Mihajlović: Vučić ne treba da odstupi sa čela stranke

Vuk MIJATOVIĆ

05. 06. 2017. u 14:00

Zorana Mihajlović o promenama u Nemanjinoj, kandidatima za premijera i novom šefu države: Nijedan propis ga ne obavezuje na ostavku u SNS; sigurno neće samo sedeti i gledati šta rade ministri

Михајловић: Вучић не треба да одступи са чела странке

Zorana Mihajlović Foto Tanjug/Zoran Žestić

Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić sigurno neće da sedi sa strane i sa bezbedne daljine gleda šta radi Vlada. NJegova politika kao šefa države biće merena i kroz uspehe Vlade. Zato će Vučić biti podrška Vladi, ali i njen veliki kritičar. Zbog svega toga nisam se opraštala od premijera Vučića, već sam mu poručila: vidimo se na gradilištima, završenim putevima i prugama.

To, u intervjuu za "Novosti", kaže potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, s kojom analiziramo sve političke kombinacije u foto-finišu sklapanja novog ministarskog tima.

* Kako će funkcionisati Vlada posle Vučićevog prelaska na mesto predsednika Srbije?

- Sve što bi bilo i za nijansu sporije ne bi bilo dovoljno dobro za mene. Zato verujem da će nova vlada raditi jednako vredno kao i ova. Ne želim da se dogodi da se bilo ko igra sa svim onim što smo do sada uradili i da manjim trudom i zalaganjem pokuša da uspori stvari. To što Vučić neće biti u zgradi Vlade je geografija a ne suština. Radićemo zajedno, jer Srbija ima tim oličen u predsedniku, ali i u Vladi. I samo tako pravimo rezultat. Iskreno, nedostajaće mi žučne rasprave, jurnjave po stepenicima dok idemo na sastanke, energija koju volim...

* Ko će biti novi premijer? Kako biste prihvatili da to bude Ivica Dačić, s obzirom na to da ste sa njim ranije bili u sukobu?

- Predsednik nove Vlade Srbije biće onaj koga odredi Vučić posle razgovora s koalicionim partnerima i članovima predsedništva SNS. Očekujem da će znanje, dosadašnji rezultat i sposobnost saradnje biti kriterijumi za njegov izbor. U našoj vladi gotovo svako može da bude premijer, ali još nema konkretnog predloga.

* Ima li Ana Brnabić političku težinu za tu funkciju i da li ste se pomirili s tim da nećete preuzeti kormilo izvršne vlasti?

- Ne treba ja da govorim o političkoj težini i kvalitetima drugih. To je kao kad bih počela da objašnjavam kako bih se snašla na ovoj funkciji. Radim svoj posao i uradim ono što hoću.

* Da li će Vučić podneti ostavku na mesto predsednika SNS?

- Ne postoji nijedan racionalni razlog da Vučić podnese ostavku na mesto predsednika stranke, niti ga na to obavezuje bilo kakav propis. Nije moguće odvojiti Vučića i SNS, a kao predsednik stranke, ubedljivo je pobedio u prvom krugu na izborima.

KALABIĆ BIO LOŠ, ZANIMA ME DRAŽA * Kako ocenjujete sudsku presudu o Nikoli Kalabiću?
- Ova nepravosnažna presuda Nikoli Kalabiću je još jedan znak koliko vlade moraju da vode računa o zakonima koje donose. Šta znači zakon donet u vreme Borisa Tadića po kojem se sada raspravlja da li je neko posle Drugog svetskog rata imao pravedno suđenje?
Pa, verovatno niko tada nije imao pravedno suđenje. Neshvatljivo je kako se tada nije razmišljalo o svim posledicama ovakvih odluka, pa sada imamo i presudu za Kalabića. S druge strane, uvek me je zanimalo sve u vezi s Dražom Mihailovićem, jer daleko od toga da je bilo loše sve što je radio. Ali ono što je radio Nikola Kalabić bilo je veoma loše.

* Šta vi očekujete od novog premijera?

- Prvo da ga ne zavara i ne zaludi funkcija na koju dolazi. Zatim da zadrži sadašnji kurs Vlade, da nastavimo put u EU, saradnju u regionu, odgovornu fiskalnu politiku i ulaganja u infrastrukturu kao motore razvoja domaće privrede. Očekujem i da razume da nema napretka Srbije bez modernog obrazovanja, zdravstva dostojnog vremena u kome živimo, reformisanog pravosuđa i ulaganja u kulturu.

* Gde vidite sebe u novoj Vladi Srbije?

- Tamo gde i do sada, jer, što bi rekli naši ljudi, neko mora i da radi. Moramo da nastavimo da obnavljamo zemlju kako bismo uhvatili priključak sa Evropom i svetom. Da se umrežimo koridorima i auto-putevima, da obnovimo glavne železničke pruge, ali i da redovno i kvalitetno održavamo sve druge puteve. To ne znači da nemam ambicije na kojima radim, jer sam i političarka.

* Na oproštaju Vučića u Vladi dobili ste na poklon knjigu "Pedeset događaja koji su promenili svet". Zašto baš ta knjiga?

- Kada je birao knjigu, verujem da je imao na umu sve što smo u infrastruktkuri uradili u prethodne tri godine. Završetak Koridora 10, najduži auto-put kroz Šumadiju, reforma železnice, most "Bratoljub" na Drini i više od 300 novih mostova... Sve to je promenilo Srbiju, i tako sam i doživela ovu knjigu. Kao što sam i posvetu doživala sasvim lično.

* Ponovo ste u sukobu s predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem zbog gondole. Zašto mu ne date dozvolu?

- Stamatović nema sukob sa mnom nego sa zakonom! Više od godinu dana koristi priču oko izgradnje gondole za lične i političke interese. Pokušava da nelegalnu gradnju, kriminal, ulaganje sumnjivog kapitala i pranje novca prebaci na teren politike i na mene lično. Ali nije ovo Divlji zapad. Podnete su krivične prijave zbog organizovanog kriminala. Nekoliko puta mu je jasno rečeno, čim podnese sve što zakon propisuje, dobiće dozvolu za gondolu u najkraćem mogućem roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Strašno sam ljut

05.06.2017. 16:42

Kako onda da, kao partijska ličnost, AV treba da bide PREDSEDNIK SVIH SRBA? Zar nije ON indirektno naterao Tomu da se, kod peuzimanja dužnosti, odrekne mesta predsednika partije? Znači da ono što je za Tomu važilo za AV ne važi? Ako je tako, ostavite ga i na mestu premijera. On ionako sve zna, sve ume, sve može, radi 28 sati dnvno, pa neka, kao Erdogan, vrši sve funkcije odjednom. Štediće Srbija platu za premijera. Idealno bi bilo kada bi ON preuzeo i nekoliko ministarstava. Ionako on odlučuje!

Djole

05.06.2017. 17:12

Član 115. Ustava Republike Srbije: Predsednik republike ne može obavljati drugu JAVNU FUNKCIJU ili profesionalnu delatnost. Kako je funkcija predsednika političke stranke javna funkcija, ministarka u ovom tekstu poziva predsednika da krši Ustav!?

bager

05.06.2017. 18:59

@Djole - Vidi se da nema pojma ni o Ustavu ni o politici,ni o sukobu interesa ,dulih funkcija,,duplih plata itd ,,,sve je to nesposobno ,,samo fotelje i nista drugo ,,za nju je idealno mesto sefica Mesne zajednice,,,tako da moze da nadgleda oranje,tov,iznosenje stajnjaka i ostale seoske mudrosti

Tixon

05.06.2017. 17:44

Predsednik države treba da napusti mesto predsednika stranke.Kako to Toma Nikolić bio hvaljen od svojih stranačkih kolega , kada je dao ostavku na mesto predsednika stranke , a Vučić sada ne mora?