Aljbin Kurti veruje da će biti premijer Kosova: Beograd da se pokaje za zločine iz prošlosti!

Tanjug

14. 06. 2017. u 11:00

Aljbin Kurti, jedan od osnivača ultradesnog pokreta Samoopredeljenje, izjavio je da veruje da je on sledeći kosovski premijer, da od Beograda očekuje da se "pokaje za zločine počinjene u prošlosti"

Аљбин Курти верује да ће бити премијер Косова: Београд да се покаје за злочине из прошлости!

Aljbin Kurti

BERN - Aljbin Kurti, jedan od osnivača ultradesnog pokreta Samoopredeljenje, izjavio je da veruje da je on sledeći kosovski premijer, da od Beograda očekuje da se "pokaje za zločine počinjene u prošlosti", te da veruje u uspeh Specijalnog suda, jer će ga voditi strane sudije.

"Verujem da sam ja novi premijer Kosova", rekao je Kurti u intervjuu Švajcarskoj TV.

Kurti, koji je sinoć pozvao koaliciju "mira", koju čine DSK odlazećeg premijera Ise Mustafe, Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Alternative, ističe da neće biti pritv dijaloga sa Beogradom, ali da je najpre potrebno povesti "dijalog o dijalogu".

"U suštini mi nismo protiv razgovora, ali je važno da se pridržavamo nekih principa. Paralelno želimo da počnemo i razgovore sa kosovskim Srbima i o njihovoj ulozi u kosovskom društvu kao lekara, studenata, taksista, stolara, nezaposlenih i muškaraca i žena", naveo je bivši lider Samoopredeljenja, pokreta koji je samostalno izašao na vanredne parlamentarne izbore i pozicionirao se na drugo mesto.

Nisu, ističe svi Srbi isti, kao što ni Albanci nisu svi isti.

"Mi sa Srbima želimo da sarađujemo i razgovaramo o razvoju, istoriji i pomirenju", rekao je.

Smatra da Beograd mora da se suoči sa svojom prošloščhu.

Bivši lider Samoopredeljenja kaže da zvanični Beograd treba da se pokaje za zločine počinjene u prošlosti.

"Važno je da je gospodin Vučić prihvati ovu temu i nije dovoljno da kaže 'nisam Vučić iz 1988.", kada je bio ministar informisanja u Miloševićevom režimu", rekao je Kurti.

Na pitanje da li će podržati rad Specijalnog suda za ratne zločine OVK, Kurti kaže da kosovski sud mora da se bavi ovom temom, te da ne veruje u uspeh suda koji će voditi strane sudije.

"Mi sami moramo biti nosioci i inicijatori pravde za ljude ovde. Pravda ne moze da se uveze", rekao je Kurti.

Za njega su, kaže, od ratnih zločina važniji "zločini počinjeni u miru", posebno u oblasti ekonomije.

Najavljuje da će među prioritettima nove vlade, ako je on formira, biti ekonomski razvoj, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reforma pravosudnog sistema za šta, kako kaže, Priština ima podršku EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Косовац

15.06.2017. 18:05

Курти или Харадинај, Курта или Мурта? исто нам мисле, исто нам спремају...