BEOGRAD - Šef poslaničke grupe ''Dosta je bilo'' Saša Radulović izjavio je da bivši ministar odbrane Bratislav Gašić nema kvalifikacije da bude direktor BIA i dodao da na tom mestu treba da bude "par ekselans" državni službenik, a ne partijski kadar.


Radulović je novinarima u skupštini povodom najave da bi Gašić mogao da dođe na mesto direktora BIA rekao da se ide iz jedne apsurdne sitacije u drugu ocenjujući da se predsednik vlade i SNS "poigrava" sa građanima.


"Ako se to ispostavi da je tačno, a ono što smo videli do sada jeste tačno, gde smo dobili 'vazduhoplova' da nam vodi Koridore, ovo je još jedno stranačko postavljenje", rekao je Radulović.


Poslanik DS i član Odbora za kontrolu službe bezbednosti Radoslav Milojičić smatra da je od toga ko će biti direktor BIA problematičnije to što će možda prvi put u istoriji visoki stranački funkcioner biti na tom mestu.


"To je direktno mešanje SNS. Da li će BIA direktno služiti za razručanavanje sa svim ljudima koji drugačije misle i drugačije govore", upitao je on i podsetio da još uvek, kako kaže, nisu razjašnjene okolnosti helikopterske nesreće dok je Gašić bio ministar odbrane, a u kojoj je poginulo sedmoro ljudi.


Ocenio je da je veliki problem to što će BIA biti direktno podređena SNS, a to, kako tvrdi, ne postoji nigde u razvijenim zemljama.


Za radikale je manje važno to ko će biti na čelu agencije od toga da počnu da se rešavaju nagomilane afere i nerešena ubistva.


Milorad Mirčić iz te partije podseća da je u Srbiji ubijen predsednik vlade Zoran Đinđić, a da se BIA "do danas nije pomerila sa mrtve tačke".


Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da će to biti presedan - da član predsedništva stranke postane direktor BIA, tvrdeći da toga "nije bilo ni kod Tita, Rankovića, ni u Sovjetskom savezu, KGB-u..."


"Ako se to desi, to je još jedan dokaz da Srbija srlja u ponor i da je apsolutizam Aleksandra Vučića došao do vrlo visokog nivoa i da tu treba ozbiljna ekipa, ozbiljan front političke organizacije koja će sprečiti propadanje Srbije, jer mi ovako idemo iz apsolutizma u diktaturu", tvrdi Živković.


SPS: GAŠIĆ MOŽE ODGOVORNO I OZBILjNO DA OBAVLjA FUNKCIJU


Socijalistička partije Srbije (SPS) smatra da bivši ministar odbrane Bratislav Gašić može odgovorno, ozbiljno i posvećeno da obavlja funkciju direktora BIA, izjavio je danas šef poslaničke grupe te stranke Đorđe Milićević.


Milićević je novinarima u skupštini rekao da je Gašić imao vidljive rezultate dok je bio na čelu Ministarstva odbrane, navodeći da je on dosta uradio za to ministarstvo i namensku industriju.


Na pitanje da prokomentariše ocenu pojedinih poslanika iz opozicije koji su negodovali zbog toga što na čelo BIA dolazi stranački funkcioner, te da je to uvod u diktaturu, Milićević je rekao da "opozicija u svemu vidi diktaturu".


"Opozicija u svemu vidi diktaturu, pritiske, ja sam rekao da je dobro poznata procedura izbora (direktora BIA) i da će biti ispoštovana. To što je neko pripadnik bilo koje političke partije ne znači da ne može odgovorno i ozbiljno obavljati određenu funkciju", rekao je šef poslanika SPS.


Milićević je pozdravio princip odgovornosti koji je primenjen zbog Gašićevog gafa u prethodnom periodu.


"Gašić je posao ministra odbrane obavljao dobro, pošteno, odgovorno, ozbiljno, posvećeno i imao je jasnu viziju sistema odbrane. Rezultati njegovog rada su bili vidljivi i porepoznatljivi i imao je hrabrosti da prihvati odgovornost, da snosi konsekvence za učinjenu grešku. Tada je napravljen iskorak na srpskoj političkoj sceni gde godinama unazad aposlutno niko ni za šta nije bio odgovoran", rekao je Milićević.


ŠORMAZ: GAŠIĆ IMA KVALITETE DA BUDE DIREKTOR BIA


Poslanik SNS Dragan Šormaz izjavio je danas da bivši ministar odbrane Bratislav Gašić sigurno ima kvalitete da bude na mestu direktora BIA.


"Sad ima funkciju u stranci, ako bude izabran od strane vlade, sigurno neće imati funkciju u stranci, pošto poznajem čoveka", rekao je Šormaz novinarima u skupštini, navodeći da je Gašić bio jedan od najboljih ministara odbrane.


Mnogi su Gašića, podseća Šormaz, kritikovali zbog grešaka koje je činio, ali ne zbog toga što je radio u okviru svojih nadležnosti kao ministar nego zbog istupa u javnosti, a od toga je, kaže, prošlo više od godinu i po dana.


"Ako ga vlada izabere, izabraće ga na osnovu kvaliteta koji se tiču bezbednosti i odgovrnosti, patriotizma, jer na takvo mesto mora da dođe neko u koga nećete sumnjati ni u jednom pogledu, da će biti pod nečijim uticajem van Srbije. Mislim da Gašić ispunjava uslove", podvukao je Šormaz.


SNS:GAŠIĆ ĆE ŠTITI DRŽAVU I NjENU BEZBEDNOST


Srpska napredna stranka poručila je danas da će za razliku od Jankovića, Šutanovca, Pajtića, Živkovića i njihovih Vukadinovića, Bratislav Gašić sigurno štititi, što je i dokazao, isključivo interese države i dati svoj maksimalni doprinos za bezbednost države i svih njenih građana.


"Srpska napredna stranka ponosna je što u svojim redovima ima ljude poput Bratislava Gašića, koji se zbog jedne neprikladne izjave povukao sa javne funkcije, a čiji rezultati u Ministarstvu odbrane svodoče da je bio jedan od najboljih ministara, čiji je cilj bio očuvanje suverenosti naše države, preporod srpske vojske i unapređenje položaja svih pripadnika Vojske Srbije", navodi SNS u saopštenju.