Predsedniku Srbije Tomislavu Nikolić danas je u Minsku predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio Državnu nagradu Belorusije - orden Prijateljstva naroda.


Nikolić i Lukašenko, na čiji poziv je predsednik Srbije doputovao u radnu posetu Belorusiji, imali su bilateralni sastanak.


Predsednik Nikolić je, u pratnji predsednika Minskog gradskog izvršnog komiteta Andreja Šoreca, obišao Trg pobede u glavnom gradu Belorusije i položio venac na Spomenik pobede, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.


NIKOLIĆ: PRIJATELjSTVO SRBIJE I BELORUSIJE OSTAJE ZAUVEK


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je u Minsku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom razgovarao o velikim beloruskim investicijama u Srbiji i srpskim u Belorusiji, kao i o zajedničkim investicijama u proizvode namenske industrije za prodaju drugim zemljama.


Nikolić je podsetio da je prva njegova poseta kao predsednika Srbije bila Belorusiji kao znak prijateljstva i da se ne slaže sa sankcijama koje su uvedene toj zemlji.


Danas, na kraju mandata, kako je rekao, imao je obavezu da ponovo dođe u Minsk da se sretne sa velikim prijateljem Srbije i njegovim ličnim prijateljem Aleksandrom Lukašenkom.


"Želeo sam da sumiramo šta smo to sve uspeli za ovih pet godina da podignemo u odnosima Srbije i Belorusije, da vidimo gde još nešto škripi, kako može da se nastavi. Velike su turbulencije u svetu, a prijateljstvo Srbije i Belorusije ostaje zauvek", rekao je Nikolić.


On je naglasio da je sa kolegom Lukašenkom razgovarao o velikim investicijama beloruskim u Srbiji i srpskim u Belorusijim i zajedničkim investicijama u proizvode iz namenske industrije koje bismo prodavali drugim državama.


"Srbija ima velikog prijatelja u Belorusiji, Belorusija u Srbiji. Belorusija mnogo očekuje od saradnje Srbije sa Kinom pošto je Kina opredelilla Srbiju za stožer saradnje sa jugoistočnom Evropom", rekao je Nikolić.


Dva predsednika razgovarali su i o napretku Srbije u pregovorima sa EU i kakvi problemi još očekuju našu zemlju na tom putu.


"Mislim da će Srbija nastaviti potpuno istu politiku prema Belorusiji kao do sada. Mislim da će i novi predsednik imati velikog saradnika i velikog prijatelja u predsedniku Lukašenku i da mi možemo samo da očekujemo nastavak dobrih vesti u odnosima Srbije i Belorusije", zaključio je Nikolić.