U četvrtak ime mandatara

V. M. - D. M.

13. 06. 2017. u 17:57

Aleksandar Vučić prelomio ko će ga naslediti na mestu predsednika Vlade. Izbor novog ministarskog kabineta u skupštini najverovatnije 22. juna

У четвртак име мандатара

Aleksandar Vučić
Foto: D. Milovanović

IME novog mandatara za sastav buduće vlade predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiće sutra uveče.

Tada će biti razrešena dilema ko će preuzeti kormilo izvršne vlast, a očekuje se da novi kabinet u Narodnoj skupštini položi zakletvu 22. juna.

Ko god da bude Vučićev naslednik u Nemanjinoj, a najveće šanse davane su Ivici Dačiću, Ani Brnabić i Milošu Vučeviću, na toj funkciji ne bi trebalo da se dugo zadrži. Naime, prema našim informacijama, u vrhu SNS sve je prisutnija ideja da se na proleće 2018. uz glasanje za skupštinu u Beogradu raspišu i vanredni parlamentarni izbori.

Na taj način, procenjuje se, vlast bi dodatno motivisala svoje birače i "pogurala" rezultat u glavnom gradu, jer on ima veliki simbolički i politički značaj. Istovremeno, na krilima ubedljivog trijumfa Vučića na predsedničkim izborima, iza koga su, osim stranaka okupljenih oko naprednjaka, stali i socijalisti, vladajuća koalicija bi na tim izborima mogla da potvrdi svoj legitimitet i učvrsti ubedljivu većinu u Narodnoj skupštini.

Tako izabrana vlada lakše bi se oslobodila etikete da je njen predsednik samo figura koju je postavio šef države Vučić. Argument na koji se pozivaju oni koji se u vladajućoj koaliciji zalažu za tu ideju jeste i to da bi vanredne izbore na proleće opozicija još jednom dočekala nespremna, pa bi vlast mogla i da popravi svoj skor u parlamentu.

Ukoliko se vlast i definitivno odluči za ovaj scenario, gotovo je izvesno da u novoj vladi, koja treba da bude izabrana u narednih nekoliko dana, neće biti velikih promena u odnosu na trenutni ministarski kabinet. S obzirom na to da se resori verovatno neće menjati, neće biti ni potrebe da se usvaja novi Zakon o ministarstvima, pa će poslanici raspravljati i glasati samo o novom sastavu Vlade.

Ministri će položiti zakletvu u Skupštini Srbije,foto Z.Jovanović

Sednica na kojoj bi novi ministri trebalo da budu izabrani još nije zakazana, niti su poslanici vlasti obavešteni o tome kad bi mogla da se održi. Prema našim informacijama, presednica parlamenta Maja Gojković mogla bi da zakaže vanrednu sednicu sa tom temom za 20. ili 21. jun, pa bi u tom slučaju Vlada bila izglasana u poslednji čas pred predsedničku inauguraciju zakazanu za 23. jun, a novi premijer bi s ministrima stigao da prisustvuje svečanosti, kao što je i planirano.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović u utorak nije ni potvrdio ni demantovao da bi izbor nove vlade mogao da se nađe na dnevnom redu Skupštine oko 20. juna.

- Nemam informacije o tome - kratko je rekao Martinović.


MILIĆEVIĆ: STRATEŠKI PARTNERI

ŠEF poslanika SPS u Narodnoj skupštini Đorđe Milićević odbacio je u utorak medijske navode da bi, ukoliko lider socijalista Ivica Dačić ne bude premijer, moglo da dođe do raspada vladajuće koalicije:

- SNS i SPS su strateški partneri, a potvrda toga su ostvareni rezultati. Mi smo ubeđeni da će odluka koju će doneti predsednik Vučić biti u najboljem interesu Srbije i njenih građana i da će ona imati i podršku SPS.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

MatijaBG

13.06.2017. 19:01

@Lavrentije - Ana Brnabić je jedina normalna opcija,ali Crkva i Rusi neće dozvoliti njen izbor,što je poražavajuće.

Jela

13.06.2017. 19:22

@Lavrentije - Ana Brnabić je vrlo odgovorna i ako bi ona bila ,nastavila bi se politika reformi!

Mieqa

13.06.2017. 19:24

Neko ko vodi računa o svim segmentima i ko je odgovoran će doći na mesto predsednika Vlade!

мрсимуд

13.06.2017. 19:36

Зависи, пише да ће бити „премијер” а не премијерка. Е сад зависи шта председник из своје позиције види ко је „премијер” а ко премијерка.

поштено говорећи

13.06.2017. 19:41

бити геј, то је главна квалификација...злобници би се сјетили како су на сличан начин американци уништавали домородоце на том континенту, тј зими су им дјелили ћебад заражена колером.

Milojka

13.06.2017. 19:45

Novi premijer biće naš a svetski ,ime saopštava u četvrtak lično predsednik Vučić a mi ga podržavamo .

mara

13.06.2017. 19:46

predsednik za saradnike bira ljude sebi ravnim,pametne, preduzimljive,verne sebi i Srbiji

Iz Torontakpc@gmail.com

13.06.2017. 19:54

Ona bi sa svojim obrazovanjem i godinama i iskustvom imala na Zapadu poziciju manager-a ui nekoj kompaniji. Dosta je sto je ministgar i prvo treba da se dokaze. Da pokaze rezultate.

stole

13.06.2017. 20:08

Ta osoba mora da bude dovoljno jaka, harizmatična i pre svega mudra da bi nastavila gde je Vučić stao.

Goran

13.06.2017. 20:10

Verujem da ce buduci premijer biti pravi reformator,koji ce nastaviti proces reformi jos brze jace bolje.

Hedona

13.06.2017. 21:24

Aleksandar Vučić će izabrati sa kim može najbolje da sarađuje. Srbiji treba jedinstvo Vlade i predsedništva. Srbija mora da ide napred.