ambasador SAD interesovao za to rešenje, odnosno da je bilo interesa, "i u inostranstvu, i od strane unutrašnjih lobija", da resor odbrane vodi neko blizak "isključivo Zapadu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da nema primedbi na sastav kabineta Brnabićeve i da na njega nije bilo pritisaka zbog izbora Vulina za budućeg ministra odbrane.

"Na mene niko nije vršio pritisak, niko, ni iz jedne ambasade i vlade, bilo koji predsednik", rekao je Vučić.

"Podrazumeva se da ne može, ali niko nije ni pokušavao. Lagao bih da izigravam heroja, kao "ja junak, izdržao sam". Niko me ništa nije pitao", dodao je Vučić.

AP dodaje da se očekuje da će Brnabić ove nedelje preuzeti dužnost premijera i tako postati prva žena na čelu vlade Srbije, koja se otvoreno deklarisala kao gej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)