Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Beograd za nastavak dijaloga sa Prištinom i da je sramotno što je prekinut zbog Ramuša Haradinaja.

"Mi tražimo da se nastavi dijalog i mislimo da je sramotno što je prekinut dijalog zbog Haradinaja", rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Komentarišući to što je francuski sud oslobodio Ramuša Haradinaja on je rekao da bi to isto bilo kao da masovnog ubicu ne izručite zbog neprijatnosti prilikom suđenja.

"Nije bilo prijatno ni Geringu u Nirnbergu pa su sudili. Kome je suđenje prijatno. Ovde je pokazano veliko nepoštovanje prema srpskim žrtvama. One imaju pravo na pravdu, kao što se Srbija odnosi prema drugim žrtvama drugih naroda", naglasio je ministar.

To što se u poslednje vreme govori o stvaranju "velike Albanije" Dačić kaže da kosovska vlada ima ugovor sa agencijom koja se bavi lobiranjem u Americi za njihove interese.

"Ovo nije slučajno. Nisu oni toliko hrabri da govore o "velikoj Albaniji". Interesantno je pominju Kosovo i Preševsku dolinu, a ne pominju Skoplje, Epir, Ulcinj. To je sve na mapi velike Albanije", naglasio je.

Kako kaže, Albanci igraju na sve ili ništa, blefiraju i da su njihove izjave namenjene ne Beogradu nego Briselu, gde hoće da kažu ako nas ne primite u EU izazvaćemo sukobe.

On je upitao Brisel da li više ceni zemlju koja doprinosi stabilnosti ili one koji izazivaju sukobe.

Dačić je napomenuo i da Albanci nisu "sila koje bi neko treba da se plaši" dodavši da ih se Srbija sigurno ne plaši i da je to što reguje mudro "odraz snage".

On kaže da srpske službe rade dobro i da Srbija ima plan Albanaca kako treba da nastupaju prema Ruskoj Federaciji, a da Albanci baš zbog dobrog odnosa Srbije sa Rusijom pokušavaju našu zemlju da "nagrde", jer misle da je to negativno kada kažete da je neko pod ruskim uticajem.

Dačić je rekao da zove ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova kada ima problema na međunarodnoj sceni, a da bi rado okrenuo i (američkog državnog sekretara) Tilersona (Reks), ali da nije siguran da bi mu se javio i bio na srpskoj strani.

Kako kaže odnos Srbije prema Rusiji neće se menjati i Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Kada imamo probleme vezane za teritorijalni integritet, kada se Srbiji stalno postavljaju novi zahtevi međunarodnih tela, moramo da negujemo prijatelje i saveznike, kako bismo se odbranili u toj borbi. Ne možemo da ih molimo za nešto, a posle pet dana da uvedemo sankcije", zaključio je Dačić.

EU JE LEK ZA SMIRENjE ZAPADNOG BALKANA

Ministar spoljnih poslova kaže da je ideja Evropske unije živa i da je to "lek za smirenje" za Zapadni Balkan, za smirivanje tenzija u regionu.

"Onda imate neki zajednički cilj kome težite i gde ćete negde biti zajedno", rekao je Dačić.

On je naglasio da se Srbija neće mešati u makedonsko pitanje, ali da je zainteresovana za stabilnost Makedonije, jer je to važno za stabilnost celog regiona.

Kako kaže, na skupu ministara spoljnih poslova na Malti makedonski ministar objasnio je šta se zapravo desilo u toj zemlji i kako je došlo do nereda. Da se grupa poslanika okupila (SDSM i dve albanske partije) i izglasala predsednika Sobranja, a zatim su jedni pevali makedonsku himnu, drugi albansku.

"Mi nećemo da se mešamo ko će da vlada u Makedoniji, ali smo zainteresovani za stabilnost Makedonije, jer je to važno za stabilnost celog regiona", naglasio je Dačić.

Upitan da li je ugrožena bezbednost Srbije, s obzirom na to da se čuju stalno izjave o velikoj Albaniji koja uključuje Preševsku dolinu, pa i NIš, on je rekao da je Srbiji bezbedna.

"Što se tiče rata i ugrožavanja bezbednosnog Srbije- ne plašimo se toga. To je kao kada imate komarca koji ide oko vas koji vas gricka, kada postane agresivan onda morate nešto i da uradite", slikovito je objasnio Dačić.