VLADA Srbije naložila je svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da u naredna tri meseca ne dogovaraju nikakve posete i aktivnosti u ovoj zemlji - saznaju "Novosti".

Ovakva odluka je još jedan u nizu odgovora Beograda na skandaloznu odluku Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtev Srbije za ekstradiciju bivšeg vođe terorističke OVK Ramuša Haradinaja. Pošto pomenuta presuda, kako je ocenjeno u Nemanjino 11, nema nikave veze ni sa pravom ni sa pravdom i praktično predstavlja politički čin, odlučeno je i da naša strana preduzme kontramere.

Procena je da je Francuska bacila pod noge relevantne dokaze Srbije protiv zločinca za koga se osnovano sumnja da je lično učestvovao u likvidaciji 47 civila na Kosovu i Metohiji i da su tim potezom dovedeni u pitanje brojni bilateralni sporazumi o saradnji dveju zemalja. Upravo zbog toga naši zvaničnici svešće na minimum kontakte sa francuskim kolegama.

Kao što je i najavio premijer Aleksandar Vučić, ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro uručena je protestna nota u kojoj se iznosi stav Srbije da je reč o politički motivisanoj odluci koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila naša zemlja, među kojima su i izjave preživelih svedoka.

SPOMENIK ZAVIJEN U CRNO

U ZNAK protesta zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja, predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih sa KiM prekrili su juče crnim platnom Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu. Oni su na Kalemegdan, gde se nalazi ovaj spomenik, doneli i panoe sa fotografijama najbližih koji su mučki ubijeni ili se za njima još traga.

- Apelacioni sud nije naveo nijednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Francuska i Srbija - navodi se u noti.

U protestu Beograda takođe se naglašava da odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Haradinaja imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije. Ocenjuje se da je odluka suda uvredljiva i predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima.