LIDER radikala Vojislav Šešelj danas je iz klupa Narodne skupštine pozvao predsednika Republike Tomislava Nikolića da pomiluje osuđenog ubicu premijera Zorana Đinđića, Zvezdana Jovanovića.

Koristeći termin za poslanička pitanja, Šešelj je od Nikolića zatražio obaveštenje "zašto do sada nije izdao akt o pomilovanju Zvezdana Jovanovića, iako svi ozbiljni pravnici, sve sudije, svi tužioci, svi advokati u Srbiji smatraju da je on osuđen na najtežu kaznu robije bez ikakvog relevantnog dokaza".

Ovo nije prvi put da Šešelj traži slobodu za Đinđićevog ubicu, a danas je zatražio i da se pomiluju svi građani Srbije i svi Srbi koji su osuđeni za ratne zločine, zato što je "kompletno Tužilaštvo za ratne zločine bilo u rukama američke ambasade".

Rasprava o Zvezdanu Jovanoviću počela je oštrom polemikom koju je inicirao poslanik DS Balša Božović pitanjem ministru policije Nebojši Stefanoviću zašto dozvoljava da "Jovanović kadrira u policiji". On je optužio Stefanovića da je po Jovanovićevom zahtevu kaznio policajca Dalibora Karanovića koji je priveo njegovog sina. Gojkovićeva je prekinula njegovo izlaganje, uz obrazloženje da je predaleko otišao i da nema pravo da vređa ministra.

Božović je kasnije, u holu, negodovao zato što je on prekinut dok je lideru radikala dozvoljeno da govori o pomilovanju Jovanovića, "iako znamo zbog čega je na robiji".

Zvezdan Jovanović, Foto N.Fifić

Ministar policije Nebojša Stefanović nazvao je priče o navodnim pritiscima Jovanovića na njega lažima i pozvao političare da se ne mešaju u istrage.

Skupština je danas, inače, odbila da u dnevni red uvrsti inicijativu za smenu predsednice parlamenta Maje Gojković, zbog čega su poslanici opozicije negodovali.


KNjIGA GOVORA

RADIKALI su danas u holu parlamenta delili knjigu skupštinskih govora šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića, iz vremena kada je on bio poslanik SRS. Knjigu su nazvali "Kako sam gazio Tomu i Vučića", a na naslovnoj strani je uvredljiva foto-montaža s Martinovićevim likom. Šef poslanika naprednjaka nije želeo da komentariše potez bivših stranačkih kolega.