IME novog mandatara za sastav buduće vlade predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiće sutra uveče.

Tada će biti razrešena dilema ko će preuzeti kormilo izvršne vlast, a očekuje se da novi kabinet u Narodnoj skupštini položi zakletvu 22. juna.

Ko god da bude Vučićev naslednik u Nemanjinoj, a najveće šanse davane su Ivici Dačiću, Ani Brnabić i Milošu Vučeviću, na toj funkciji ne bi trebalo da se dugo zadrži. Naime, prema našim informacijama, u vrhu SNS sve je prisutnija ideja da se na proleće 2018. uz glasanje za skupštinu u Beogradu raspišu i vanredni parlamentarni izbori.

Na taj način, procenjuje se, vlast bi dodatno motivisala svoje birače i "pogurala" rezultat u glavnom gradu, jer on ima veliki simbolički i politički značaj. Istovremeno, na krilima ubedljivog trijumfa Vučića na predsedničkim izborima, iza koga su, osim stranaka okupljenih oko naprednjaka, stali i socijalisti, vladajuća koalicija bi na tim izborima mogla da potvrdi svoj legitimitet i učvrsti ubedljivu većinu u Narodnoj skupštini.

Tako izabrana vlada lakše bi se oslobodila etikete da je njen predsednik samo figura koju je postavio šef države Vučić. Argument na koji se pozivaju oni koji se u vladajućoj koaliciji zalažu za tu ideju jeste i to da bi vanredne izbore na proleće opozicija još jednom dočekala nespremna, pa bi vlast mogla i da popravi svoj skor u parlamentu.

Ukoliko se vlast i definitivno odluči za ovaj scenario, gotovo je izvesno da u novoj vladi, koja treba da bude izabrana u narednih nekoliko dana, neće biti velikih promena u odnosu na trenutni ministarski kabinet. S obzirom na to da se resori verovatno neće menjati, neće biti ni potrebe da se usvaja novi Zakon o ministarstvima, pa će poslanici raspravljati i glasati samo o novom sastavu Vlade.

Ministri će položiti zakletvu u Skupštini Srbije,foto Z.Jovanović

Sednica na kojoj bi novi ministri trebalo da budu izabrani još nije zakazana, niti su poslanici vlasti obavešteni o tome kad bi mogla da se održi. Prema našim informacijama, presednica parlamenta Maja Gojković mogla bi da zakaže vanrednu sednicu sa tom temom za 20. ili 21. jun, pa bi u tom slučaju Vlada bila izglasana u poslednji čas pred predsedničku inauguraciju zakazanu za 23. jun, a novi premijer bi s ministrima stigao da prisustvuje svečanosti, kao što je i planirano.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović u utorak nije ni potvrdio ni demantovao da bi izbor nove vlade mogao da se nađe na dnevnom redu Skupštine oko 20. juna.

- Nemam informacije o tome - kratko je rekao Martinović.


MILIĆEVIĆ: STRATEŠKI PARTNERI

ŠEF poslanika SPS u Narodnoj skupštini Đorđe Milićević odbacio je u utorak medijske navode da bi, ukoliko lider socijalista Ivica Dačić ne bude premijer, moglo da dođe do raspada vladajuće koalicije:

- SNS i SPS su strateški partneri, a potvrda toga su ostvareni rezultati. Mi smo ubeđeni da će odluka koju će doneti predsednik Vučić biti u najboljem interesu Srbije i njenih građana i da će ona imati i podršku SPS.